KAŠ MIX

25. GODINA OLUJE: I u najtežim danima Domovinskog rata sportaši nisu prestali djelovati

Pravo slavlje brojnih karlovačkih sportaša i građana došlo je početkom kolovoza 1995. godine nakon Oluje, vojne akcije Hrvatske vojske, kojom je u samo četiri dana poražen neprijatelj i kada je rat praktično bio okončan.

Ovaj tekst posvećen je 25. godišnjici Oluje kad su pripadnici Hrvatske vojske porazili srpske okupatore i konačno izišli na međunarodno priznate državne granice i oslobodili Hrvatsku. Među braniteljima bilo je puno sportaša koji su život položili na oltar Domovine da bi mi danas živjeli u miru. U karlovačkom kraju poginula su 43, u Lijepoj našoj puno više, sportskih djelatnika i sportaša – branitelja. Ovo je posveta njima.

Rat je, nažalost, poremetio tokove života i sportskog djelovanja u Karlovcu i većem dijelu Hrvatske. Nakon što je Hrvatski sabor 25. lipnja 1991. na temelju referendumske odluke proglasio neovisnost i suverenitet Republike Hrvatske, dio srpskog stanovništva, uglavnom po diktatu iz Beograda, širi pobunu, a Srbija i takozvana JNA prelaze u otvorenu agresiju na Hrvatsku. Karlovačko područje bilo je jedno od žarišta pobune, ali i otpora. Brojni sportaši i sportski djelatnici uključili su se u obranu Karlovca i Hrvatske. Početkom kolovoza 1991. organizirana je sportska postrojba, a 17. rujna iste godine u Karlovcu pričuvni sastav Specijalne policije Trn na čelu s današnjim predsjednikom Karlovačke sportske zajednice (KŠZ) Želimirom Feitlom-Žigom.

I u najtežim danima Domovinskog rata sportaši nisu prestali djelovati. Postupno su se svi karlovački klubovi aktivirali i nastupali u službenim natjecanjima. U vrijeme žestoke agresije Karlovac je 1992. bio domaćin 1. Športskih igara Vojne policije RH. Iste godine je TKD Karlovac ostvario u Italiji jedan od svojih najvećih uspjeha pobjedom na završnom klupskom turniru za Kup Europe. RK Karlovačka pivovara dospio je 1993. do četvrtzavršnice u natjecanju za europski rukometni Kup gradova. BK Olimpija osvojio je 1994. godine u Italiji 1. mjesto u B skupini pobjednika Kupa Europe. Na seniorskom EP-u u taekwondou koje je održano u Zagrebu Marijeti Željković pripala je srebrna, a Željku Jurčiću brončana medalja. M. Željković je te iste godine bila juniorska i seniorska prvakinja Hrvatske i viceprvakinja Europe, a HOO je proglasio najuspješnijom sportašicom Hrvatske. Rukometaš Darko Franović osvojio je u Portugalu broncu na EP-u, kao član seniorske reprezentacije Hrvatske. Isto odličje osvojio je karataš Mladen Vulović u Madridu na juniorskom EP-u. U srpnju 1995. Karlovčanin Miljenko Češković je u svojstvu trenera hrvatske košarkaške kadetske reprezentacije osvojio zlatnu medalju na EP-u u Portugalu. Veslač Korane Tihomir Jarnjević je na veslačkom SP-u u Poznanu (Poljska) osvojio 3. mjesto i brončanu medalju. Bila je to jedina medalja sa svjetskih prvenstava tijekom rata i jedina na EP i SP koja je osvojena u 1995. godini. Za posebne zasluge u promicanju hrvatskog sporta i Hrvatske u svijetu u listopadu 1995. odlikovani s Redom Danice Hrvatske s likom Franje Bučara Marijeta Željković, Željko Jurčić i Darko Franović.

Čestitamo vam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti!