TENIS

KRAJ JEDNE ERE: Svijet se oprašta od Federera!

L‘Equipe spojio dva povijesna trenutka: ‘Njegovi mečevi trebali su završiti u rubrici Kultura‘, jedan je od najzanimljivijih komentara.

Satovi su u svijetu tenisa nakratko stali. Dok čitaju oproštajno pismo Rogera Federera, komentatori i urednici razmišljaju kako se što efektnije oprostiti od velikana koji je više nego ijedan igrač prije njega promijenio sport. Davno su ispucani epiteti, nijedna usporedba više nije dovoljno jaka, ali naslovnice europskih medija jutro kasnije ipak su efektne. Izdvajamo neke od njih…

L‘Equipe je ovaj put odnio pobjedu i prije nego su mu ostali pokušali parirati. “Bože čuvaj Kralja”, stoji na naslovnici pariškog dnevnika, koji se poigrao spojivši Federerov oproštaj i povijesni trenutak u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Švicarski Le Temps je preko Federerove siluete stavio naslov “Tres grand chelem”, odnosno “Vrlo Grand Slam”, referirajući se na njegovu veličinu. “Nesumnjivo će ostati inkarnacija tenisa za cijelog svojeg života”, pišu.

Tabloid 20 minutes, koji izlazi i na njemačkom i na francuskom, oprašta se naslovom “Hvala Maestro!”. Unutar novine stoji naslov “Okrenula se stranica sporta”, a Federer je dobio prednost pred svim političkim i drugim događajima dana.

“Vidio sam kralja”, strši s naslovnice Gazzette dello Sport, uz dodatak: “Kakva je sreća bila živjeti u njegovoj eri”. Dan u kojem se oprostio Federer proglasili su jednim od najtužnijih u novijoj sportskoj povijesti.

Švicarski Blick zadržao je jednostavnost. Iznad naslova “Hvala Roger” kratki opis da odlazi najveći švicarski sportaš svih vremena.

Na naslovnici Guardiana stoji “Gem, set, meč: Federer je objavio kraj”, dok sportski dio novine otvaraju naslovom “Zbogom najvećem”. Podsjetili su da je prvi Grand Slam osvojio dok još nije bilo iPhonea, dok je Tony Blair još bio popularan premijer, a Carlos Alcaraz imao je dva mjeseca.

“Tenis je izgubio svojeg najvećeg umjetnika”, piše Daily Mail. Federera opisuju kao “najelegantnijeg čovjeka koji je držao reket”, a kolumnist Martin Samuel poentira da je igrao s takvom gracioznošću da su njegovi mečevi trebali završiti u rubrici Kultura.

Izvor: SN/JL /V. Zrinjski Foto: AFP