GOST NOVINAR peJURAtivno

POSJET ŠVICARSKOJ

U Svjetskoj nogometnoj organizaciji vrlo se ozbiljno spremaju za uvođenje svjetskih prvenstava svake dvije godine. Već su gotova i dva modela kako bi izgledao međunarodni kalendar kojim bi se maksimalno smanjila putovanja igrača, samim time umor i ozljede – piše Jura Ozmec, glavni urednik SPTV.

Mnogi od njih jednostavno prečesto putuju iz klubova na obaveze s reprezentacijom i natrag. I tako nekoliko puta u sezoni. Postotak njihovih ozljeda svakim kilometrom raste. U načelu, modeli se odnose na obaveznih 3 tjedna totalnog odmora u ljeti i na jedan ili makismalno dva termina godišnje kad bi igrala reprezentacija, uz sudjelovanje na SP. Zato su i napravljena 2 modela. Pascal Zuberbuehler, visoko pozicionirani uposlenik FIFA i bivši švicarski nacionalni vratar impresivno sve te podatke iznosi i predstavlja kao “samo što nisu usvojeni”. Naravno, FIFA je u ta dva modela vidjela samo sebe, samo obaveze prema svojim natjecanjima, ne i primjerice prema kontinentalnim smotrama i kvalifikacijama za njih ili prema europskoj Ligi prvaka. Otišli su čak toliko daleko da su izračunali koju kilometražu prelete ili jednostavno prijeđu desetak najeksponiranijih igrača danas u svijetu. Odmah su izračunali i koliko će morati putovati po novom modelu. Manje, naravno. S druge strane, Thomas Bach, čelnik Međunarodnog olimpijskog odbora vrlo otvoreno i vrlo čvrsto zastupa stajalište koje je protiv takve politike. Jednostavno, Bach smatra da bi SP svake dvije godine razbio ne samo nogomet, nego i druge sportove, a na izravno pitanje je li u pitanju prvenstveno novac daje jednostavan odgovor: “ako FIFA misli da će dvostruko više natjecanja donijeti dvostruko više novaca, tko to garantira?”, te dodaje “uvjeren sam da neće”. Uz to, Bach vrlo jasno pita “a što će, zapravo, dvostruko više novaca FIFA-i?”.

Već danas FIFA ima iznimno visoke prihode, koje od postavljanja Infantina za predsjednika možete bez problema naći na njihovom webu, zajedno s rashodima. Ogromnih 90% prihoda vraća se izravno u nogomet. U cijeloj priči iznimno veseli da je oveći iznos predviđen za podizanje ženskoga nogometa, a istodobno i za podizanje popularnosti nogometa u svijetu. Ako ste, naime, pomislili da baš svaka šuša posvuda na ovoj našoj zemaljskoj lopti zna za nogomet i prati ga, podaci koje ima FIFA kazuju da se radi o 45% svjetske populacije! Vrlo zanimljivo, zar ne? No, cilj koji si je Infantino s ekipom zadao jest 60% u iduće 3 ili 4 godine. Vrlo težak cilj, ako smijem primijetiti, no ako i psiholozi kažu da je poželjno zadati si cilj koji ne možete doseći, jer ćete tako uvijek pokušavati i davati sve od sebe, onda neka ostane cilj od 60%.

Vraćam se ženskom nogometu. Sarai Bareman, voditeljica FIFA programa ženskoga nogometa, kaže da je eksploziju zanimanja, naročito nakon SP u Francuskoj prije dvije godine, zaustavila, gadno, epidemija kovida. Šteta, ali ne i za Infantina i ekipu u Kući nogometa. Ulaganja, projekti, instruktori, školice, izgradnja terena i sve ostalo što možete zamisliti i dalje je osnovni cilj koji provodi FIFA. Uostalom i rast broja žena među sucima govori u korist tome. Kad upoznate Kari Seitz, Amerikanku koja je na čelu ženskih sudaca u Kući nogometa u Zuerichu, jasno vam je kakav sudac doista mora biti. Bez obzira na spol i bez obzira djeluje li na terenu ili uz VAR. Dakako, i Kari sama kaže da su to dva posve različita posla, pa s ponosom pokazuje filmove koji su bilježili obuku sutkinja na nekoliko kontinenata.

O ženskom sportu s odgovarajućim ponosom priča i Thomas Bach. Pohvalio je napore koji su doveli do gotovo 50-50 postotnog sudjelovanja žena i muškaraca na olimpijskim igrama. Iako ničim ne odaje da je to njegova osnovna misao bila od prvoga dana, taj mu dio jednostavno ne možemo “oteti”, pa makar i završavao s mandatom. Znate već da se šef MOO-a može biti samo 12 godina, tako je odlučeno, tako će i biti. Tko će biti novi “gazda”…stvarno je teško predvidjeti iako se polako javljaju kandidati. No, nije vrijeme za njih, još.

Vrijeme je, ipak, za kandidate za čelne pozicije Europske federacije bazenskih sportova (LEN). Među njima je i jedan hrvatski predstavnik, dr. Varvodić. Uz njega i jedan Portugalac. Doduše, neuobičajeno je da kandidati iz plivačkih minornih zemalja po rezultatima u bazenu budu ozbiljni kandidati za bilo koju funkciju, no baš to se dogodilo, ako su kazivanja uoči izvanrednih izbora u veljači točna. Portugal i Hrvatska su 35. i 36. zemlja po rezultatima sa zadnjeg EP u Kazanju, jedino Armenija i Luksemburg su iza, a kažu da bi LEN trebao preuzeti Portugalac, njegov prvi zamjenik bi trebao biti Hrvat. Malo me čudi da među najboljih 10 ili 15 zemalja iz Kazanja nema onih koji bi preuzeli LEN. Dobro, ako izuzmemo Italiju, čiji je predstavnik sad na čelu LEN, barem još neki mogu štošta reći. Ali, vidjet ćemo ubrzo. I kod nas na SPTV-u je glavna tajnica Hrvatskog plivačkog saveza u kameru izrekla čvrstu potvrdu pozicije dr. Varvodića uoči tih izvanrednih izbora.

Ako to vrati Mogića i Grgića u bazen, a stvori još desetke drugih, zašto ne?

PRENOSIMO www.sptv.hr peJURAtivno