INTERVJU RUKOMET

KAŠ intervju DRAŽEN KEČA: Ne tražimo nikakvo opravdanje u porazu!

„Igramo s igračicama s kojima raspolažemo u danom trenutku. Naravno da je važna i kvaliteta igračica s kojima raspolažeš, širina klupe, broj ozlijeđenih, a ponekad i sportska sreća. Za mene je najvažnije da igračice daju sve od sebe!“, kaže Dražen Keča.

Trener karlovačkih rukometašica Dražen Keča nije novo lice na karlovačkoj sportskoj, konkretnije rukometnoj sceni. Nekada je bio uspješan golman Dubovca, kasnije Karlovca, a nakon završene igračke karijere posvetio se trenerskom pozivu u Rukometnoj školi Karlovac. Godinama su Kečine „školarke i školarci“ ostvarivale odlične plasmane na raznim prvenstvima rukometne mladeži. Na koncu, kad je vodstvo Škole odlučilo osnovati žensku seniorsku ekipu odluka o tome tko će preuzeti treniranje pala je na Dražena Keču. Ne bez razloga jer su upravo rezultati koje je postizavao s igračicama Škole bili logičan slijed za njegovo imenovanje trenera novoformirane ženske ekipe RK Škola rukometa Karlovac koja danas već treću sezonu igra 2. Hrvatsku rukometnu ligu. Tako je Keča nakon bivših osmoškolki sada opet trener svojih istih igračica, danas srednjoškolki i studentica.

I to nije sve – rekli bi u jednoj poznatoj reklami! Njegova kćerka Patricija Keča krenula je očevima stopama i trenutno je prva vratarka karlovačkih rukometašice. Brankica – supruga … a ne ona nije rukometašica već planinarka i poklonica prirode. Ali, kad cure igraju u Školskoj sportskoj dvorani – ne propušta niti jednu utakmicu! Konačno, bratić Dario Keča je poznati karlovački karataš, trener u KK Karlovac 1969 i hrvatske reprezentacije. Rezime, suma sumarum, obitelj Keča potpuno je predana sportu.

Zadnji, nešto slabiji rezultati, rukometašica ponukali su nas da za KAŠ-ev tjedni intervju, osvrt na ženski rukomet danas, napravimo sa skromnim i nenametljivim ali zato stručnim trenerom rukometašica Draženom Keča.

U zadnje dvije utakmice dva (ne)očekivana i neugodna poraza. Gdje je problem?
– Svaki je poraz neugodan. Nikad ne ulaziš u utakmicu da bi izgubio već ideš dati sve od sebe i odigrati najbolje što možeš. Naravno da je važna i kvaliteta igračica s kojima raspolažeš, širina klupe, broj ozlijeđenih, a ponekad i sportska sreća. Ne tražimo mi nikakvo opravdanje u porazu, igramo s igračicama s kojima raspolažemo u danom trenutku, a njihova realizacija ovisi o tome koliko su imale treninga i koliko su fizički i psihički spremne u tom trenutku. Za mene je najvažnije da igračice daju sve od sebe, a rezultat naravno ovisi i o kvaliteti protivnika.

Što je razlog tome?
– Ako već tražimo razlog slabijih rezultata od očekivanja, isti vidim u tome što je dosta djevojaka iz prošlogodišnjeg sastava odustalo od rukometa pa smo izgubili na širini rotacije. Sve igračice imaju još i dodatne obveze: posao, školu, studij … Da bi rezultati bili bolji, vrhunski, potrebno je puno odricanja i slobodnog vremena koje im trenutno nedostaje. Bez obzira na trud i zalaganje mladih igračica koje su nam se ove godine priključile činjenica je da još uvijek nisu spremne igrati na nivou koji je potreban za igranje u drugoligaškom rangu. Svakako imaju potencijal, no još je potrebno puno rada, treninga i odigranih utakmica kako bi se dostigla tražena kvaliteta.

Jeste zadovoljni uvjetima?
– Što se tiče uvjeta za rad moram reći da smo zahvalni i sretni što nam je omogućeno korištenje dvorane za svakodnevne treninge i nadamo se da će tako i ostati.

Trenutno su 8. na ljestvici s 10 bodova. Mogu li zadržati drugoligaški rang?
– Što se tiče zadržavanja ranga to je sigurno. Sada smo već postali stabilni drugoligaš, a za iskorak bi trebalo više ulaganja u klub.

Što kad ne budu više igrale Vuković, Bačić, Stepić … ?
– Postoji puno talentiranih djevojčica u Školi rukometa. Hoće li one postati buduće nasljednice navedenih igračica ovisi o tome koliko će sebe dati u treningu, kao i o tome hoće li imati priliku trenirati i igrati obzirom na trenutačnu situaciju. Već su sada izgubile godinu dana u svom napretku.

Trener Keča s Kristinom Vuković i Lucijom Stepić

Kakav je budućnost ženskog rukometa u Karlovcu?
– Ženski sport je na žalost, ne samo kod nas i ne samo u rukometu, zapostavljen. Sreća je što imamo igračice koje se bez obzira na minimalna ulaganja, iz ljubavi prema rukometu, sportu i ovom gradu, bore za prosperitet ženskog rukometa. Što se tiče igračkog kadra budućnost ženskog rukometa nije upitna. Najviše ovisi o financiranju i o tome postoji li interes da odemo u rang više obzirom da stagnacija u drugoj ligi, po mojem mišljenju, nikome ne koristi.

Ovaj vikend igrate s drugoplasiranom Trešnjevkom?
– Trešnjevka je odlična ekipa koja se za ovu sezonu poprilično pojačala i svi znaju da želi u rang više. Bit će to teška utakmica. Naravno, kvaliteta je na njihovoj strani. Idemo odigrati hrabro bez opterećenja pa što bude.

Foto: R. Fajt/Kaportal