ATLETIKA OSTALI SPORTOVI

Sjajna Sandra Perković osvojila srebro na SP-u! ‘Kraljica diska’ upisala se u povijest!

Sandrina je to čak 12. medalja na velikim natjecanjima, pri čemu peta na svjetskim prvenstvima što nije uspjelo niti jednoj diskašici na svijetu.

Najbolja hrvatska atletičarka Sandra Perković osvojila je srebrnu medalju u bacanju diska na Svjetskom prvenstvu u američkom Eugeneu, dok je naša druga predstavnica Marija Tolj bila osma. Perković je bila druga s rezultatom 68.45 što je njezin najbolji hitac ove sezone. No, to ipak nije bilo dovoljno za zlato koje je iznenađujuće osvojila Kineskinja Bin Feng sa 69.12.

Broncu je osvojila olimpijska pobjednica iz Tokija Amerikanka Valarie Allman sa 68.30m. Braniteljica naslova iz Dohe Kubanka Yaime Perez na koncu je bila sedma sa 63.07, dok je Marija Tolj zauzela osmo mjesto također, sa 63.07.

Sandrina je to čak 12. medalja na velikim natjecanjima, pri čemu peta na svjetskim prvenstvima što nije uspjelo niti jednoj diskašici na svijetu. U svom prvom svjetskom finalu, u Berlinu 2009. je kao tinejdžerica, koja je netom prije postala europska juniorska prvakinja, završila na devetom mjestu. Potom je dva puta bila zlatna, u Moskvi 2013. i Londonu 2017. godine, osvojila je i dva srebra (Peking 2015, Eugene 2022) i jednu broncu (Doha 2019). Dodajmo kako je 32-godišnja Perković osvojila i dva olimpijska zlata (2012, 2016), a ima i pet europskih titula.

Veliki uspjeh ostvarila je i 22-godišnja Marija Tolj. U svom prvom finalu na nekom velikom seniorskom natjecanju bila je osma sa 63.07m. Tolj je nedavno na Mediteranskim igrama u Alžiru bila zlatna s osobnim rekordom 64.71m.

Nažalost, Sara Kolak se nije uspjela plasirati u finale koplja. Norma je bila 62.50 metara, međutim olimpijska pobjednica iz Rio de Janeira u kvalifikacijama nije ostvarila niti jedan ispravan hitac. Bio je to njezin treći nastup na svjetskim prvenstvima. U Londonu 2017. je ostala korak do postolja osvojivši četvrto mjesto, dok je dvije godine kasnije u Dohi bila sedma. Ludbrežanka niti na Olimpijskim igrama u Tokiju prošle godine nije imala niti jedan ispravan pokušaj, a ove sezone najdalje je bacila 62.60 u nizozemskom Leidenu.

Izvor: HINA Foto: Pawel Kopczynski/REUTERS