OSTALI SPORTOVI SKIJANJE

SKIJAŠKI REZIME: Čudesni dvojac tek kreće u veliki napad

Shiffrin iduće sezone po stotku, Odermatt stopama velikog Hirschera. Švicarac će u uskoro navršiti tek 26 godina i logično je da je na pitanje što želi odgovorio – još pobjeda.

Mikaela Shiffrin je dobar dio ove sezone živjela s pitanjem “kad ćeš”. Prvo dostići i prestići Lindsey Vonn i njezin ženski rekord (82) po broju pobjeda u Svjetskom kupu, a onda i Ingemara Stenmarka i njegov apsolutni rekord (86). Svoju sunarodnjakinju je prestigla 24. siječnja, a legendarnog Šveđanina je dostigla i prestigla u njegovoj domovini 10. i 11. ožujka u ?reu, na istom mjestu gdje je prvi put pobijedila u prosincu 2012. Do kraja sezone je podignula rekord na 88 pobjeda i iduća granica je naravno 100, a Stenmark joj je već prije ove sezone prognozirao da će otići iznad te brojke.

Shiffrin je tek navršila 28 godina i može trajati u vrhu još nekoliko sezona, a da ni ne pomišlja na usporavanje poručila je rečenicom …

  • Tek sam počela.

Četvrti put je sezonu završila s dvoznamenkastim brojem pobjeda u Svjetskom kupu i jasno je da je “stotka” dohvatljiva već iduće godine.

  • Još uvijek imam isti osjećaj uoči svake utrke. I dalje osjećam nešto posebno u otkucajima srca, ono iščekivanje koje želimo uvijek imatii. Ja ga osjećam jače nego ikada.

Koliko su Mikaela Shiffrin i Marco Odermatt bili dominantni pokazuje podatak da su njih dvoje osvojili 36% utrka Svjetskog kupa ove sezone, odnosno 27 od 76 završilo je slavljima ili Amerikanke ili Švicarca.

Shiffrin je uz rekord po broju pobjeda u Svjetskom kupu (88) dohvatila i ženski rekord po broju pobjeda u veleslalomu (21) i ženski rekord po broju postolja (138), a kad su postolja u pitanju sve je bliže i apsolutnom rekordu Ingemara Stenmarka (155).

ŠVICARAC ŽELI JOŠ POBJEDA

Peti put je ukupna pobjednica Svjetskog kupa i više velikih Globusa imaju samo Marcel Hirscher (8) i Annemarie Moser-Pröll (6). Već je dugo najbolja u slalomu svih vremena (53 pobjede, prvi do nje je Stenmark s 40), a sedmi put je osvojila slalomski Globus. Drugi put prešla granicu od 2000 bodova, s 18 postolja je izjednačila svoj drugi najbolji učinak u sezoni (najviše, 21 postolje imala je 2019.), 14 pobjeda je također njezin drugi najbolji učinak (apsolutna je rekorderka sa 17 pobjeda u sezoni 2018/19.) i kaže da je tek počela.

Marco Odermatt je svojom dominacijom podsjetio na vrijeme Marcela Hirschera. Kad je Austrijanac krenuo osvajati velike Globuse nitko nije vjerovao da će to raditi osam godina uzastopno, a vrlo brzo nakon njega dobili smo skijaša koji se na sličan način iz utrke na utrku penje na postolje. Nemoguće je prognozirati koliko dugo Odermatt može nastaviti u ovom ritmu, ali činjenica je da je krenuo stopama Hirschera.

Švicarac će u listopadu navršiti tek 26 godina i logično je da je na pitanje što želi iduće sezone odgovorio…

  • Još pobjeda, naravno.

OVO JE TEK NAJAVA …

Drugu ukupnu pobjedu osvojio je s 2042 boda i postavio novi muški rekord (apsolutni je vlasništvo Tine Maze, 2414 boda), s 13 pobjeda u sezoni izjednačio je rekordni muški učinak Stenmarka, Hirschera i Maiera, a s 22 postolja Maierov muški rekord iz sezone 1999/20. Šest pobjeda u super G-u u jednoj sezoni također je novi rekord, a pune dvije sezone ne silazi s postolja u veleslalomskim utrkama, 17 utrka u kojima je nastupio u Svjetskom kupu završio je na prva tri mjesta, od čega je 12 pobjeda. Zastrašujuće zvuči podatak da je od 26 utrka ove sezone 22 završio na postolju, a točno 50% kao pobjednik (13). No, da ne bi ispalo da ne može i bolje – Shiffrin je sezonu 2018/19. završila sa 17 pobjeda u također 26 utrka (65%), a Hirscher je u sezoni 2017/18. ostvario 13 pobjeda u samo 20 utrka (65%).

Za nas su sezonu apsolutno obilježila prva hrvatska ženska postolja nakon 2007. godine, 2. mjesto Leone Popović u Soldeuu i 3. mjesto Zrinke Ljutić u Špindleruvom Mlynu. A po svemu što su pokazale to bi trebala biti tek najava onoga što dolazi …

Prenosimo: SN/R. Beluhan Foto: AFP/Lionel Bonaventure