OSTALI SPORTOVI SPORT OSOBA S INVALIDITETOM

U sportu im je samo nebo granica: Naši parasportaši nižu uspjehe i medalje, ali nije lako

Problem je, ističe Hrvoje Kujundžić, što rad i projekti njihovog saveza ovise o drugima. Glavni im je cilj unaprijediti sport osoba s invaliditetom u gradu Splitu i okolici, a sve u želji masovnijeg uključivanja u sport.

Športski savez osoba s invaliditetom grada Splita neprofitna je sportska udruga čiji je glavni interes promicanje, razvoj i unaprijeđenje sporta osoba s invaliditetom u gradu Splitu i okolici, a sve u želji masovnijeg uključivanja djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom u sport. Savez ima preko 300 sportaša, koji redovito nastupaju na Paraolimpijskim igrama, svjetskim i europskim prvenstvima, kao i na međunarodnim i nacionalnim natjecanjima. Prvi zaposlenik ovog saveza je Hrvoje Kujundžić, koji o savezu i sportašima brine već više od 7 godina. Razgovarali smo s Hrvojem o razvoju sporta za osobe s invaliditetom u Splitu, o problemima s kojima se susreću, ali i o mnogim uspjesima koje nižu splitski parasportaši.

NAJZASTUPLJENIJI SPORT JE PLIVANJE

Trenutno savez čini 13 članica, odnosno parasportskih klubova. Najzastupljeniji sport je, kaže nam Hrvoje, plivanje, a raspon godina među članovima kreće se od 6 pa sve do 87 godina.

  • Kad govorimo o djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom, plivanje je najčešće njihov prvi kontakt sa sportom. Prvo sve krene kao dio terapije, koja poslije prelazi u redovito vježbanje, što dovede do natjecanja. Osoba koja se jednom ‘zarazi’ sportom više iz njega ne izlazi – kaže nam na početku naš sugovornik.

Tijekom desetogodišnjeg rada, jer prije nego što je postao zaposlenik Hrvoje je u savezu volontirao, nije znao reći koji mu se trenutak posebno urezao u pamćenje jer je, smatra, svaki trenutak proveden s osobama s invaliditetom naprosto prekrasan.

  • Sport sa sobom nosi emocije, kad vidite osmijeh na licu sportaša s invaliditetom i suze u oku njihovih roditelja, a znate pozadinu njihove životne priče, teško je ostati imun na sve to. To je nešto što vas pokreće za dodatni rad u svim područjima. Kako sam prvi zaposlenik ovog saveza, u svemu što sam učinio za savez prvi sam, zato ljudi iz saveza često kažu da radim povijesne stvari – kaže nam Hrvoje i dodaje da je posebno ponosan na prvu monografiju saveza, koju je napisao povodom obilježavanja 50 godina djelovanja i rada saveza, a koja je ujedno prva monografija nekog lokalnog sportskog saveza za osobe s invaliditetom.

SAN SVAKOG NAŠEG SPORTAŠA SU PARAOLIMPIJSKE IGRE

San svakog sportaša s invaliditetom je nastup i osvajanje odličja, a osobito ako imaju prilike sudjelovati na Paraolimpijskim igrama.

  • To je naprosto kruna svake sportske karijere. Kroz povijest naši su sportaši osvojili pet paraolimpijskih odličja. U Pekingu 2008. Antonija Balek u atletici je osvojila dva zlata, u Rio de Janeiru 2016. Anđela Mužinić osvojila je srebro u stolnom tenisu, a na zadnjim Igrama, u Tokiju 2020., Dino Sinovčić u plivanju je osvojio broncu, dok je Ivan Mikulić osvojio srebro u taekwondou – ponosno ističe naš sugovornik.

No, osim na zavidne rezultate na Paraolimpijskim igrama, Hrvoje je posebno ponosan na odličja i rezultate mladih sportaša s invaliditetom, koji su budućnost hrvatskog parasporta.

  • Uz sve navedene vrhunske rezultate, posebno sam ponosan na naše mlade sportaše koji su osvojili medalje na nedavno završenim Europskim igrama mladih parasportaša. Uz ove vrhunske rezultate, osobno, uspjehom smatram uključeno svako novo dijete s teškoćama u razvoju i osobu s invaliditetom u sport. To je velik iskorak za tu osobu, koja je premostila unutarnje barijere i kroz sport dala sebi priliku mijenjati svoju životnu priču – ističe Hrvoje.

‘EMOCIJE I EMPATIJU STAVLJAMO SA STRANE’

Na samom početku, točnije 2010. godine, kad se Hrvoje uključio u rad saveza kao volonter, trebalo mu je vremena, priznaje nam, da svu empatiju i emocije stavi sa strane.

  • Bilo je teško ostati imun na životne priče svih naših članova. Zato nastojim i danas, kao i tad, svu energiju prvenstveno usmjeriti samo na sport, zbog čega i jesmo tu. U radu s njima naučio sam da osoba s invaliditetom, kad prihvati svoje stanje, može raditi čuda i nebo je granica što se tiče uspjeha u sportu i svim drugim granama kojima se osoba s invaliditetom bavi. Neki sportaši rodili su se s nekom vrstom invalidnosti, a drugi su postali osobe s invaliditetom kroz život. Imate vrhunske sportaše koji su imali 15 operacija da bi mogli obavljati svakodnevne potrebe, a s druge strane ostvaruju vrhunske sportske rezultate – navodi nam Hrvoje.

A problem s kojim se osobno, kao i cijeli savez, najčešće susreće je nedovoljna osviještenost šire javnosti o sportu osoba s invaliditetom.

  • Najviše problema imamo s osobama koje odlučuju o nama. Kontinuirano educiramo rukovodeće ljude o Zakonu o sportu i drugim zakonima u RH koji se tiču naše organizacije, a sve u cilju ravnopravnosti i jednakosti provođenja zakonskih akata za sportske organizacije. Iz godine u godinu suradnja je sve bolja, ali prostora za napredak još ima i čeka nas kontinuirani rad – ističe Hrvoje.

NAJPONOSNIJI NA SVOJU PARAOLIMPIJSKU ŠKOLU

U savezu su 2019. godine pokrenuli EU projekt „Paraolimpijska škola za mlade osobe s invaliditetom“ s ciljem uključivanja djece s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom u sport na razini grada Splita i okolice.

  • Želja je bila uključiti 100 mladih osoba s invaliditetom uzrasne dobi od 6 do 29 godina, a mi smo tu brojku premašili i uključili smo 156 mladih osoba s invaliditetom u sport. Za sve sportove nabavljena je sportska oprema, ukupne vrijednosti veće od 180.000 kuna. S obzirom na to da je riječ o školi, proveli smo osam edukativnih radionica od strane kineziologa, fizioterapeuta, nutricionista i psihologa. Sve ove aktivnosti bile su besplatne za sve korisnike projekta, kao i širu društvenu javnost – kaže nam Hrvoje te dodaje kako su, zahvaljujući ovom projektu, izgradili jednu pristupnu stazu u ŠC Park mladeži i ugradili lift u ŠC Gripe te tako omogućili osobama u invalidskim kolicima i teže pokretnima samostalni dolazak u sportske dvorane.

Inače, ovaj je savez dio ovogodišnjeg Ekotlona – najveće hrvatske plogging utrke, u organizaciji 24sata i missZDRAVA.

  • U vremenima u kojima smo svi svjedoci klimatskih promjena, svako podizanje svijesti o brizi za okolinu je hvalevrijedno. Sigurno je da će i naši članovi biti dio ove priče. Vjerujem da će se odazvati projektu i aktivno sudjelovati – zaključuje naš sugovornik te na kraju poziva osobe s invaliditetom da se uključe u sport jer na taj način mijenjaju kvalitetu svog života nabolje.

Dođite 10. rujna na Bundek u Zagrebu, Marjan u Splitu ili ploggajte gdje god se nalazili i pridružite nam se u najvećoj plogging utrci u Hrvatskoj!

Prijavite se OVDJE www.ekotlon.24sata.hr jer će ukupan iznos od prodaje kotizacija biti doniran judo klubu Fuji za osobe s invaliditetom i Športskom savezu osoba s invaliditetom grada Splita – Paraolimpijskoj školi za mlade osobe s invaliditetom. Sve informacije pratite na platformi EKOTLON – službenoj stranici utrke ili putem društvenih mreža.


PRENOSIMO: 24Sata/Bruna Ćorić FOTO: Foto: Športski savez osoba s invaliditetom grada Splita