OSTALI SPORTOVI

U spomen na legendarnog motokrosista Leonarda Lenu Šoštarića imenovan perivoj i otkrivena spomen ploča

Na početku Šanca, karlovačke tzv. „crne promenade’“, po Leonardu Leni Šoštariću, na njegovu 60-tu obljetnicu na mjestu gdje je odvozio svoju prvu službenu utrku, otkrivena je spomen tabla i imenovan perivoj koji podsjećaju na tu sportsku legendu Karlovca, Hrvatske i bivše države Jugoslavije.

Ploču su otkrili Lidija Malobabić, kći legendarnog sportaša Leonarda Šoštarića i državni tajnik za sport Tomislav Družak.

Inicijator je bio Ivan Lafter, predsjednik Hrvatskog motociklističkog saveza (HMS) uz podršku Hrvatskog motociklističkog saveza (HMS) i Auto kluba Karlovac (AKK). Jaskanac Lafter zahvalio se Gradu Karlovcu što je pomogao da se Leno Šoštarić nikad ne zaboravi u Karlovcu ali i u Hrvatskoj.

IMAM OSJEĆAJ KAO DA SE TATA VRATIO DOMA

Kći legendarnog karlovačkog sportaša Lidija Malobabić je naglasila kako joj je izuzetno drago što se perivoj nalazi baš na ovoj poziciji.

Kći Lene Šoštarića Lidija Malobabić i legende karlovačkog motokrosa Željko Zorić i Slavko Baršić

– Odrasli smo na ovim bedemima, tu u Kukuljevićevoj 9 na ovoj prvoj karlovačkoj motokros stazi. Tu smo se i sanjkali i skijali, lomili noge. Brat je čak potajno tati uzimao motor i vozio se, što svi stanari ovdje vrlo dobro znaju … Iskreno, imam osjećaj kao da se tata vratio doma – kazala je Šoštarićeva kćerka.

Državni tajnik za sport u Ministarstvu turizma i sporta, Karlovčanin Tomislav Družak, prisjetio se je kako mu je kao mladiću legendarni Leno bio jedan od prvih, najvećih i najvažnijih sportskih idola u životu, a karlovački gradonačelnik Damir Mandić je naglasio:

– Ovo je dobar put da se na ovaj način zahvalimo svim sportašima koji su obilježili povijest karlovačkog sporta. Grad Karlovac ovime daje počast našim sportskim velikanima.

PONOS GRADA NA SVOJE SPORTSKE VELIKANE

Podsjetimo ovom prigodom da je Karlovac u spomen na karlovačke sportaše dosad imenovao šetalište po kroničaru karlovačkog sporta Zdravku Švegaru, sportsku dvoranu na Dubovcu po istaknutom rukometnom treneru Mihajlu Prezelju Mitili, nogometni stadion uz desnu obalu Korane prozvan je po legendarnom treneru Branku Čavleku Čavloviću, uz stari atletski stadion na Foginovu podignuta je spomen tabla atletskim olimpijcima Karlovčanima Kreši Račiću i Jelici Pavličić – svjetskoj rekorderki, a u Gimnaziji na Rakovcu je postavljena spomen ploča dr. Franji Bučaru – ocu modernog sporta u Hrvatskoj. Na Školskoj sportskoj dvorani (ŠSD) je povodom 60-te obljetnice izgradnje te prve moderne sportske dvorane u Hrvatskoj i druge u bivšoj državi, podignuta spomen ploča u znak sjećanja na sve sportaše i sportske djelatnike (43) hrvatske branitelje koji su poginuli u domovinskom ratu.


Leonard Leno Šoštarić preminuo je prije godinu (1. svibnja 2021.) u 84. godini. Rođen je 4. studenoga 1937. u Gorjakovom kod Pregrade u Hrvatskom Zagorju a u Karlovac je doselio 1952. kao 15-godišnjak. U Karlovcu je završio zanat za grafičkog mehaničara u školi u Šancu.
Jedan je od karlovačkih sportaša s najviše trofeja. Osvojio je dvije Zlatne kacige i tri zlatne medalje AMSJ (1970. i 1976.), najvišeg priznanja u motosportu, nakon što je u dva navrata po triput zaredom osvajao naslov državnog prvaka.
Član AMD-a Karlovac je od 1955. godine. Deset godina, od 1967. do 1977., dominirao je motokros stazama bivše države. Bio je sedmerostruki prvak Jugoslavije u konkurenciji vozača na motorima od 250 ccm (1968, 1969, 1970, 1974, 1975, 1976. i 1977.). Još četiri puta bio je viceprvak (1967, 1971, 1972. i 1973.). Uspješan je bio i na međunarodnim natjecanjima kao višestruki reprezentativac Jugoslavije. U Mađarskoj (1967) bio je 3. u borbi za Nagradu Budimpešte. Te godine bio je 13. u utrci za SP i Veliku nagradu SSSR-a u Bjelgorodu, a zatim 3. na prvenstvu Balkana (1968), 5. u Kupu Karavanki (1970), 11. u utrci za SP i Veliku nagradu Jugoslavije u Mariboru (1973). Jedno vrijeme bio je savezni kapetan i trenere jugoslavenske motokros reprezentacije (1984. i 1985.). Leno Šoštarić skupo je plaćao brojne uspjehe na teškim stazama.
Podno Starog grada Dubovca vozile su se motokros utrke gdje su Karlovčani 4 puta bili domaćini utrka za Svjetsko prvenstvo i Veliku nagradu Jugoslavije. Bila je tada to najatraktivniji staza na svijetu koja je ugostila najbolje svjetske i europske vozače motokrosa.
Bio je sjajan vozač na domaćoj stazi bodren od više tisuće gledatelja uz stazu i još puno više njih pored malih ekrana koji su gledali utrke iz Karlovca. Zaslužan je za razvoj motokrosa u Jastrebarskom. Malo je poznato da je legendarni Leno kreirao motokros stazu u Mladini koje je uvijek dobivala odlične ocjene i kritike od najkvalitetnijih vozača koji su se na njoj natjecali.
Dobitnik je jubilarnih zlatnih medalja AMSJ (1971, 1976. i 1986.). Pet puta je proglašen za najboljeg sportaša Karlovca u anketi Karlovačkog tjednika (1968, 1970, 1974, 1976. i 1977.) Dobitnik je Majske nagrade grada Karlovca (1968) i Nagrađen je od SOFK-e Karlovac 7 puta (1968, 1970, 1971, 1975, 1976, 1977. i 1978.). Biran je i među najbolje sportaše 20. stoljeća u Karlovačkoj županiji.


Svečanosti otkrivanja spomen-table prisustvovao je pored već spomenutih Tomislava Družaka i Damira Mandića, pomoćnik glavnog tajnika HOO-a za lokalni sport Hrvoje Balen, županica karlovačka Martina Furdek Hajdin i drugi ugledni sportaši i sportski djelatnici. Svečanosti su nazočile i karlovačke motokros legende – Željko Zorić i Slavko Baršić.