ATLETIKA OSTALI SPORTOVI PRENESENO

SJAJAN POTEZ: Atletičarka iz Osijeka srušila je prošli vikend u Mannheimu hrvatski rekord u skoku s motkom

Kad je prije nešto više od godinu dana otišla živjeti u Mannheim, glavni joj je cilj bio sportski napredak. Bio je to hrabar potez koji mnogi u hrvatskoj atletici nisu bili spremni napraviti i to im je zakočilo karijeru, ali mlada Osječanka Elija Valentić (22) je znala što želi i koliko god joj je bilo teško napustiti poznato okruženje, bila je svjesna da je to ispravna odluka. A da je bila u pravu, počeli su potvrđivati i njezini rezultati – piše Vedran Božičević, novinar SN.

Na mitingu u Mannheimu srušila je hrvatski rekord u skoku s motkom, preskočivši 4,16 metara. Svladala je najprije 4,06, čime je za centimetar nadmašila najbolji hrvatski rezultat u dvorani koji je držala Martina Fileš, a nakon toga je preletjela letvicu i na spomenutih 4,16 što je deset centimetara više od rekorda na otvorenom koji je sama držala.

– Nisam uopće očekivala da ću toliko skočiti. Prvi mi je cilj bio preskočiti 4,06, a kad sam to uspjela, mislila sam “super, ali nema šanse da ću ići još više”. I onda preskočim 4,16… Stvarno sam bila presretna. Bilo mi je to prvo natjecanje nakon sedam mjeseci i nisam očekivala da će biti toliko dobro – javila se Elija iz Njemačke.

Vratili smo se malo na njezinu odluku da prije godinu i tri mjeseca napusti Osijek.
– Dugo sam razmišljala da odem negdje dalje. Trebala sam ići u Ameriku, ali tamo se većinom skače za fakultete, a nekako nisam bila za to. I onda sam pronašla klub u Mannheimu, razgovarala sam s trenerom i odlučila doći. Prvenstveno zbog sporta, ali i zbog posla. U Osijeku sam samo trenirala, nisam ništa radila, a ovdje sam našla posao i sve je super ispalo. Prvo sam radila u Amazonu, a trenutno radim u jednom restoranu. Imam odlične šefove, lako se s njima dogovorim oko izostanaka zbog natjecanja ili treninga.

U čemu se razlikuju treninzi u Hrvatskoj i Njemačkoj?
– Tu nas ima samo troje u grupi i trener radi samo s nama. A u Osijeku nas je bilo puno više i trener se nije mogao posvetiti svakome pojedinačno. Osim toga, uvjeti za treninge su puno bolji, imamo ogromnu dvoranu s tri teretane i svim potrebnim spravama, tako da mi stvarno ništa ne nedostaje.

Odlazak u Njemačku očito se pokazao dobitnom kombinacijom za Eliju koja ima velike ambicije, kako ove godine, tako i dugoročno.
– Uskoro imam novo natjecanje na kojem ću ponovno pokušati srušiti državni rekord, a u ljetnoj sezoni planiram svakako skočiti oko 4,40, te nastupiti na prvenstvima Hrvatske i Balkana. A što se tiče dugoročnijih planova, vjerujem da bih za tri godine mogla ispuniti normu i za Olimpijske igre.

Zanimljivo, Elija duži sportski staž ima u gimnastici, nego u atletici kojom se bavi šest godina.
– Bila sam u 11 godina u gimnastici. Trenirala sam u Osijek-Žitu kod Tihane Salopek, jedno vrijeme sam radila i s Borisom Čulinom, imam nastupe i za reprezentaciju. No, dosta sam narasla, sada imam 172 centimetra, što je previsoko za gimnastičarke, a nisam imala ni toliko dobre rezultate, pa sam odlučila prestati. Otišla sam u atletiku u kojoj sam najprije skakala u dalj, da bih na kraju završila u skoku s motkom. U početku sam trenirala kod Josipa Gašparca, a kasnije i kod Hrvoja Livančića.

Mnoge su svjetske motkašice sportsku karijeru počele upravo u gimnastici.
– Istina, skok s motkom je najkompliciranija atletska disciplina. Potrebno je jako puno gimnastičke spremnosti za odraditi skok.

Vratimo se na kraju životu u Njemačkoj. Kako se snašla u Mannheimu i što joj najviše nedostaje?
– Najteže mi je što obitelj i prijatelji nisu tu. Sad već više od godinu dana nisam bila u Hrvatskoj zbog cijele ove situacije i jedva čekam da odem u ožujku na nekoliko tjedana. A zbog svega ostaloga mi je bolje ovdje, zbog posla, plaće, zdravstvenog osiguranja, svega …

PRENOSIMO Sportske novosti FOTO Instagram