PRENESENO

Znate li što Vanju Rupenu izdvaja od ostalih hrvatskih misica? Ovaj podatak sve iznenadi …

Nova je Miss sporta Hrvatske plivačica Amina Kajtaz. A baš slučajno ovaj je izbor nekako i počeo s plivačicom. Naime, krajem osamdesetih u tadašnjem Sport magazinu, koji je uređivao Zoran Kovačević, pokrenuta je rubrika Miss sporta. Renato Branđolica, dugogodišnji fotoreporter Večernjeg lista, svakog tjedna slikao bi po jednu sportašicu.

Prva koja je izašla bila je slovenska atletičarka Jerneja Perc, a prva hrvatska sportašica koja je izašla u tjedniku bila je riječka plivačica Ana Celić, u to vrijeme reprezentativka bivše Jugoslavije i rekorderka.

PRVA POBJEDNICA SA 16 GODINA

Gledajući te fotografije, Ivica Vukotić, novinar Sportskih novosti, došao je na ideju da organizira izbor Miss sporta Hrvatske. Od ideje do realizacije nije puno prošlo i prvi izbor održan je u proljeće 1992. godine u Pazinu. Zanimljivo je da je to bio prvi izbor ljepote u samostalnoj Hrvatskoj. Jer, izbor Miss Hrvatske počeo je te iste godine, ali na jesen. Prva pobjednica Miss sporta Hrvatske bila je varaždinska ritmičarka Snježana Bošnjak. U to vrijeme bio je dogovor između dviju direkcija izbora da pobjednica Miss sporta izravno sudjeluje u izboru za Miss Hrvatske. No Bošnjak nije mogla ići na izbor Miss Hrvatske jer je imala samo 16 godina pa je umjesto nje otišla tada prva pratilja, atletičarka Lidija Botić. Da su sportašice lijepe, dokazala je upravo Botić koja je bila prva pratilja Eleni Šuran, prvoj Miss Hrvatske.

Vanja Rupena

Do 2004. godine svake godine održavao se izbor Miss sporta Hrvatske, ali i Miss sporta Europe. Iznenadnom smrću Ivice Vukotića izbor je 2005. godine organizirao Stanko Novak, da bi od 2007. (op. p. 2006., izbor se nije održao) vlasnici licence postali Damir Mrvec, novinar Večernjeg lista, i Tamara Roglić, vlasnica modne agencije Tamara models.

NAJVIŠE POBJEDA ATLETIČARKI

U povijesti izbora najviše pobjednica bilo je iz Zagreba (16), a sportovi koji su dali najviše pobjednica su atletika i odbojka – po četiri. Pobjednice su se bavile zaista raznim sportovima poput akrobatskog rock’n’rolla, padobranstva, skokova u vodu, veslanja, body fitnessa, sinkroniziranog plivanja.

Zanimljivo je da je Vanja Rupena nije bila Miss sporta, ali zato je bila Miss Hrvatske …

PIŠE Darko Bakić, Večernji list FOTO B. Ščitar, N. Pavletić/PIXSELL