RUKOMET

Danska će ipak biti domaćin svih utakmica EHF EURO 2020. za žene

Nakon tjedan dana intenzivnih konzultacija i pregovora, u ponedjeljak, 23. studenoga, je potvrđeno da će Danska biti domaćin svih grupa EHF EURO 2020. za žene koje će se igrati od 3. do 20. prosinca 2020. godine.

Osim već potvrđene Jyske banke Boxen u Herningu i Sydbank Arena u Koldingu ugostiti će ekipe kvalifikacijskih skupina C i D i jednu glavnu grupu. Posljednji vikend igrat će se u Herningu.

Fokus na jednu zemlju domaćina za završni turnir postao je nužan nakon što je Norveški rukometni savez, suorganizator EHF EURO 2020. za žene zajedno s Danskim rukometnim savezom, prošlog tjedna objavio da u trenutnoj zdravstvenoj situaciji nije moguće igrati utakmice u Norveškoj. Dakle, sve utakmice planirane za norveški Trondheim, osim posljednjeg vikenda, sada se sele u danski Kolding.

– Protekli tjedan bio je izuzetno izazovan u ova već ionako izazovna vremena – rekao je predsjednik EHF-a Michael Wiederer dodavši:

– Fleksibilnost i napori koje su DHF s predsjednikom Perom Bertelsenom i glavnim tajnikom Mortenom Stigom Christensenom na čelu i njihovim visoko motiviranim osobljem pokazali dobio je potpuno novi sadržaj. Ženski EHF EURO najvažnija je platforma za promociju ženskog rukometa u Europi, a sada se radujemo što ćemo vidjeti najboljih 16 momčadi koje će u prosincu igrati u Herningu i Koldingu.

Per Bertelsen, predsjednik Danskog rukometnog saveza, rekao je:
– Obično je to nešto za što su potrebne godine. No, uz pomoć našeg nevjerojatnog osoblja i naših partnera uspjeli smo pronaći rješenje kako bismo mogli održati prvenstvo na danskom tlu. Izuzetno je važno i financijski i sportski za rukomet. Zbog toga smo toliko sretni da mi u Danskoj, u vremenu u kojem živimo, možemo riješiti ovu situaciju na odgovoran način i uz sve smjernice i mjere potrebne u svezi s koronavirusom.

Herning će ugostiti momčadi skupine A (Francuska, Danska, Crna Gora, Slovenija) i skupine B (Rusija, Švedska, Španjolska, Češka). Jedna glavna grupa i posljednji vikend također će se igrati u Herningu.

Kolding će ugostiti momčadi skupine C (Nizozemska, Mađarska, Srbija, Hrvatska) i skupine D (Rumunjska, Norveška, Njemačka, Poljska). Ove dvije grupe prvotno su trebale igrati u Trondheimu u Norveškoj. Grupa II glavnog kola također će se igrati u Koldingu. Raspored igranja kako je objavljen ranije ostaje nepromijenjen.

Za medijsku pokrivenost, EHF je ponudio akreditacije na licu mjesta i na mreži. Novinari i fotografi koji rade u arenama moraju slijediti strogi higijenski protokol koji uključuje stalne testove COVID-19 prije putovanja u Dansku i tijekom boravka. Gotovo sve medijske operacije odvijat će se virtualno, uključujući mješovite zone, konferencije za tisak i obvezne medijske pozive 16 timova koji sudjeluju. Odjel EHF za medije i komunikacije nudi mrežni Media Center za Microsoftove timove. Proces akreditacije za EHF EURO je zatvoren.

Izvor AIPS, Foto EHF/Kolektiff Images