ATLETIKA OSTALI SPORTOVI

USAIN BOLT: ‘Mislim da tako brzo još nitko skoro neće doći do mojih rekorda’

Kad god Usain Bolt gleda atletska natjecanja osjeti potrebu da se vrati sportu kojim je dominirao desetljeće. Nažalost ta se čežnja brzo rasprši kad se podsjeti na sav trening koji bi morao proći da bi se natjecao na najvišoj razini.

Osmostruki olimpijski prvak, koji je u petak (13. studenoga) gostovao na Marca Sport Weekendu iz svog doma na Jamajci priznao je da je prije otprilike godinu i pol dana sa svojim trenerom razgovarao o mogućnosti povratka.

– Sjeli smo i zapravo malo razgovarali o povratku, možda za Olimpijske igre. Moj trener kao da je znao da neću biti ozbiljan. Rekao je ‘mogli biste razgovarati o tome, ali znam da nećete biti toliko ozbiljni jer ne volite trening pa znam da to nećete raditi’ – prisjetio se Jamajčanin.

Bolt se povukao iz atletike prije tri godine. Zadržao je mjesto najbržeg čovjeka u povijesti sa svojim svjetskim rekordom na 100 metara od 9,58 sekundi, koji je i dalje izgleda nedostižan. Iako vjeruje da su trke na 100 i 200 metara “u dobrim rukama”, poput Noaha Lylesa, koji rade “prilično dobro”.

Bolt ne očekuje da će njegovi 11-godišnji rekordi, uključujući 19,19 sekundi preko 200 metara, uskoro pasti.
– Mislim da još nitko skoro neće doći do mojih rekorda. Ne vidim osobu koja je tu da obori moje rekorde – rekao je i dodao – Razina koja me dovela do mojih rekorda bila je dug put i puno napornog rada. Mislim da su mi fizički atributi, činjenica da sam visok, zaista pomogli. Trebat će neko vrijeme prije nego što netko stvarno dođe do mojih rekorda.

Nakon umirovljenja iz atletike, 2017. godine, Bolt je kratko boravio u nogometu i trenirao s klubovima u Europi i Africi prije nego što je odustao od svog nogometnog sna u Australiji. Osvrćući se unazad, misli da bi prošao “puno bolje” da je ostao u Europi.
– Mislio sam da ću u Australiju, daleko od medija i od svih, pomoći mi da imam manje stresa i pritiska. Nije išlo kako sam planirao. Osjećam da bih, da sam ostao u Europi, dobio puno više pomoći i puno više forsiranja. Tada bi moja nogometna karijera bila nešto duža i uspješnija.

Na pitanje tko misli da je trenutno brži između njega i Cristiana Ronalda, koji je i dalje aktivan Bolt odlučno kaže:
– Sigurno Cristiano. Vježba svaki dan, za mene je super sportaš. Uvijek je u vrhu igre, vježba, fokusiran je. Trenutno mislim da bi bio brži od mene.

Govoreći prvi put javno otkako je jamajkansko Ministarstvo zdravstva objavilo da je u kolovozu bio pozitivan na Covid-19, rekao je:
– Dobro sam. Čak i tijekom zaraze s Covidom-19 osjećao sam se izvrsno, ali morate poštivati pravila. Rekli su da moram u karantenu dva tjedna pa sam upravo to i učinio. Sve u svemu, dobro sam.

Dobra stvar u razdoblju pandemije za njega je što može provoditi vrijeme sa svojom djevojkom i bebom. Njegova kći Olympia Lightning Bolt rođena je 17. svibnja.

Izvor AIPS Media/ Chibuogwu Nnadiegbulam