GOST NOVINAR TENIS

KOMENTAR: Đoković, Rafa i Federer će se teško dogovoriti! Ovo je priča u kojoj je novac jedini motiv

Pokušaj da skupina tenisača, predvođena Novakom Đokovićem i Kanađaninom Vasekom Pospisilom, kojeg je upravo Đoković ovlastio da objasni novi teniski sukob, koji zasada samo tinja, ali nema nikakve dvojbe da će se uskoro pretvoriti u požar, preuzme uzde u borbi za prava igrača mogao bi ozbiljno ugroziti odnose u teniskom svijetu – piše Neven Bertičević, novinar SN.

Naime, nakon objave da nova udruga profesionalnih tenisača (PTPA), koju srpski mediji već nazivaju Đokovićevom udrugom, a cijeli proces revolucijom koju je podigao prvi tenisač svijeta, nije mogla završiti drukčije. Jer iako se spominje da je 80 tenisača iz prvih sto potpisalo za novu profesionalnu udrugu, imena su još uvijek u zraku. Sigurno je da među tim potpisnicima nema Rogera Federera ni Rafela Nadala, nema ni Andyja Murraya, a da su to napravili, a da nikome nisu rekli, zasad nema ni vodećih hrvatskih tenisača Borne Ćorića ni Marina Čilića.

Federer i Nadal smatraju lošim potezom da je cijeli proces krenuo u ovom trenutku jer u vrijeme koronavirusa i poprilične neizvjesnosti nije bilo potrebno kockati se s ovakvim stvarima. Jasno je da njihov odnos s Novakom Đokovićem nije onakav kakav je bio, a ima li Đoković s Federerom i Nadalom problem i koji je to, nije lako objasniti. Naime, osim činjenice da im je Đoković najveći konkurent za vrh svjetskog tenisa, teško da bi se mogao naći neki drugi argument, ali je izvjesno da Đoković sve što radi, radi da bi ostao pod reflektorima. No, to je također dozvoljeno.

BORAC ZA PRAVDU?

Sporna je ideja Novaka Đokovića. Nekoliko puta je objasnio da njemu to nije potrebno jer je blagoslovljen velikim rezultatima i hrpom novca na računu, ali da njegova borba ima isključivo jedan cilj. Sve što želi je, tako barem kaže, borba za one koji nisu toliko sretni i koji nemaju dovoljno, a da bi mu to uspjelo potrebno je s novoformiranom udrugom natjerati Grand Slam turnire da daleko veći dio kese bace na stol za nagrade igračima. Jer tako je to, kažu disidenti, u ostalim sportovima poput footballa, košarke ili baseballa.

Ako je to jedino što želi Novak Đoković, onda bi se ta ideja mogla nazvati plemenitom, iako nas povijest uči da revoluciju ne dižu vladari ili je uglavnom ne dižu. Takvih primjera, naravno, imate koliko god hoćete, sada je samo pitanje do koje mjere je Novak Đoković dobrotvor, i što on zapravo želi. Samo uzeti vlast koja je, čini se, još uvijek, kada su igrači u pitanju, u rukama Federera i Nadala, ili je jednostavno borac protiv nepravde.

U vrijeme pandemije visoko reklamiranim Adria Tourom pokušao je pomoći mladim igračima, a ovo bi trebao biti nastavak te borbe, iako je realno pitanje, koliko tenisačima koji nisu u statusu zvijezda, treba novca da bi bili zadovoljni, oni i njihov novi sindikat koji bi prema nekim izvorima trebao voditi Vasek Pospisil, iako bi sve bilo u rukama Novaka Đokovića.

NEĆE PREPUSTITI UZDE

A, ako pitate Federera i Nadala, to se jednostavno neće dogoditi, jer oni na određeni način čvrsto drže uzde u muškom tenisu i nemaju namjeru dopustiti Novaku Đokoviću da im se uplete, a možda u konačnici i preotme posao. Naravno, neću sugerirati da Grand Slam turniri, ATP i ITF plaćaju Federera i Nadala, ali je izvjesno da se oni nemaju namjeru olako riješiti zlatne koke. Na koncu, Federer neće još dugo trajati na igračkoj sceni, pa je moguće očekivati da će ostati u tenisu i poželjeti nešto raditi. Ako je tako onda bi sjajno figurirao kao promotor tenisa u svijetu.

Čini mi se da u toj priči najmanje involviran Rafael Nadal, kojeg isključivo zanima koliko će puta još osvojiti Roland Garros i neke druge velike turnire, a onda se vratiti se u rodnu Mallorcu i povući se u miran ili mirniji život. Novak Đoković nije takav, Novak za sve ima vremena, i kad ruši sve što mu dođe s druge strane mreže i pritom ima vremena za sve, i obitelj, i sporne aktivnosti, i za igranje Čovječe ne ljuti se i Una, a onda ostatak vremena provede u traganju za novitetima koji bi ATP Tour načinili još boljim i pogotovo pravednijim.

Brzina kojom su na objavu Novaka Đokovića reagirali Nadal i Federer sugerirat će da nemaju namjeru odustati od borbe. I veliko je pitanje što dolazi nakon što se svijet oslobodi pandemije i hoće li tenis opet biti ono što je nekad bio, ili će nova udruga načiniti još jedan korak i postati potpuni vladari svjetskog tenisa. No, oni ne mogu ili ne žele, kako kaže Đoković, biti organizatori turnira, oni nemaju ništa protiv, kao što kaže Đoković, onih koji ne misle poput njega i njegovih prijatelja, pogotovo nema ništa protiv drukčijeg mišljenja kojeg trenutno imaju Roger Federer i Rafael Nadal. Neki poznavatelji odnosa u svjetskom tenisu su bili uvjereni da je prijateljstvo trojice tenora bilo više umjetno nego stvarno. A time je, čini se, bio poprilično opterećen upravo Novak Đoković, pa i njegov otac Srđan. Iako to nikada nije na takav način rekao, Đoković smatra da zavređuje više kredita, nego što ga je dobio od Federera i Nadala.

Skupina oko Novaka Đokovića, a potpora je stigla i od mladog tenisača Nijemca Saše Zvereva, zaključila je da ATP Tour nije dovoljno napravio za tenisače iz drugog ili trećeg reda, i da je vrijeme da se sve to naplati. Pitanje je samo koliko daleko bi oni otišli i što oni žele za one koji nisu bili blagoslovljeni talentom Federera, Nadala ili Đokovića. Koliko treba tenisačima koji teško mogu izboriti nastup na većim turnirima da bi bili zadovoljni i koliko je visoka granica tog zadovoljstva?

Da bismo bolje razumjeli ovu priču, koja će sigurno imati svoj nastavak treba reći da su i oni najbolji, uključujući Đokovića, najprije sebe osigurali, a onda krenuli u borbu za siromašnije. Svih ovih godina Nadal, Federer i Đoković su uglavnom igrali samo turnire s nemoralno visokim nagradnim fondom, pritom su uzimali nemoralno visoku jamčevinu samo za dolazak na neke od tih turnira, i čini mi se da nisu pretjerano uzbuđeni što bi se moglo dogoditi da za koju godinu turniri s minimalnim nagradnim fondom nikome neće biti zanimljivi.

Ne znam imam li pravo otići toliko daleko i proglašavati sve velike svjetske zvijezde sebičnjacima, iako nas povijest uči da su svi veliki bili prije svega sebični, a tek onda sve ostalo, malo je onih koji u svlačionici imaju prijatelje s kojima bi rado otišli na večeru. Tako je bilo nekad, ako je i danas, pa je zbog takvih odnosa neobično i nelogično vidjeti da revoluciju dižu ili pokušavaju dići oni koji plivaju u briljantima.

NOVAC JE JEDINI MOTIV

Gdje će ova priča završiti vjerojatno ćemo doznati do kraja godine. Ovo nije bila priča za jedan dan, tek se mora rasplesti, a bojim se da neće završiti obostranim dogovorom, već isključivo na barikadama. Ono što sad izgleda je da Novak Đoković kreće u akciju bez pravih pomagača. Siguran sam da je dobro razmislio prije nego što se upustio u ovu avanturu. Nešto će se dogoditi, pitanje je samo hoće li pobijediti strana Novaka Đokovića ili strana Rogera Federera i Rafaela Nadala. Sumnjam da će se naći negdje na pola puta, baš kao što sumnjam da će svi članovi velike teniske obitelji približiti se Đokoviću i njegovim prijateljima negdje na pola puta. Ovo je priča u kojoj svi žele zaraditi, a kao i svaka priča u kojoj ima puno novca, novac je jedini motiv ove priče.

ITF koji trenutno drži uz ATP više nego WTA vlast u svjetskom tenisu neće lako odustati od ove borbe iako njihovo vodstvo nije toliko slavno poput Novaka Đokovića, ali budimo realni, ni Michael Jordan ni Lebron James, ne vode poslove Adama Silvera, niti je Tom Brady vlasnik NFL lige, pa je malo vjerojatno da bi u konačnici tenisači mogli postati vlasnici svoje sudbine i sami odlučivati o svemu, pogotovo novcu.

PRENOSIMO Sportske novosti FOTO Andrej Isaković