BORILAČKI

Brko sa šajkačom uzburkao strasti: Ovo je službena maskota svjetskog prvenstva u Srbiji

Svako svjetsko prvenstvo, ali i općenito sportsko natjecanje ima svoju maskotu. I dok su se u kolektivnu memoriju Balkana urezali Vučko sa Olimpijade u Sarajevu 1984. i njegov dvije godine mlađi “brat” Zagi sa zagrebačke Univerzijade 1987. iz Srbije stiže maskota za nadolazeće Svjetsko prvenstvo u hrvanju ili bolje da kažemo u Rvanju.

Maskota je odmah privukla pažnju zanimljivim ‘outfitom’, ali i imenom.

Hrvački savez Srbije predstavio je Rvoja, maskotu Svjetskog seniorskog prvenstva u hrvanju koje će se po prvi puta održati u Beogradu od 10. do 18. rujna.

Beograd će ugostiti više od 2.500 hrvača iz 74 zemlje svijeta, a Rvoje će biti službena maskota i kako tvrde organizatori pravi domaćin koji će sve posjetitelje “upoznati s ljepotama i običajima u Srbiji”. Međutim, maskota je odmah naišla na podijeljena mišljenja u javnosti. Dok se jednima sviđa, dok drugi već zbijaju šale na račun izgleda, ali poglavito imena maskote koje podsjeća na jedno od najčešćih hrvatskih imena Hrvoje, baš kao i sport hrvanje koji se u srpskom jeziku piše i čita bez slova odnosno glasa H.

Izvor VL Foto: Rvački savez Srbije