RUKOMET

Rukometaši krenuli s pripremama, braća Smojver, Crnković i Ćelić su pojačanja a hit prijelaza je povratak Dinka Đankovića za savjetnika za struku

S pripremama za novu sezonu počeli su rukometaši HRK Karlovac, rečeno je na konferenciji kluba održanoj 10. kolovoza. Formu će brusiti u Karlovcu i to pod trenerskom palicom Tatjane Rašić i njenog novog stručnog stožera u kojem je pomoćnik Miodrag Višnić, a od danas savjetnik za struku Dinko Đanković, povratnik iz RK Poreča koji u Karlovcu čeka novi trenerski angažman.

Zbog koronavirusa rukomet je stao na nekoliko mjeseci pa se igrači vesele povratku u dvoranu. U redovima najboljeg karlovačkog kluba dosta je novosti, a jedna od njih svakako je povratak braće Smojver.
– Cilj u sljedećoj sezoni je povratak u Premijer ligu. To je prioritet. Pokušat ćemo znanjem i iskustvom koje smo stekli pomoći mlađim suigračima u razvoju. To je također jedan od ciljeva našeg povratka u Karlovac – kaže Dominik Smojver s čijom se izjavom složio se i njegov mlađi brat Domagoj.

Tanja Rašić će na raspolaganju imati 25 igrača, ali i svoju viziju kako bi Karlovac trebao igrati iduće sezone. Pripreme će odrađivati, uglavnom, u Karlovcu a nadaju se da će uspjeti na par dana otići i van grada na kraće pripreme.
– Gledajući sve skupa, imali smo više mjeseci bez pravog rukometa, bez utakmica i natjecanja. Mislim da su dečki sad jako motivirani i jedva smo čekali skupiti se da krenemo trenirati. Želimo jedan drugačiji Karlovac. Igrački i stručno spremni smo za Premjer ligu gdje je povratak realan. Ekipa nam je ostala ista od lani, priključila su nam se ova trojica igrača te Mateo Crnković koji se vratio sa studija u Portugalu. Imamo samo jedan zahtjev za ispisnicom, koji je podnio Čakarić. No, još nije sigurno hoće li otići. Važno je pritom i sponzorstvo. Vjerujemo da će do početka natjecanja i to biti riješeno – kazala je Tanja Rašić i dodaje:

Za sada je početak sezone prilično neizvjestan zbog pandemije koronavirusa. Za 1. HRL Jug predviđeno je da to bude 3./4. listopada 2020. godine, no to je još uvijek neslužbeni podatak. Zasad se ponašamo kao da je sve normalno, da će sve krenuti po rasporedu. Ne razmišljamo o tome ni mi kao treneri ni igrači, jednostavno se spremamo. Sigurno ćemo na vrijeme znati što i kako će biti u budućnosti.

Stručni stožer: Miodrag Višnić, Dinko Đanković i Tatjana Rašić

– Razgovara se o dva veća sponzora za klub. Tu imamo podršku gradonačelnika i Karlovačke športske zajednice. Za nas je jako bitno da se to riješi. Vjerujemo da bi do početka prvenstvene sezone to moglo biti dogovoreno – dodaje Miloš Đanković, član Upravnog odbora zadužen za struku koji je bio i sazvao ovu konferenciju za novinare.

Odlukom Upravnog odbora HRK Karlovac, klub u sezoni 2020/2021 imati će slijedeće selekcije u natjecanju:

  • prva seniorska ekipa (1. HRL Jug), trenerica Tatjana Rašić, pomoćnik Miodrag Višnić, savjetnik Dinko Đanković
  • druga seniorska ekipa (2. HRL Zapad), trener Miodrag Višnić
  • selekcija kadeta U-17 2003./2004. godište (1. HRKL), trenerica Tatjana Rašić
  • selekcija mlađih kadeta U-15 2005./2006. godište (1. HMKR), trener Dragomir Požega
  • ugovorna suradnja s RKŠR Karlovac,selekcija dječaka U-13 2007./2008. godište (1. HRL) trenerica Kristina Vuković
  • Ivan Pavlaković, trener svih golmana u HRK Karlovac
  • Ivan Puklavec, trener fizičke pripreme HRK Karlovac
  • Dinko Đanković, trener savjetnik u HRK Karlovcu
  • Dina Ajvazi, fizioterapeut

POVRATNICI

Slijeva: Dinko Đanković, Dominik i Domagoj Smojver, Antonio Ćelić

Dominik Smojver
Najznačajnije pojačanje kluba u ovoj sezoni je povratak bivšeg juniorskog reprezentativca Dominika Smojvera, koji igra na mjestu kružnog napadača. U matični klub vraća se iz RK Bjelovar. Osim za HRK Karlovac gdje je afirmirao kao igrač, igrao je za mađarski RK Oroshaza, RK Borac iz Banja Luke (BiH), RK Dobovu iz Slovenije, RK Spačvu iz Vinkovaca i pod zadnje za RK Bjelovar. Prve rukometne korake napravio u karlovačkoj rukometnoj školi. Bio je i juniorski reprezentativac Hrvatske

Domagoj Smojver
Drugo po važnosti, ali isto tako značajno pojačanje Rašićeve momčadi je Dominikov mlađi brat Domagoj Smojver. Igra na mjestu srednjeg vanjskog a u Karlovca dolazi iz Bjelovara. Još je nastupao i za vinkovačku Spačvu. Kao i većina karlovačkih rukometaša prvu rukometnu abecedu naučio je Školi rukometa Karlovac, danas RKŠR Karlova. I on je bio juniorski reprezentativac.

Mateo Crnković
Pomalo u sjeni najavljenih pojačanja na pressici kluba najavljeno je da se u momčad vraća Mateo Crnković, nakon godine dana izbivanja iz kluba zbog studija u Portugalu. Njegov je povratak dobrodošao te je zasigurno pojačanje za Rašićevu momčad na mjestu kružnog napadača.

Antonio Ćelić
Ne bi se moglo reći da je pojačanje, ali je svakako dobro, da se nakon godinu dana testiranja svojih igračkih sposobnosti u drugom klubu (Gorica i Zagreb II) u HRK Karlovca vratio Antonio Ćelić koji igra na mjestu lijevog vanjskog. On će zasigurno pojačati konkurenciju na svojoj igračkoj poziciji. No, najvažnije će biti za njega i momčad ako Antonijo u Karlovcu bude igrao a ne sjedio na klupi.

Dinko Đanković
Vrlo je važno što se nakon višegodišnjeg izbivanja iz rodnog grada u klub vratio Dinko Đanković, trener koji se afirmirao u Karlovcu a trenersku kvalitetu potvrdio u premijerligašu iz Poreča. U Karlovcu će pojačati Stručni stožer, biti će savjetnik u radu prve i druge momčadi. Dinko je započeo svoju igračku karijeru u HRK Karlovcu. Bio je trener u Školi rukometa Karlovac, HRK Karlovac i RK Poreču odakle neočekivano odlazi nakon uspješno završenog posla s prvom momčadi Istrana. Bio je i trener juniorske reprezentacije Hrvatske, svjetskih viceprvaka.

– Stavio sam se na raspolaganje gradu i klubu u kojem sam odrastao i došao pomoći trenerima. Ne bih više za sada o mojoj ulozi, sve ćemo to graditi zajedno – kaže Dinko a na novinarsko pitanje što je s njegovima odlaskom za trenera u Kataru o čemu se priča dodao je:

– Ne bih sad govorio postoji li neki klub. U nekim razgovorima jesam. Ova je situacija sve poremetila tako da trenutno, do daljnjega, konkretno ne znam ništa. Tu sam da pomognem na raspolaganju klubu.

POČETAK NATJECANJA

Pripreme za drugu momčad te selekcije kadeta (U-)17 i mlađih kadeta (U-) početi će 17. kolovoza 2020. godine. Predviđeni početak natjecanja za drugu ekipu i ostale selekcije mlađih dobnih uzrasta također se još ne zna. Zna se međutim da se uvodi novi sustav natjecanja kod mlađih dobnih skupina gdje se svake godine mijenja nositelj godišta, po sistemu neparno-parno. Odluka treba biti donesena na sjednici Upravnog odbora Hrvatskog rukometnog saveza, najkasnije do 25. kolovoza. Na istoj sjednici Upravnog odbora HRS-a biti će donesena odluka o natjecanju mlađih dobnih skupina za sezonu 2020/2021. godine. Nositelj natjecanja kod muških mlađih dobnih skupina je neparno godište U-17 (bivši kadeti), U-15 (bivši mlađi kadeti), U-13 (bivši dječaci A), U-11 (bivši dječaci B), U-9, U-8 i U-7 (minići).