MIX

BRAVO! Mikela Ristoski ispisala hrvatsku povijest, Dino Sinovčić doplivao do bronce

Hrvatska paraatletičarka Mikela Ristoski (31) osvojila je brončanu medalju u skoku u dalj postavši prva hrvatska sportašica koja je osvajala medalje na trima POI u nizu. Najbolji hrvatski paraplivač Dino Sinovčić (29) osvojio je treće mjesto na 100 m leđno.

ČUDESNA MIKELA RISTOSKI UZELA MEDALJU NA TREĆIM POI ZAREDOM

Hrvatska paraatletičarka Mikela Ristoski (31) osvojila je brončanu medalju u skoku u dalj u konkurenciji sportaša s intelektualnim poteškoćama na Paraolimpijskim igrama u Tokiju postavši prva hrvatska sportašica koja je osvajala medalje na trima POI u nizu.

Seriju je otvorila u Londonu 2012. osvojivši broncu, prije pet godina u Rio de Janeiru je bila “zlatna”, da bi u Tokiju ponovo skočila do bronce.

ZLATO I DVIJE BRONCE

Pobijedila je Poljakinja Karolina Kucharczyk s novim paraolimpijskim rekordom od 6.03 metara, druga je bila Ruskinja Aleksanda Ručkina sa 5.49, dok je “Miki” bila treća sa 5.46.

Članica AKOSI Medulin je rasla iz skoka u skok, izuzev zadnjeg prijestupa, no nije uspjela nadoknaditi zaostatak od tri centimetara do srebra.

 • Sretna sam osvojenom medaljom, ali ne i sa skokovima. Dugo smo čekali, pa sam se malo ohladila. Međutim, sretna sam zbog osvojene medalje – rekla je Puljanka.

Mikelina je to treća paraolimpijska medalja, sada ima zlato i dvije bronce.

 • Nije to mala stvar, tri medalje u nizu. Zaista mogu biti ponosna, no nisam još sve rekla – dodala je Ristosko koja je nosila hrvatsku zastavu na otvaranju tokijskih POI.

JEDNA OD NAJBOLJIH PARAATLETIČARKI SVIJETA

Ristoski je sasvim sigurno jedna od najboljih paraatletičarki svijeta proteklih desetak godina. Jedna od rijetkih je koja se može pohvaliti naslovom paraolimpijske (2016), svjetske (2011, 2017.) i europske (2014) prvakinje. Na svjetskim prvenstvima je osvojila ukupno šest medalja, a čak je tri puta bila svjetska prvakinja (London 2017. i Christchurch 2011. u skoku u dalj, Doha 2015. u troskoku). Sa SP-a ima i srebro (2016), te dvije bronce (2012, 2018), a u kolekciji osvojenih odličja u skoku u dalj sa europskih prvenstava ima zlato iz Swansee 2014., srebro iz Grosseta 2016. te bronce iz Bydgoszcza 2021., Berlina 2018. i Stadskanaala 2012. godine. Mikela je u proteklom desetljeću čak pet puta (2012, 2015, 2016, 2017, 2019.) izabrana za sportašicu godine po izboru Hrvatskog paraolimpijskog odbora.

U Riju je bila ispred Karoline Kucharczyk, no Poljakinja je sada uzvratila.

 • Već godinama se nas dvije i Ruskinja borimo. Ovoga je puta bila bolja i moram joj čestitati – dodala je.

SPORTAŠICA OD SREDNJE

Njezina sportska karijera započela je u srednjoj školi, kada ih je jednom prilikom posjetila trenerica i paraolimpijka Jelena Vuković. Kod nje je i počela trenirati, a potom je upoznala trenera Daniala Temima s kojim radi od 2008. godine, odnosno već 13 godina. U početku svoje sportske karijere usporedno je radila u pulskoj studentskoj menzi. No, šefica joj je rekla da mora birati između posla ili atletika jer oboje teško raditi. Izabrala je atletiku.

Naglasila je kako su joj trener i obitelj najveća podrška. Otkrila je kako obožava tetovaže. Na zapešću imam šapice psa. Zatim škorpiona po svom horoskopskom znaku, pa jednu posvećenu mami.

 • Za sada ne razmišljam o novoj tetovaži, mislim da je bilo dosta – dodala je sa smiješkom.

Njezin trener je naglasio kako je zadovoljan broncom, ali i da je priželjkivao srebro.

 • Moramo biti zadovoljni medaljom, premda smo se nadali srebru, kako bi kompletirala sve tri paraolimpijske medalje. Nadam se da će Mikela i u budućnosti biti konkurentna – kazao je Temim, nekadašnji istaknuti atletičar koji je nastupio u skoku u vis na Olimpijskim igrama 1976. godine u Montrealu.
 • Ona je prva koja je osvojila tri medalje u nizu, a nadam se da će osvojiti i četvrtu . dodao je Mostarac koji o Mikeli ima samo riječi hvale.
 • S njom je milina raditi, ona je izuzetno vrijedna i skromna i ambiciozna djevojk. Mislim da ima ambicija još najmanje do Pariza za tri godine – kazao je Temim.

Izbornik Damjan Sedić je dodao kako Ristoski ima izvanrednu karijeru.

 • Mikela je odlična, super je skakala i samo tri centimetara su nedostajala do srebra. Do zlata realno nije mogla. Ona ima izvanrednu karijeru i nadam se da će trajati još barem do Pariza – kazao je Sedić.

HRVATSKA IMA ČETVRTU PARAOLIMPIJSKU MEDALJU U TOKIJU

Sinovčić je do bronce stigao u dramatičnoj završnici prestigavši u posljednjim metrima Kineza Hong Yanga. Dino je na koncu bio treći s rezultatom 1:15.74, srebro je osvojio Argentinac Matiasa de Andrade (1:15.40), dok je zlato osvojio Kinez Hongguanga Jia (1:12.72). Isti je poredak bio i u jutrašnjim kvalifikacijama.

NEŠTO FENOMENALNO

 • Ovo je nešto fenomenalno, trenutno nema nitko sretniji od mene. Znam da će mnogi misliti da to tek bronca, ali treba biti ponosan što sam uopće ovjde. Zatim što sam ušao u finale, a borit se za medalju i osvojiti je iznad toga nema ništa – kazao je plivač splitskog Mornara.

Sinovčić je u Tokio stigao kao aktualni svjetski, bivši europski i aktualni europski doprvak. I u Tokiju je bio jedan od kandidata za medalju.

 • To ništa ne znači, jer sam bio svjetski prvak prije dvije godine. Svaka utrka je novo dokazivanje. Osvojiti medalju na natjecanju koje je san svakog sportaša, za mene je ovo ostvarenje svih snova i da više ne otplivam metra, ja sam svoje odradio.

Sinovčić je na okretu bio četvrti i u posljednjih 25 metara je počeo dostizati Kineza. Na koncu je dohvatio broncu, a bio je i blizu srebra.

 • Računao sam na okretu da ću biti peti jer oni imaju dobar start, ali sam i znao da ću imati snage za drugih 50 m. Plivao sam svoju utrku i nisam sam se obazirao na druge dodao je.

DA NIJE BILO KORONE, OVAJ REZULTAT BIO BI SEKUNDU BOLJI

Plivač splitskog Mornara je 2018. osvojio europsko zlato u Dublinu, godinu dana kasnije je u Londonu postao svjetski prvak, a 2020. je bio cilj napasti zlato na paraolimpijskim igrama. No, umiješala se korona “zaustavivši svijet”.

 • Da nije bilo korone sigurno bi ovaj rezultat bio sekundu bolji. Bio sam u vrhunskoj formi, a onda je došla korona. Sve je poremetila. Žalim i što nije bilo navijača jer mene oni pokreču.

Na prvom velikom natjecanju nakon povratka u bazen osvojio je srebro na EP u Funchalu u svibnju ove godine.

 • Spojio sam fantastične četiri godine. Da mi je netko to rekao prije nekoliko godina ne bi mu vjerovao niti za jednu od tih medalja, a kamoli za sve ove.

Ovo u za njega druge POI. Prvi put je sudjelovao u Rio de Janeiru 2016. godine. Nastupio je pred 10.000 gledatelja, a ugođaj ga je oduševio. U Riju je otplivao i najbolje vrijeme u karijeri (1:14:46 min) osvojivši peto mjesto.

 • Kada se vratim bit će fešta u mom malom mjestu Gradac gdje smo već slavili dva puta kada sam bio europski i svjetski prvak. Sve ih sada pozdravljam, molim te napiši to – dodao je Sinovčić zahvalivši se HPO-u, klubu, obitelji koji su mu bezuvjetna podrška, roditeljima, prijateljima.
 • Kada znaš koliko je ljudi iza tebe, nemaš opciju iznevjeriti ih – poručio je.

OD ROĐENJA IMA RIJETKU BOLEST ZGLOBOVA

Dino od rođenja ima artrogripozu, rijetku bolest zglobova zbog koje ne može potpuno ni ispružiti ni saviti noge. Uglavnom je u invalidskim kolicima, ali može i kratko samostalno hodati, a u posebnim situacijama nosi i ortoze. Prvu operaciju je imao kao jednogodišnje dijete, a do 2003. bilo ih je 15. Od 2003. kada je posljednji put operiran njegovo stanje je nepromijenjeno, artrogripoza nije progresivna. Počeo je plivati 2004. u sklopu rehabilitacije, a njegov talent su prepoznali treneri iz PK Mornar. Od 2006. je bio član plivačkog kluba za plivače s invaliditetom Cipal, a potom se vratio u Mornar. Kada ne pliva, voli igrati košarku u kolicima. Vozi i automobil, a vozački ispit položio je sa 18 godina iz prvog pokušaja. Jedan je od osnivača KK invalida Split.

Diplomirao je na Kineziološkom fakultetu u Splitu, a nakon paraolimpijade trebao bi početi raditi kao trener plivanja.

 • Sada se želim dobro odmoriti, prošla godina je bila udarna. Imao sam preko 160 dana priprema izvan Splita, bez natjecanja. Treba mi malo odmora – poručio je na kraju.

Njegov trener Slobodan Glavčić nije mogao sakriti emocije.

 • Iza ove medalje stoji jako puno truda, uloženog rada, prepreka, ali i lijepih stvari. Ovom medaljom smo naplatili sve što smo uložili – kazao je Glavčić sa suzama u očima.
 • Znali smo da će utrka biti neizvjesna, No, njegove duge ruke kada ih je raskrilio odradile su posao. Dino je najjači kada je najpotrebnije – dodao je zahvalivši se klubu Mornar što mu je dozvolio da godinu dana radi isključivio s Dinom.

Izbornik reprezentacije Igor Berislavić čestitao je Sinovčiću i njegovom treneru na velikim uspjehu.

 • Čestitam Dini, njegovom trener i cijelom stručnom timu što su izdržali veliki pritisak s kojim su se nosili, pogotovo ovu godinu jer je Dino slobio kao jedan od favorita i s tim se nije lako nositi. Odradio je utrku maestralno i ponos je svih nas – kazao je Berislavić.

Izvor: HINA Foto: I. Kralj, I. Čagalj/PIXSELL