PRENESENO VIJESTI IZ HOO

ŠEF MISIJE HOO-A U TOKIJU: Bit će to najčudnije Igre dosad

Do Olimpijskih igara u Tokiju ostalo je još 111 dana. Zbog pandemije, još se ne zna konačan broj hrvatskih sportaša koji će nastupiti u Japanu. Nepoznanica je mnogo, no Hrvatski olimpijski odbor spreman je za sve izazove koji ih na ovim Igrama očekuju – piše Mihovil Horvat, novinar HTV-a.

Za sada je sigurno da će se Igre održati prema planu, no bez strane publike i uz stroge kontrole zbog COVID-a.

– Nema stranih gledatelja, nitko ne može ući u Tokio, odnosno Japan tko nema akreditaciju. To je ono najbitnije. Što se tiče nas, nitko ne može ući a da nema PCR test, što je standard, i imamo određenu aplikaciju koju moramo ispunjavati 14 dana prije dolaska. U slučaju da je netko iz delegacije ne ispuni vratili bi ga odmah nazad – rekao je Damir Šegota, šef misije HOO-a u Tokiju.

Posebna priča bit će i olimpijsko selo u kojem će također vrijediti posebna pravila.
– Varijanta kuća-posao. U olimpijskom selu svi koji će biti smješteni, a to je cijela delegacija, osim jedriličara, imat će odlazak na natjecanja, povratak sa službenim autobusima i na trening. Nema izlaska u grad, nema posjeta znamenitostima, bilo kakvi izlasci bez najave. Znači, dan prije se mora već najaviti da bi se uopće mogla dobiti dozvola. Svaka četiri dana bit će PCR test za sve u olimpijskom selu. To je otprilike 16000 sportaša i trenera. Ako netko bude pozitivan, bit će izmješten iz sela i smješten u hotel. O čijem trošku, još se ne zna.

Zbog koronavirusa koji je odgodio velik broj kvalifikacijskih turnira, mnogi sportaši još nisu osigurali vizu za Tokio, tako da se točan broj hrvatskih sportaša koji će put Japana još ne zna.
– Mi sada imamo 40 kvalificiranih sportaša. Mi još čekamo jedno 10 do 15 sportaša da završe kvalifikacije, da prođu, i košarka koja je u biti zadnja. 4.7. ćemo znati nakon finala olimpijskog turnira u Splitu da li naši idu ili ne idu. Ukoliko oni idu, onda je to brojka do 65, ako ne, onda će biti nažalost oko 50 sportaša. Bit će to jedne najčudnije Igre po rezultatima. Sve što se može predvidjeti, sad više neće biti toliko predvidljivo. Možda dobro za one koji se bave klađenjem, pa će netko dobro proći.

Igre su na rasporedu od 23. srpnja do 8. kolovoza.

PRENOSIMO HRT Sport FOTO/Dnevnik HRT