ATLETIKA REKREACIJA

10. KARLOVAČKI CENER: Marokanac Hicham Sigueni pobjednik, Kenijka Moseti oborila rekord utrke

Gotovo tisuću atletičara i atletičarki svih uzrasta trčalo je na utrkama 10. Heineken 0.0 10. Karlovačkog cenera – 905 u utrkama odraslih i još 10 utrka mladeži. Uz hrvatske, na KA-Ceneru trčali su i atletičari i atletičarke iz Kenije, Etiopije, Maroka, Španjolske, Austrije, Indije, Norveške, BiH, Slovenije i Sjeverne Makedonije.

ELITA UTRKA

U Elitnu utrku na 10 kilometara startalo je 38 trkačica i trkača, a Marokanac Hicham Sigueni (29:06) pobjednik je jubilarnog 10. Heineken 0.0 Karlovačkog Cenera koji je bio istinska svjetska utrka, a pobjednik je potvrdio status utrke World Athleticsa s Bronze labelom. Kenijac Mellyja i Etiopljanin Fikirea utrku završili na 2. i 3. mjestu. Španjolac Merzougui je četvrti (najbolje plasirani Europljanin), dok je Dorian Miškulin najbolje plasirani Hrvat utrku završio na 8. mjestu.

Naslov u ženskoj konkurenciji pripao je za Kenijku Winfridah Moraa Moseti (31:32) koja je bila ukupno 11. KA-cener istrčala je minutu i pol brže od dosadašnjeg rekorda što je bila najbrža utrka na 10 kilometara dosad otrčana u Hrvatskoj. Druga je Marokanka Soukaina, a treća Austrijanka Mayer. Najbolja plasirana Hrvatica je Tea Faber na 8. mjestu.

Po prvi puta ove godine Elitna se utrka bodovala za prvenstvo Balkana. Prvo mjesto u muškoj konkurenciji osvojio Dorian Miškulin (AK Svetice, Zagreb), drugo Ivan Dračar (AK Mladost, Zagreb), a treće Petar Bratulić. Kod žena u balkanskoj konkurenciji prva je Austrijanka Mayer. Druga je Slovenka Anja Fink, a treća Arsova iz Sjeverne Makedonije. Hrvatica Tea Faber je kroz ciljnu traku prošla kao peta.

NIKOLIĆ I VUKOVIĆ POBJEDNICI KARLOVAČKE MILJE

Karlovačka milja na 1579 metara trči se povodom godine osnutka grada Karlovca i bila je najava pravog 10. Karlovačkom ceneru. Milju je trčalo je 85 trkača i trkačica.

Pobjednik je Domagoj Vuković ( AK Žumberak) u vremenu 4:47 sekundi. Drugi je Juraj Bilaver (AK Alojzije Stepinac, Zadar) koji je milju otrčao u vremenu 4:51. Treće mjesto zauzeo je Marko Pušić (AK FIT, Zaprešić) s vremenom 4:58. U konkurenciji žena pobijedila je Ida Nikolić (AK Karlovac) s vremenom 5:42, sveukupno šesta. Druga je Tara Vidiček Ljubojević (AK Karlovac) s vremenom 6:39 i treća Maja Milovanović (6:49).

KOTNIK, MARTINOVIĆ i NOĆNA 10KA ZAGREB POBJEDNICI MASOVKE

Masovnu utrku građana trčalo je 618 atletičara i atletičarki. Najbrži je bio Slovenac Robert
Kotnik
(34:24), drugi je Zagrepčanina Gordana Petković (AK Mladost, Zagreb), a treći Josip Španić (AK Jastreb, Jastrebarsko). U konkurenciji žena pobjednica je Ana Martinović (AK Otok) s vremenom 37:34 – deveta u plasmanu 617 atletičara i atletičarki. Drugo mjesto zauzela je Sanja Grgić (AK Žumberak), a treće Marina Juranić (AK Fit, Zaprešić).

SUDJELOVALO 55 ŠTAFETA

Pobjedu kod muških štafeta odnijela je ekipa Noćna 10ka Zagreb u sastavu: Ivan Maletić, Jan Dupelj i Ante Živković. Kod ženskih štafeta obijedila je štafeta imenom Ekipa bez imena za koju su trčale članice AK Karlovac: Irina Vidiček-Ljubojević, Nika Jagodić i Hela Rakamarić.

Kod žensko-muških štafeta pobijedila je ekipa AK Fit 1 u sastavu: Maja Prahin Hotko, Helena Gleđa i Robert Zemljić, a kod muško-ženskih ekipa Par i pol u sastavu: Mario Sever, Ivana Zeljko i Saša Horvat.

Na Vunskom polju je održano desetak dječjih utrka, od predškolaca na dalje.

Foto: R. Fajt/Kaportal