ATLETIKA

OTKAZAN ZAGREBAČKI MARATON: ‘Ne možemo ući u rizik ugrožavanja zdravlja naših trkača‘

Zagrebački maraton, 29. po redu koji se trebao održati u nedjelju 11. listopada otkazan je zbog pandemije koronavirusa, objavili su u ponedjeljak organizatori. ‘Epidemiloška situacija u svim zemljama se znatno pogoršala, a broj sudionika je velik …‘

“Nakon višemjesečnih napora od nas da osiguramo sve potrebne uvijete za održavanje 29. zagrebačkog maratona, obavještavamo Vas da nažalost moramo otkazati održavanje utrka. Zagrebački maraton je trebao biti održan u nedjelju, 11. 10. 2020. sa startom i ciljem na Trgu bana Josipa Jelačića no nažalost, kao i svi veći maratoni u svijetu ove godine je doživio istu sudbinu”, navodi se u priopćenju organzatora.

“Upravo iz razloga što je veliki broj maratona otkazan u Europi i svijetu brojni trkači su htjeli nastupiti na Zagrebačkom maratonu koji je ove godine dobio i Bronze label od World Athletics. Kako se epidemiloška situacija u svim zemljama znatno pogoršala i velikog broja prijavljenih sudionika iz Hrvatske i svijeta ne možemo svjesno ući u rizik ugrožavanja zdravlja naših trkača i potencijalnog širenja zaraze na druge naše sugrađane. Zagrebački maraton je veliki i međunarodni sportski događaj koji prvenstveno ima za svrhu promicanje zdravog života te svakako želimo da to tako i ostane” dodaje se u priopćenju.

No, kako bi se obilježio 11. listopada i dan maratona u duhu trčanja organizatori su najavili održavanje virtualnih utrka te se sada provode pripreme za to, a kroz koji dan će sve informacije o tome biti objavljene na internetskim stranicama Zagrebačkog maratona.

“Nažalost, ova godina je za organizaciju svih događanja neizvjesna i teška. Koliko god smo se nadali da će održavanje utrka biti moguće uz sve organizacijske izmjene i pridržavanje epidemioloških mjera u zoni starta nažalost prevelik je broj sudionika za trenutnu epidemiološku situaciju”, nastavljaju organizatori te izražavaju nadu “da je ova godina stvarno izuzetak te da ćemo svi skupa dočekati 29. zagrebački maraton, 10. 10. 2021. s veseljem i zadovoljstvom”.

FOTO Damir Krajač/CROPIX