PRENESENO RUKOMET

Novinari uključeni u „egipatski balon“ na IHF-ovom 27. Svjetskom rukometnom prvenstvu

Pogled svijeta sporta i svih sportskih medija trenutno je na Egiptu. Prvo veliko svjetsko prvenstvo od početka globalne pandemije COVID-19 započelo je u četiri egipatska grada pod posebnim okolnostima. Trideset i dvije rukometne momčadi iz cijelog svijeta natječu se na 27. i najvećem ikad, IHF-ovom Svjetskom prvenstvu za muškarce, u matičnoj zemlji predsjednika IHF-a Hassana Moustafe.

POSTAVLJANJE MJESTA

Razgovaralo se o mnogim prednostima i nedostacima u vezi s organizacijom događaja prije nego što su egipatski organizatori, IHF i stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), napokon odlučili provesti higijenski protokol koji uključuje “koncept mjehurića”, koji je uspješno radio i u ženskom EHF Euru u Danskoj u prosincu prošle godine. Stoga je rukomet trenutno postavio pravila za međunarodna (momčadska) sportska događanja. U Danskoj je 16 momčadi igralo u dva grada, dok je Egipat domaćin 32 momčadi.

POVLAČENJA

Prije početka Svjetskog prvenstva u srijedu, dvije su se momčadi povukle (Češka i SAD) zbog nekoliko pozitivnih slučajeva na COVID-19. Prema Pravilniku vezanom uz COVID-19 za natjecanje zamijenili su ih Sjeverna Makedonija i Švicarska, prva dva tima na “listi čekanja”. Izvanredno je da je švicarska momčad stigla na svoju prvu utakmicu Svjetskog prvenstva u 26 godina ravno iz zračne luke.

TESTOVI COVID-19

Svi dionici uključeni u 27. IHF Svjetsko rukometno prvenstvo za muškarce po dolasku su podvrgnuti testiranju antigena nakon čega su u hotelu prošli PCR test. IHF je izvijestio da je “nekoliko članova timova i medija imalo pozitivne rezultate testa Covid-19 PCR prilikom testiranja po dolasku u Egipat”. Pogođeni timovi su Zelenortski otoci, Slovenija, Danska i Švicarska. Kao i na Europskom prvenstvu za žene u prosincu svi su pozitivni slučajevi prepoznati prije nego što su timovi ušli u “balon”. Svi zaraženi igrači su u izolaciji a njihovi suigrači bili su odvojeni od ostalih timova.

Za razliku od ženskog turnira, novinari iz Egipta također pripadaju tom „mjehuru“. Dok se igrači i službeni predstavnici momčadi testiraju svaki dan. Predstavnike medija testiraju svaka 72 sata, ne smiju napuštati svoje hotele, osim za vrijeme utakmica.

MJEHURIĆ

Egipatski Organizacijski odbor otkazao je svoj takozvani plan “virtualnih akreditacija” koji bi omogućio medijima da virtualno prate konferencije za tisak. Izvorno, virtualna akreditacija omogućila bi njezinu nositelju ulazak u arenu, ali ne i one dijelove za medije s “punom akreditacijom mjehurića”.

Otkazivanje virtualnih akreditacija izvršeno je nakon što su organizatori i IHF odlučili da neće imati gledatelje u četiri arene. Prvobitni plan bio je iskoristiti 20 posto kapaciteta, ali protestno pismo kapetana timova 16 europskih sudionika upućeno predsjedniku IHF-a Moustafi natjeralo je organizatore da zadrže gledatelje. Broj novinara na licu mjesta vrlo je malen, oko 10-15% redovnog broja.

BEZ DODATNIH INFEKCIJA

Nakon što su timovi stigli u „balon“ – timski hoteli s odvojenim katovima za sudionike – do sada nisu zabilježene dodatne infekcije.

– Svi se nadamo da ovaj koncept balona djeluje, sigurni smo da ovaj koncept jamči zdravlje i sigurnost – rekao je kapetan njemačke momčadi Uwe Gensheimer, dok se norveška zvijezda Sander Sagosen osjećao “pomalo šokirano” nakon što je ušao u „hotelski balon“:

„To je kao Wild West, ovaj koncept ne može ovako funkcionirati”, citiran je.

Sa sportske točke gledišta ovaj je događaj prvo Svjetsko prvenstvo s 32 momčadi i predsjednik IHF Hassan Moustafa se nada da će ovaj povećani turnir, ne samo povećati globalni interes za rukomet, već da će „rukomet označiti svjetlo na kraju tunela COVID-19 ”, kao što je Egipćanin rekao tijekom ceremonije otvaranja.

Izvor: AIPS Media, Björn Pazen – AIPS rukometni delegat Foto: IHF