GIMNASTIKA OSTALI SPORTOVI

Sretan 100. rođendan Ágnes Keleti! Tajna iza koje stoji najstarija olimpijska prvakinja svijeta

Najstarija je svjetska olimpijska prvakinja i sama je dio sportske povijesti. Proglašena je jednom od 12 mađarskih ličnosti “Sportaš nacije” 2004. godine. Zaista je simbol svih onih vrijednosti koje je sport – kao što mi sportski novinari vjerujemo – sposobna utjeloviti: borbu, predanost, preživljavanje, natjecanje, trijumf, fair play, radost, ljubav i ponos.

Ágnes Keleti rođena je 1921. godine, a ta godina nije bila samo još jedno stoljeće. U to je vrijeme sve bilo drugačije: ljudski odnosi, politika, kultura i sport. Gimnastikom se počela baviti u dobi od četiri godine, a imala je 16 godina kada je osvojila svoj prvi naslov mađarske prvakinje.

Čudesno je preživjela Drugi svjetski rat kupnjom i korištenjem lažnih osobnih dokumenata kršćanske djevojke Piroske Juhász i radeći kao sluškinja u malom selu. Kad su nacisti pregazili Mađarsku, većina njezine rodbine odvedena je u koncentracijske logore. Njezin otac i nekoliko rođaka ubijeni su u Auschwitzu. Švedski diplomat Raoul Wallenberg spasio je majku i sestru.

Davne 1948. uspješno se plasirala u reprezentaciju, ali rastrgani ligament u gležnju spriječio ju je da se natječe na Olimpijskim igrama u Londonu. Godine 1952. postala je olimpijska prvakinja u parteru zaradivši srebrnu i još dvije brončane medalje u Helsinkiju. Četiri godine kasnije, 1956., kada se mađarski narod pobunio protiv sve ugnjetavajućeg sovjetskog režima, iako je mogla nastaviti s pripremama za svoje treće olimpijske igre, na pameti su joj bile druge stvari.

– Iz Mađarske smo krenuli prema Melbourneu usred ustanka. Sletjevši u Australiju bila sam puno više zaokupljena budućnošću svoje zemlje nego kako ću uspjeti na natjecanju – rekla je u ranijem intervjuu.

Povijest se ponavljala upravo na drugom kontinentu. Dok su se Mađari očajnički borili za svoju slobodu kod kuće na europskom kontinentu, Agnes se paralelno u Australiji cijelo vrijeme nalazila u bitci sa Sovjetima, posebno protiv njihove najveće nade 21-godišnje Larisse Latynine. Iako je atmosfera tijekom natjecanja bila prilično ledena nije imala puno utjecaja na Agnesine performanse. Četrnaest godina starija Ágnes Keleti osvojila je 6 medalja, uključujući zlatne medalje u 3 od 4 pojedinačna finala: pod, šipke i vaga te se plasirala na 2. mjesto u višeboju, iza Latynine. Mađarska se ekipa plasirala na 1. mjesto u prijenosnom aparatu, a na 2. mjesto u ekipnom plasmanu. U dobi od 35 godina Keleti je postala najstarija ženska gimnastičarka koja je ikad osvojila zlatnu medalju.

U međuvremenu je mađarska pobuna vrlo tužno upala u jedan od najtragičnijih ratova za neovisnost u istočnoeuropskoj povijesti. Dvjesto tisuća sovjetskih vojnika napalo je Mađarsku tijekom Olimpijskih igara 1956. godine. Keleti je zajedno s još 44 sportaša iz mađarske delegacije odlučila ostati u Australiji i dobio politički azil. Keleti je emigrirala u Izrael 1957. godine natječući se na Igrama Maccabiah 1957. godine, i uspjela je poslati majku i sestru. Trenirala je izraelsku gimnastičku reprezentaciju 22 godine, a talijansku dvije godine. Sudila je, podučavala, trenirala … U Mađarsku se vratila 1990. gdje ponovno živi. Prije dvije godine, na svečanosti otvaranja Maccabi Gamesa u Budimpešti, ona i Grandmaster Judit Polgár, najjača šahistica svih vremena, zajedno su zapalile plamen Igara.

Osvojila je 10 olimpijskih medalja, uključujući 5 zlatnih, 3 srebrne i 2 brončane medalje, a smatra se jednom od najuspješnijih židovskih olimpijskih sportašica svih vremena. Svjetska je prvakinja, četverostruka prvakinja Svjetskih sveučilišnih igara, a primljena je u Međunarodnu židovsku sportsku kuću slavnih 1981. godine, Mađarsku sportsku kuću slavnih 1991., Međunarodnu žensku sportsku kuću slavnih 2001. i Međunarodnu gimnastičku kuća slavnih 2002. godine.

Ágnes Keleti, najstarija svjetska olimpijska prvakinja i sama je dio povijesti. Proglašena je jednom od 12 mađarskih ličnosti “Sportaš nacije” 2004. godine. Zaista je simbol svih onih vrijednosti koje je sport – kao što mi sportski novinari vjerujemo – sposobna utjeloviti: borbu, predanost, preživljavanje, natjecanje, trijumf, fair play, radost, ljubav i ponos.

Dobitnica je nagrade za životno djelo mađarskog Udruženja sportskih novinara. Ove godine je Ágnes Keleti je u Nacionalnom kazalištu u Budimpešti primila poseban pehar ukrašen zlatom od 21 karata. Ceremonija je bila vrlo iskrena, emocionalna i, naravno sigurna, a broj sudionika bio je što manji. Došla je u pratnji mlađeg sina Rafaela i njezine prijateljice Linde. Ulaz joj je bio jedinstven i karakterističan jer se energično kretala stubama, gotovo poskakujući. Trofej su joj uručili bivši srebrni olimpijac i ministrar sporta u Mađarskoj dr. Tünde Szabó i bivša olimpijska gimnastičarka, potpredsjednica Mađarskog udruženja sportskih novinara i članica AIPS EC-a, dr. Zsuzsa Csisztu.

– Ona je najbolja od naših najboljih. Mi je gledamo s velikim poštovanjem i iskrenom zahvalnošću jer je njezin život kroz ovo stoljeće postao jedno od najvažnijih poglavlja cjelokupnog sporta – rekao je dr. Tünde Szabó.

– Njezin pozitivan pristup životu apsolutno je fascinantan. Kad se sretnemo uvijek zrači optimizmom i skromnošću koliko voli male stvari u životu. Njezin životni stav je zarazan. Neprestano je pitam o njenoj tajni dugovječnosti – kaže Zsuzsa Csisztu.

Međutim, Agnes kroz smijeh odgovara:
– Tajna? Pa, grejp svaki dan, to je jedini način da započnete dan. U godinu dana jedva mi ponestane kilograma kruha i nikad ne bih odustala od redovnog vježbanja. Posljednje vježbe na podu napravila sam prije deset dana. Iako imam uganuće ligamenata jedva čekam ponoviti redoviti popodnevni ples uz svoju omiljenu glazbu – smiješi se i čini nekoliko jednostavnih plesnih koraka kako bi je demonstrirala fit figuru.

– Ova radost, svjetlucanje mora postojati u očima djece ako se želite dugoročno baviti sportom. I da konačno odgovorim na vaše pitanje, sport je kao što vidite tajna dugovječnosti – kaže Agnes.

Hvala ti Ágnes na svemu, ne samo što si podijelila svoju tajnu s nama već i zato što si jedna od najvećih prvakinja i osoba. Sretan ti stoti rođendan draga Ágnes Keleti!

Izvor: AIPS Media, Csisztu Zsuzsa, članica AIPS EC-a Foto: HSJA / László Zsigmond