PRENESENO RUKOMET

Debitant među „kaubojima“ oduševljava u Bundesligi: “Još sa 16 godina igrao sam s Cindrićem”

KARLOVČANIN U REPREZENTACIJI „Otac i stric bili su nogometaši Karlovca, a u Europi sam debitirao protiv Manchestera sa 16 godina. Konačno ću se vidjeti s Cindrićem, a u Eisenachu smo mi rukometaši kao zvijezde“, kaže Ivan Šnajder.

  • San mi se ostvario! Načuo sam da bih mogao dobiti poziv, a onda me prije desetak dana nazvao i izbornik Perkovac te rekao da se ne iznenadim ako budem na popisu – priča Ivan Šnajder.

I, koji dan kasnije, Karlovčanin Ivan Šnajder (26) prvi se put našao na njemu. Lijevo krilo bundesligaša Eisenacha, s 42 gola strijelac kluba, može odigrati „dvojku“ i „prednjeg“ u obrani.

  • Bio sam na okupljanjima mladih kategorija, ali ni na jednom prvenstvu. Ispred mene uvijek su bili Mandić i Jelinić, ogromni i jaki, za mene nije bilo mjesta. Jesam i tad bio visok 190 cm, ali ne i fizički jak. Sad je ipak tu 15 kg više.

Igrama ste zaslužili poziv?

  • Složio bih se. Četiri sam godine igrao u dugoj ligi i teško je iz tog ranga doći do reprezentacije. I u prvoj ligi igram 60 minuta po utakmici.

Postali ste pravi „Švabo“?

  • Ovo mi je peta sezona. Prve dvije bile su teže jer nisam naučio njemački. Kad sam došao 2019., bilo je sedam Hrvata. Sad je ovdje još golman Matija Špikić.

Trener kaže da je Eisenach najviše zbog Šnajdera izborio Bundesligu?

  • Nisam znao da je to rekao, ali bio jesam jedan od ključnih igrača. Eisenach je u pokrajini Tübingen jedini muški loptački klub u najvišem rangu, grad živi za rukomet, navijači su posebno ludi. Kad smo igrali odlučujuću utakmicu za Bundesligu, kod Coburga, došlo ih je tisuću! Priredili su nam i doček na trgu. Grad je veličine kao i Karlovac, mi rukometaši možemo se osjećati kao zvijezde.

Imate sportske gene, ali ne rukometne?

  • U obitelji sam jedini rukometaš, otac i stric igrali su za NK Karlovac. Počeo sam 2003., kad je Hrvatska osvojila svjetsko zlato, najprije na golu, poslije sam se prebacio na krilo.

U Karlovcu je prije 10 godina igrao Luka Cindrić, uhvatili ste njegove zadnje dane pokraj Korane?

  • Igrao sam s njim prije nego je otišao u Metalurg. Sa 16 sam upao u prvu ekipu, bio sam treće lijevo krilo. Tad sam i debitirao u Europi, protiv Manchestera (zabio 8 golova, nap. a.). Vidjelo se da je Cindrić razina više. Sad ćemo se konačno vidjeti, a jedva čekam učiti od njega, Duvnjaka, Karačića …

Izvor: 24 sata, Plus+ / D. Kovačević Foto: Profimedia