BASEBALL PRENESENO

Kraljevi baseballa s Grabrika, Eowyn – prva žena među muškima podigla trofej

OLIMPIJA PRVAK HRVATSKE: Zanimljiv je spoj seniorske ekipe koja je sastavljan od srednjoškolaca, studenata, konobara, skladištara, IT djelatnika do poduzetnika i revizora – piše Marijan Bakić.

Karlovački bejzbolaši, članovi Olimpije, osvojili su 16. naslov prvaka Hrvatske, ukupno 40. trofej u povijesti. Ranije su bili 16 puta pobjednici Kupa, sedam puta pobjednici Interlige i jednom pobjednici europskog CEB-a kupa.

Novi naslov prvaka države osvojili su u šestoj finalnoj utakmici doigravanja za prvaka koja je odigrana u Karlovcu, bejzbolskom igralištu u gradskoj četvrti Grabrik. Šesti dvoboj splitskih i karlovačkih bejzbolaša, nakon Karlovca-Split-Karlovca, završen je 3-1 za domaće, sveukupno je 4-2 za Olimpiju.

– Kao i većina klubova u Hrvatskoj, mi smo ove godine imali tri pojačanja iz Venezuele, bivše igrače LA Angelsa Jose Hererra i Jose Mendoza te Carlosa Garciu bivšeg igrača Boston Red Soxa. Sva trojica su dali veliki doprinos ovogodišnjem rezultatu, ali ono što najviše veseli je da su cijelu finalnu seriju odigrala tri igrača od 16-17 godina. To su Duje Papić, Benjamin Paulić i Kevin Volarić. U dvije utakmice je nastupio i 15-godišnji Sven Anić, što daje sigurnost i nadu da se kvaliteta bejzbola u Karlovcu neće prekinuti – kaže Kruno Karin, pokretač i osnivač bejzbola u Karlovcu.

– Igrači treniraju svakodnevno po nekoliko sati. Ove godine se radilo u puno manjih grupa, zbog situacije sa COVID-19 virusom. Postulati koje je još 1997. godine postavio kanadski trener Rick Johnston vrijede još i sada. On je svojim je radom u dvije sezone u Karlovcu potpuno preokrenuo program rada i udario temelje svim kasnijim uspjesima BK Olimpije – dodaje Karin.

OSVOJILI I EUROPSKI KUP

Zanimljiv je i spoj seniorske ekipe Olimpije sastavljen od srednjoškolaca, studenata, konobara, skladištara i IT djelatnika do poduzetnika i revizora.

Kako je Europska baseball federacija (EHF) od ove godine izjednačila pravo nastupa na svim nivoima za žene i muškarce, u ligaškom dijelu natjecanja po prvi puta je za seniorsku momčad nastupila žena – Eowyn Marjanović, koja paralelno s baseballom igra i softball za klub Princ u Zagrebu i koja je podigla trofej namijenjen pobjedniku.

Od prve utakmice, u jesen 1983. godine, Olimpija vodi statistiku svih svojih službenih susreta. U proteklih 37 godina odigrali su 1.328 utakmica, imaju 873 pobjeda i 455 poraza. Listu igrača s najviše utakmica predvodi Branko Nenadić, odigrao je 836 utakmica. Drugi na toj listi je Damir Karin sa 737 utakmica koji je još uvijek u svojoj 47. godini aktivni igrač. On je odigrao i nekoliko sezona u Nizozemskoj profesionalnoj ligi. Još su se profesionalno baseballom bavili Kruno Gojković, Antonio Horvatić (Njemačka) i Pavao Karin (Austria).

Nekoliko karlovačkih igrača išlo je na školovanje u USA. Najduže se zadržao Slobodan Gales koji je igrao na Georgia Paremeter collegu u Atlanti.

Najveći uspjeh kluba je sigurno osvajanje Europskog CEB kupa u Barceloni 2006. godine, ujedno i jedini naslov nekog pobjednika Europskog kupa u momčadskim sportovima u Karlovcu. Olimpija je igrala i finale Kupa kupova 2008. godine. Na rankignu EHF je već 20 godina u top 25 klubova. Najbolji plasman je ostvarila 2006. kada su bili na 14. mjestu.

Od 1998. na ovim se prostorima igra Inter liga u kojoj Olimpija dominira sa 7 naslova i isto toliko finala. U ligi nastupaju, ili su nastupali, najbolji klubovi iz Hrvatske, Slovenije, Slovačke, Mađarske, Srbije, Austrije i Bugarske.

Grad Karlovac je 1996. godine izgradio prvi pravi bejzbol stadion u Hrvatskoj. Velikim trudom i vlastitim sredstvima uspjeli su poboljšati infrastrukturu tako da imaju na raspolaganju najbolje uvjete za trening, zatvoreni prostor za trening po zimi, teretanu i vlastite klupske prostorije. Zato i ne čudi interes najboljih igrača iz regije da igraju za karlovački klub. Svi su igrači amateri i za svoj trud i rad nisu plaćeni.


Olimpija danas
Baseball club Olimpija jedan je od prvih klubova u Hrvatskoj. Pretprošle godine proslavili su 35. obljetnicu. Rezultati su fascinantni – 40 trofeja, 16 naslova prvaka Hrvatske i isto toliko puta su bili pobjednici kupa, 7 puta pobjednici Inter liga i jednom pobjednici europskog CEB-a kupa. Višestruko su birani i za najbolji sportski kolektiv u gradu i županiji. Iz Olimpije je izišlo nekoliko, u svjetskim razmjerima, kvalitetnih igrača. Trenutno u europskoj ligi igraju Antonio Horvatić i Kruno Gojković, a 90-ih je zvijezda kluba bio Damir Karin. KA-olimpijci imaju i zavidan pomladak, u maloj ligi, gotovo stotinu igrača.


Antonijo Horvatić bio najbliži MLB-u
Zadnjih desetak godina veliki broj igrača Olimpije je bio sudionik Europskog kampa u organizaciji MLB liga na kojem svake godine sudjeluje 40 najboljih mladih igrača iz Europe. Najbliži potpisu za jednu MLB ekipi bio je Antonio Horvatić. Vrlo zainteresirani za Horvatića bili su 2017. godine Tampa Bay Raysi, ali je transfer propao zbog smanjenja rostera u njihovim ligama za tu sezonu. No, među stotinjak polaznika Olimpijine škole bejzbola zasigurno da postoji netko tko će biti prvi igrač iz Hrvatske koji će potpisati ugovor sa jednom MLB ekipom.


Komunisti mislili da su špijuni
Grupa atletičara i karataša na početku svojih sportskih karijera 1971. godine imali su ideju da započnu s bejzbolom u Karlovcu. Sastajali su se na Staroj Korani, netko je donio lopticu. Pali su dogovori kako dalje? Imali su kontakt s američkim konzulatom u Zagrebu. Pozvali su ih u Zagreb gdje im je konzul poklonio dio potrebne opreme. Dobili su nekoliko palica i loptice, rukavice, zaštitnu opremu za hvatača i kape. Opremu su preuzeli Miroslav Došen, Vlado Perenčević, Zvonimir Laškarin i Ivan Ivičak. Još i danas postoji jedna loptica i dvije rukavice iz toga vremena. Dolazila su dvojica Amerikanaca iz USA-konzulata u Zagrebu i pokazivali im kako se igra, finese … Donijeli su i filmove i prikazivali trening i igru najboljih američkih momčadi. Ondašnji partijski rukovodioci u Karlovcu sugerirali su im da to sve nije najbolja ideja, da su ovi iz SAD ambasade špijuni. Onda je došla nova generacija koja je opet imala ideju i želju da se osnuje bejzbol klub u Karlovcu. Lopticu i rukavice dane su Dubravku Golubiću kojem je to bila pomoć za realizaciju ideje „Bejzbol u Karlovcu“.


PRENOSIMO Sportske novosti FOTO/Facebook BK Olimpija