MIX VIJESTI IZ HOO

Na ljetnom EYOF-u u Slovačkoj Hrvatsku će predstavljati 76 sportaš(ic)a

Na ljetnom Europskom olimpijskom festivalu mladih (EYOF), koji se od 24. do 30. srpnja održava u slovačkoj Banskoj Bystrici, Hrvatska će sudjelovati sa 76 sportašica i sportaša u dobi od 14 do 18 godina.

Nastupit će u osam sportova (atletika, badminton, biciklizam, gimnastika, judo, košarka, plivanje i rukomet). Hrvatsko sportsko izaslanstvo ukupno će brojati 108 osoba. U kolektivnim sportovima naše su uzdanice muška košarkaška te muška i ženska rukometna reprezentacija. Nakon zaprimljenih nominacija nacionalnih sportskih saveza čiji sportaši i sportašice sudjeluju na EYOF-u Banska Bystrica 2022., stručna služba HOO-a odlučila je da će stjegonoše na svečanosti otvaranja EYOF-a biti atletičarka Jana Koščak i rukometaš Petar Šprem.

Jana Koščak je osvajačica zlatne medalje na nedavno održanom mlađejuniorskom Europskom prvenstvu (U18) u Jeruzalemu. U disciplini sedmoboj postavila je novi državni rekord te peti rezultat svih vremena u svijetu. Uz ostvareni kriterijski rezultat za nastup na navedenom natjecanju, ostvarila je i kriterijski rezultat za nastup na Svjetskom prvenstvu U20 koje će se početkom kolovoza održati u kolumbijskom Caliju. Osim toga, Jana Koščak višestruka je prvakinja Hrvatske u uzrastu U18 te korisnica HOO-ova Programa hrvatskih olimpijskih nada. Rukometaš Petar Šprem višestruki je prvak države s momčadi PPD Zagreb i osvajač brojnih međunarodnih turnira. Dobitnik je i priznanja za najbolje desno krilo te najboljeg strijelca na spomenutim turnirima (2019., 2021. i 2022.).

Odluku o stjegonoši za svečanost zatvaranja EYOF-a Misija HOO-a donijet će potkraj Igara, a ta uloga pripast će samo jednom sportašu ili sportašici.

HOO/Vinko Knežević