BICIKLIZAM OSTALI SPORTOVI

TOUR DE FRANCE: Jonas Vingegaard obranio naslov, na postolju još Tadej Pogačar i Adam Yates

Sjajnom Slovencu Tadeju Pogačaru bio je ovo četvrti nastup i nikada nije završio ispod drugog mjesta.

Danski biciklist Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) je i službeno postao pobjednik 110. izdanja Tour de Francea obranivši tako naslov osvojen prošle godine. Vingegaard je nakon 21 etape i 3400 kilometara voženih od Bilbaa do Pariza ostvario 7:29 minuta bolje vrijeme od drugog Slovenca Tadeja Pogačara (UAE Emirates), odnosno 10:56 minuta ispred trećeg Britanca Adama Yatesa (UAE Emirates).

Za 26-godišnjeg Vingegaarda ovo je bilo treće sudjelovanje na Touru, a uz pobjede iz 2022. i ove godine ima i drugo mjesto iz 2021. iza Pogačara.

Sjajni 24-godišnji Pogačar je, pak, nastupio na svom četvrtom Touru i također još nikada nije završio slabije plasiran od drugog mjesta, nakon pobjeda iz 2020. i 2021. uslijedila su dva druga mjesta iza Vingegaarda.

Zelenu majicu za najboljeg sprintera na utrci ponio je Belgijanac Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck), dok je točkastu majicu namijenjenu najboljem penjaču osvojio Talijan Giulio Ciccone (Lidl-Trek).

Kao što je to i običaj već više od 30 godina, posljednja etapa Toura započela je u svečarskom raspoloženju, a pravo utrkivanje započelo je tek kada je peloton stigao u središte Pariza gdje se vozilo osam 7-kilometarskih krugova. No, kao i obično, o pobjedniku etape odlučivalo se u završnom sprintu u kojemu je Belgijanac Jordi Meeus (BORA-Hansgrohe) u završnim metrima uspio preteći svog sunarodnjaka Jaspera Philipsena (Alpecin-Deceuninck), pobjednika četiri sprinterske etape ranije tijekom ovogodišnje utrke i slavljenika na Elizejskim poljanama prošle godine, dok je treći ciljem prošao Nizozemac Dylan Groenewegen (Jayco-AlUla).

Izvor: HINA Foto: S. Mantey/AFP