MIX TENIS

TUŽNO SJEĆANJE: U 47. godini preminuo Vladimir Sever, član zlatne generacije karlovačkih tenisača

Severovi suigrači o njegovim igračkim kvalitetama govore s poštovanjem. „Tehnički gledano, a i po rezultatima, mislim da je Vlado bio najbolji karlovački tenisač svih vremena“, za Severa je kazao Dario Smojver, dugogodišnji tenisač i teniski trener.

Odrastao je u obitelji u kojoj je sve bilo podloženo sportu. Otac je bio stolnoteniski trener i izbornik juniorske reprezentacije Hrvatske, a ujak Vladimir Baršić-Barac, cijenjeni nogometaš Karlovac i zagrebačkog Dinama. Odrastanje uz sport postalo je tako i njegovo opredjeljenje, a prva sportska ljubav bila mu je tenis.

Na turnirskim natjecanjima počeo je nastupati 1981. godine i uspješno igra sve do 1997. godine. Uspješan je kao junior i član juniorske reprezentacije Hrvatske. Talentirani karlovački tenisač je u kolovozu 1985. zablistao u Zagrebu gdje je među 80 igrača osvojio Coca-cola kup. Krajem sezone 1989. na dvoranskom prvenstvu bivše države stigao je do polufinala i svrstan je na treće mjesto najboljih mladih juniora.

Najbolje rezultate pokazao je na dvoranskim prvenstvima. Sa 17 godina nastupa na dvoranskom seniorskom prvenstvu Jugoslavije u Zagrebu. Dolazi do četvrtfinala gdje gubi od Gorana Prpića. U seniorskoj konkurenciji bio je bio je trostruki dvoranski prvak Hrvatske (1992., 1994. i 1995.). Nosilac je i naslova prvaka Hrvatske iz Makarske 1996. u igri parova s Ivicom Ančićem iz Splita. Nastupa i na satelit turnirima, challengerima i STP turnirima diljem svijeta. Godine 1996. na rang listi HTS-a zauzima prvo mjesto u konkurenciji seniora, a na ATP listi 616. mjesto.

Od 1991. godine više nije član Teniskog kuba Karlovac. Nastupa za TK Zagreb i HTK CRO Petrol-Rožić iz Ozlja s kojim osvaja naslov momčadskog prvaka Hrvatske.

Spada u zlatnu generaciju tenisača Karlovca koja je 1987. bila druga na prvenstvu 2. HTL Zapad te godinu dana kasnije treća u 1B ligi. Za Željezničar su igrali: Mladen Sušanj, Dinko Gudelj, Zdenko Hoppe, Zdravko Švegar ml (trener), Dario Smojver, Dejan Gačić, Dragan Radočaj i Ivo Žuvela.

Severovi suigrači o njemu govore s poštovanjem: „Tehnički gledano, a i po rezultatima, mislim da je Vlado bio najbolji karlovački tenisač svih vremena“, za Severa je kazao Dario Smojver, dugogodišnji tenisač i teniski trener.

Na kraju 1998. među najbolje sportaše Karlovca svrstan je i Vladimir Sever.

Posljednji ispraćaj Vladimira Severa biti će u četvrtak, 22. listopada od 16 sati na rimokatoličkom groblju Dubovac.