OSTALI SPORTOVI TENIS

TENIS – MOMČADSKO SP: ‘Bila nam je velika čast i zadovoljstvo igrati za Hrvatsku na ovako velikom i važnom natjecanju’

Najbolji ne samo karlovački već i hrvatski tenisači veterani Dinko Gudelj, Dario Smojver i Zdenko Hoppe nastupili su na Svjetskom momčadskom prvenstvu u Umagu u kojem se ovih dana traži slobodan teniski teren. Karlovčani u dresu hrvatske reprezentacije imali su zapažen rezultat, a uz malo više sreće ili boljih vremenskih uvjete mogli su i korak dalje.

Više od 400 najboljih tenisačica i tenisača veterana iz 25 država svijeta borili su se naslov za najboljeg na svijetu. Među njima bilo je puno bivših profesionalnih tenisača kao što su nekadašnji top ten igrač Andrey Cherkasov i nekoliko bivših Davis cup reprezentativaca. Istinski zaljubljenici u bijelu lopticu mogli su uživati u vrhunskom tenisu, a tako će biti još slijedeća tri tjedna. Naime, započelo pojedinačno prvenstvo u netom završenim momčadskim natjecanjima u kategorijama +50,+55 i +60 godina starosti. Nakon pojedinačnog prvenstva ponovno će biti momčadsko prvenstvo ali za mlađe kategorije odnosno +35,+40 i +45 godina.

ZLATNA REZERVA IVAN ŽUVELA

U konkurenciji +50 nastupilo je 20 reprezentacija, a našoj momčadi već na samom startu fortuna je okrenula leđa. Reprezentaciju čine četiri igrača koja se natječu u dva pojedinačna susreta i jednoj igri parova. Samo dan prije dolaska Goran Malčić iz Pule, naš drugi reket, morao je u karantenu i na njegovo mjesto uskočio je kao rezerva još jedan Karlovčanin, Ivan Žuvela, koji nije imao puno vremena za pripremu. Tako je objektivno gledano cijela momčad spala na samo jednog uistinu spremnog i kvalitetnog igrača koji bi mogao nešto napraviti, a to je bio Dinko Gudelj. Iskreno govoreći naši predstavnici nisu imali niti previše sreće sa žrijebom pa je na kraju 18. mjesto realan odnos snaga i prikazanog na terenu.

ISCRPLJENOSTI NAŠIH PREDSTAVNIKA

Hrvatska je s 3:0 poražena od Rusije, a Gudelj izgubio sa 6:1/6:0 od Cherkasova, jednog od najjačih igrača na cijelom natjecanju. Makar se ruski profesionalac prisjetio i meča sa Gudeljom prije par godina u njemačkoj Bundesligi kada je bio bolji sa 6:3/7:5. Bolji od naših u susretu bez Gudelja bili su i jaki Rumunji i to opet s 3:0. Nakon toga slijedilo je razigravanje od 13.-20. mjesta. U prvom susretu susjedi Slovenci bili su pobijedili s 2:1, a Dinko Gudelj dobio je svoj susret protiv Sebastijana Lebera sa 5:7/6:1/6:3. U daljnjem natjecanju za što bolji plasman svojom pobjedom iznenadio je Maro Franušić tako da je Gudelj svojom pobjedom od 6:2/6:3 protiv Gurdarshan Singh Ramana potvrdio 2:1 pobjedu protiv solidne Indije. Zadnji susret protiv predstavnika Švicarske nije odigran zbog iscrpljenosti naših predstavnika koji su svoje ovogodišnje svjetsko prvenstvo završili na 18. mjestu.

  • Nije sve ispalo kako smo željeli. Nismo nastupili u najboljem sastavu niti smo imali previše sreće u ždrijebu tako da je osvojeni plasman realan i očekivan. Bit će još natjecanja, nadamo se boljem plasmanu. Sve će se to vratiti – kazao je Dinko Gudelj.

(NE)OČEKIVANA POBJEDA HOPPEA

U srednjoj +55 kategoriji Dario Smojver bio je prvi, a Zdenko Hoppe drugi reket uz Zdravka Kneževića iz istarskog Novigrada. Ukupno je nastupila 21 reprezentacija i u početku se igralo u sedam grupa po tri reprezentacije. Naši predstavnici bili su u grupi sa sedmim nositeljima, Šveđanima i predstavnicima Latvije. U prvom susretu poraženi su sa 3:0 od Švedske Dario Smojver izgubio je sa 6:1/6:1 od Stafana Vanema, a Zdenko Hoppe sa 6:2/7:5 od Fredrika Waerena. U paru su od Smojvera i Kneževića sa 7:6/6:1 također bili bolji Šveđani. U drugom susretu igrala se prava mala sportska drama protiv Latvije. Kako po rasporedu uvijek na teren istrčava drugi igrač tako je Zdenko Hoppe suvereno krenuo protiv odličnog Latvijskog predstavnika Paulsa Feldmannisa ali nikako nije uspio ostvariti break prednosti da bi Latvijac na kraju dobio set sa 7:5 i poveo sa 2:0. U trećem gemu drugog seta krivo je stao, ozlijedio se i morao predati meč.

  • Nisam bio sretan takvim ishodom jer sam igrao dobro, a rezultatski sam bio u minusu. Žao mi je partnera koji se ozlijedio – rekao je Zdenko Hoppe koji je igrao u mlađoj konkurenciji od svoje.

(Ne)očekivana pobjeda Hoppea širom je otvorila vrata Dariu Smojveru koji je lako sa 6:3/6:1 nadigrao prvi latvijiski reket Andrejs Erglisa. Pobjedom para Knežević, Hoppe sa dva puta po 6:0 upisana je prva pobjeda.

ODLIČNI PROTIV ESTONACA

Nakon toga slijedilo je razigravanje od 8.-12. mjesta i susret s Indijom. U teškom i neizvjesnom susretu Zdenko Hoppe slavio je sa 6:7/6:4/7:5 protiv Nagaraj Revansiddaiaha. Dario Smojver je laganom pobjedom 6:3/6:2 potvrdio pobjedu protiv Chandra Bushana. Smojver i Knežević pobijedili su i u igri parova sa 6:2/6:4. Nakon toga uslijedio je susret protiv Meksika na kojemu nije nastupio Zdenko Hoppe i to se pokazalo odlučujućim. Zdravko Knežević je poražen sa 6:3/6:4 od Victora Arana, a Dario Smojver propustio je vodstvo od 5:3 u drugom setu u srazu sa prvim reketom Meksika Manuelom Ruizom i na kraju izgubio sa 6:3/ 7:5. U igri parova pobijedili su također Meksikanci protiv naše kombinacije Hoppe, Knežević sa 6:3/6:2.

U posljednjem susretu za 10. mjesto najprije je Zdenko Hoppe rutinirano savladao Estonca Hendrek Kelnera da bi u odličnoj igri sa 6:0/6:0 Dario Smojver u srazu sa Sule Alajoeom donio konačnu pobjedu od 2:1 jer su se predali parovi koji više ukupno nisu očekivali.

  • Mislim da smo odigrali odlično. Uz malo više sreće ili boljih vremenskih uvjeta možda smo mogli i korak dalje. Svaka čast Zdenku Hoppeu koji igra u znatno mlađoj konkurenciji i još uvijek pobjeđuje. Bila nam je velika čast i zadovoljstvo igrati za Hrvatsku na ovako velikom i važnom natjecanju. Ukupno gledajući prikazan tenis na ovom natjecanju bio je uistinu na nevjerojatnoj razini – mišljenja je Dario Smojver koji će nastupiti i na pojedinačnom Svjetskom prvenstvu i to kao visoko rangirani 10. nositelj.

I na kraju spomenimo i to da su u kategoriji +60 naši predstavnici osvojili 9. mjesto.