OSTALI SPORTOVI SKIJANJE

SNJEŽNA KRALJICA: Hrvatice nakon 11 godina prekidaju neugodnu tradiciju na Sljemenu: Makar jedna to ima u sebi

U utorak, 4. siječnja, najbolje svjetske slalomašice će se po 16. put boriti za krunu i plašt Snježne kraljice, a među njima će biti i tri hrvatske uzdanice Leona Popović, Zrinka Ljutić i Andrea Komšić, koje će pokušati prekinuti 11-godišnje čekanje na domaću osvajačicu bodova na sljemenskom Crvenom spustu.

Prije 11 godina Ana Jelušić je u svom posljednjem sljemenskom nastupu osvojila 11. mjesto, a među 30 najboljih pridružila joj se i Sofija Novoselić koja je utrku završila na 25. mjestu.

LEONA POPOVIĆ 15. U PORETKU SLALOMAŠICA

Od ovogodišnje tri hrvatske predstavnice iskustvo osvajanja bodova u Svjetskom kupu ima samo 24-godišnja Mrkopaljka Leona Popović, ali ni ona u prijašnjih pet nastupa na Crvenom spustu nije uspjela ući u 30 najboljih u prvoj vožnji. Kako je sama rekla, ona i Sljeme nisu baš u prijateljskim odnosima.

  • Uvijek bi neki dio lošije odvozila. Nadam se da će se ovaj put sve posložiti kako treba – poželjela je Leona na virtualnoj konferenciji za medije održanoj dva dana prije nego što će se iz startne kućice podno televizijskog tornja otisnuti u svoju šestu sljemensku avanturu.

No, za razliku od prijašnjih godina, ova se u mnogočemu razlikuje od prijašnjih. Leona na Sljeme stiže s iskustvom osvajanja bodova na sva četiri prethodne slalomske utrke u ovoj sezoni i dva 14. mjesta, osvojena u finskom Leviju i na posljednjem natjecanju za Svjetski kup u austrijskom Lienzu, gdje je imala peto vrijeme druge vožnje. S 59 bodova se trenutno nalazi na 15. mjestu u redoslijedu za slalomski Mali kristalni globus, a po prvi put će na Snow Queen Trophyju imati startni broj manji od 45.

  • Malo je lakše dolaziti na utrku u Top 30, zbog vremenskih uvjeta, ne moraš brinuti o stazi. Kad imaš visok broj onda uvijek postoji taj stres hoće li staza izdržati. To je olakšanje, ne samo na Sljemenu.

U prijašnjih pet nastupa najbliže je drugoj vožnji bila prije dvije godine, kad je ‘promašila’ za samo devet stotinki, a imala je startni broj 71. Ta su vremena iza nje. Danas se više ne postavlja pitanje hoće li biti u drugoj vožnji, već samo koja će biti, što može zahvaliti silnom uloženom trudu na treninzima. Snježna kraljica će označiti početak napornih 40 dana u kojima Leonu čekaju brojni nastupi u Svjetskom kupu, a kulminirat će nastupom na Olimpijskim igrama u Pekingu.

  • Želim samo ostati u dobroj formi i fokusu, pogotovo jer dolazi gušći raspored. Dobro je da sam u taj drugi dio krenula dobrim rezultatom. Cilj je ostati u dobroj formi, dobro trenirati i onda neće rezultati izostati – uvjerena je Leona čije skijanje ulijeva nadu da će se uskoro naći i među deset najboljih na utrkama Svjetskog kupa.
  • Moram se dobro odskijati, ne mora se ništa posebno dogoditi. Držim fokus na svom skijanju. Dogodit će se sigurno.

ZRINKA LJUTIĆ ČEKA NA PRVE BODOVE U SVJETSKOM KUPU

Zrinka Ljutić

U slučaju 17-godišnje Zagrepčanke Zrinke Ljutić ono što skora budućnost donosi su prvi bodovi u Svjetskom kupu. U Lienzu im se približila na samo četiri stotinke, odnosno nekoliko centimetara.

  • Nisu bile toliko bolne, jer sam imala grešku na prvom prolazu. Spletom okolnosti, jer su neke cure odustale, ispalo je jako dobro. Bilo mi je malo žao, ali mi je to još veća motivacija za Sljeme. Te četiri stotinke se više ne smiju ponoviti – odlučna je aktualna državna prvakinja u slalomu koja se vrlo često penje i na najviše mjesto pobjedničkog postolja u utrkama Europskog kupa.
  • Naučila sam neke stvari prošle godine, ali to je proces koji traje. Uvijek ću se morati prilagođavati. Na treningu i u Europskom kupu sam skijala stvarno jako dobro. U glavi mi je bilo da je u Svjetskom kupu puno teže, puno više nego za što sam sposobna, ali vidjela sam da nije tako.

Prije godinu dana je debitirala na Sljemenu i sa startnim brojem 65 došla do 33. mjesta u prvoj vožnji, 44 stotinke od ulaska u borbu za bodove. Uvjerena je da ove godine može biti bolja.

  • Imat ću bolji startni broj pa će staza će biti u puno boljem stanju. Ako se odskijam kako znam, mislim da neće izostati ulazak u drugu vožnju. Dosta dobro skijam slalom, mislim da sam u dobroj formi. Bila bih zadovoljna da uđem u drugu vožnju, a onda još jednom dobrom vožnjom pokušam ući u prvih 20 – zaključila je Zrinka Ljutić.

ANDREA KOMŠIĆ SE NADA KAKO JE TO TA GODINA

Andrea Komšić

Iako je među njima sedam godina razlike, 25-godišnja Andrea Komšić ima samo jedan sljemenski nastup više od Zrinke. U prethodna dva nije se snašla na stazi koja među skijašicama slovi za jednu od najtežih, svakako i najdužih.

  • Mislim da je ta dužina najveća razlika između Sljemena i drugih utrka. I snijeg je uvijek drugačiji. Na Sljemenu je najvažniji fokus od starta do cilja, jer se u donjem dijelu može puno izgubiti – rekla je Komšić te dodala: – Sljeme je posebna utrka. Mislila sam da imam više od dva nastupa. Drugačija je, jer je domaća. Nažalost, nema publike koja je uvijek tu da pomogne. Pokušat ću odvesti kao na treningu.

S trenutačnom formom je zadovoljna i zato se nada svom premijernom ulasku u drugu vožnju.

  • Naravno da se nadam da je to ta godina. Sezona je krenula dobro, u Leviju sam skijala bez opterećenja. Druga vožnja nije došla, ali sam vidjela da sam blizu, da sam konkurentna. Onda su se pojavili problemi s leđima, što me dosta unazadilo.

Bolovi još uvijek postoje, ali uz pomoć fizioterapeuta leđa su, tvrdi Andrea, pod kontrolom.

  • Sad ću ih testirati na treningu.

Prvo natjecanje za Svjetski kup skijašica u 2022. na rasporedu je u utorak, 4. siječnja. Prva vožnja će startati u dnevnim uvjetima, od 12.30 sati, a druga će biti vožena pod reflektorima sa startom u 16.05 sati.

Izvor: HINA Foto: Slavko Midzor/PIXSELL