MIX VIJESTI IZ HOO

Sportaši koji budu dolazili na Olimpijske igre u Tokio bit će izuzeti iz obaveze 14-dnevne izolacije

Sportaši koji budu dolazili na Olimpijske igre u Tokio sljedeće godine bit će izuzeti iz obaveze 14-dnevne izolacije koje je Japan uveo za sve strance s ciljem sprječavanja širenja virusa.

Organizatori olimpijskih igara su u četvrtak objavili da sve pojedinosti tek trebaju biti razrađene, ali mjere za sportaše će vjerojatno uključivati testiranje na koronavirus unutar 72 prije dolaska u Japan. No, upozorili su da odluka o gledateljima koji dolaze iz inozemstva tek treba biti donesena, ističući kako je 14-dnevna karantena za navijače strance “nemoguća”.
– Sportaši, treneri i dužnosnici Igara koji sudjeluju na OI u Tokiju moći će ući u zemlju ako su ispoštivali određene mjere prije nego su ušli u Japan – izjavio je izvršni direktor OI Tokio 2020 Toshiro Muto.

Pritom je dodao da će odluka o stranim gledateljima biti donesena sljedeće godine ovisno razvoju pandemije:
– Do sljedećeg proljeća napravit ćemo plan za gledatelje, uključujući i strance gledatelje – kazao je Muto.

– Nemoguće je uvesti 14-dnevnu karantenu za strane gledatelje pa će biti potrebni testovi prije dolaska u zemlju – dodaje.

Japan je održao nekoliko testnih događanja uključujući i gimnastičko natjecanje na kojem su sudjelovale četiri države prošli vikend s gledateljima.

FOTO Charly Triballeau/AFP