PRENESENO RUKOMET

KADETI – M19 EHF EURO: Hrvatska osvojila treće europsko kadetsko srebro, prvak Njemačka

Rukometaši Hrvatske do 19 godina osvojili su srebrnu medalju na europskom kadetskom prvenstvu koje su zajednički organizirali Varaždin i Koprivnica. U velikom finalu, Njemačka je pobijedila Hrvatsku 20:34 i tako stigla do svog trećeg naslova europskih kadetskih prvaka, čime su postali najuspješnija zemlja u tom uzrastu.

HRVATSKA: D. Kuzmanović 3/17(1), M. Mandić 9/29, M. Božičević 2/3, M. Lisac 2/4, J. Dujić -/-, M. Car -/-, I. Barbić 3/3, M. Komljenović -/-, F. Grubišić 1/3, P. Hršak 2/7, M. Zakić 0/1, J. Neralić 0/2, Z. Raužan 3/3, M. Obradović 0/1, D. Jurišić 4/7, A. Šalić 2/2, izbornik: Krešo Ivanković

NJEMAČKA: D. Spath 2/13, L. Ludwig 8/18, T. Freihofer 6/6, L. Klein 1/2, N. Bratzke 1/1, l. Leintz 4/5, S. Seintz 1/1, F. Krantzmann 3/4, R. Uscins 6/11, J. Fischer 3/4, S. Steinhaus 0/1, R. Krass 2/5, N. Schottle 5/10, L.M. Ciudad Martinez 1/1, A. Seesing 1/3, izbornik: Klaus -Dieter Petersen

Hrvatska je finale otvorila u sljedećem sastavu: na vratima Dominik Kuzmanović, krila su držali Ivan Barbić lijevo i Matije Car desno. Na crti se nalazio Adam Šalić, a na vanjskim pozicijama Fabijan Grubišić, Marin Lisac i David Jurišić. Budući da smo u prvom njemačkom napadu ostali s igračem manje zbog isključenja kružnog napadača, Njemačka je lako došla do 0:2.

Ali brzo smo odgovorili na to i izjednačili na 2:2 u 5. minuti susreta. Njemačka je stalno imala minimalnu prednost, ali su ju naši stizali i strpljivo čekali svoj trenutak. Imali su Nijemci, doduše, kratko plus dva u 13. minuti, ali to su naši mladi rukometaši brzo poravnali. Kako smo počeli žuriti s napadom i redati tehničke pogreške, izbornik je morao zvati minutu predaha. Umjesto Fabijana Grubišića, ušao je Patrik Hršak koji je bio odličan u prvom susretu s tom reprezentacijom.

Nažalost, svaku našu pogrešku Njemačka je koristila i kontrama pretvarala u pogodak. Tako su 20. minuti već bili na plus tri (8:11). Mi, osim Davida Jurišića, nismo imali igrača koji je bio u stanju zabiti s vanjske pozicije, a njega su Nijemci nakon tri pogotka posebno počeli čuvati.

Napad nam i dalje nije štimao. Šest minuta prije kraja prvoga dijela, Njemačka je pobjegla na četiri razlike (11:15). Govor tijela naših sugerirao je nemoć protiv vrlo agresivne i pokretljive njemačke obrane. Oni su na kraju odnijeli velikih pet razlike na predah (14:19). Hrvatska je imala čak sedam tehničkih pogrešaka. Premda su naši vratari bili bolji od njemačkog, 19 primljenih pogodaka jasno sugerira da nam obrana nije bila dobra u prvom poluvremenu.

Punih sedam i pol minuta nismo postigli pogodak u nastavku. Njemačka je za to vrijeme podigla svoju prednost na velikih osam razlike i praktički riješila pitanje pobjednika. Pokušao je hrvatski izbornik nakon toga s igrom sedam na šest. Ali ni to nije prolazilo. Njemačka je u 41. minuti bila na deset pogodaka prednosti (15:25). I rutinski je, bez većeg napora, odradila ostatak susreta. Na kraju su slavili s čak 14 razlike. Hrvatska je u drugom dijelu postigla samo šest pogodaka.

Najbolji strijelac u našoj reprezentaciji bio je David Jurišić s četiri pogotka. Kod Njemačke po šest pogodaka dali su Tim Freihofer i Renars Uscins.

Njemačkoj je to treći naslov prvaka u kadetskoj konkurenciji. Uz to imaju još po jedno srebro i broncu i trenutačno su najuspješnija europska zemlja među kadetima. Hrvatska je pak osvajanjem srebra odmah do njih. To nam je uz dva zlata, treća medalja toga sjaja.

Izvor: HRS