OSTALI SPORTOVI SKIJANJE

Pogledajte najveće arhitektonsko čudo Igara kakvo ne postoji nigdje na svijetu

Budžet? Kina kaže četiri milijarde, drugi četrdeset. skakAonica je koštala 60 milijuna Dolara Službeni proračun Pekinga 2022. je 4 milijarde dolara, ali neki će reći da je možda i deset puta veći, ovisi o tome što se sve u njega ubraja.

Tako je, primjerice, samo izgradnja superbrzog vlaka koji spaja Peking i Zhangjiakou (Žangđaku) koštala oko devet milijardi dolara, a njega službeni Peking ne uključuje u budžet Zimskih olimpijskih igara.

No, ono što sigurno prema svim kriterijima pripada proračunu, jest Nacionalni teren za skijaške skokove Snježni Ruyi, koji se nalazi baš u spomenutom Zhangjiakouu, 180 km sjeveroistočno od Pekinga u provinciji Hebei, i čija je izgradnja koštala 60 milijuna američkih dolara. Inspiracija za gradnju bio je Ruyi, zakrivljeni objekt koji služi kao ceremonijalno žezlo u han budizmu, a u kineskoj kulturi smatra se amajlijom koja simbolizira sreću i snagu.

Zapadnjacima, pak, taj ultramoderni kompleks izgleda kao da je dio scenografije nekog SF filma, posebno kada se po mraku upali šarena rasvjeta. Po dnevnom svjetlu može ga se percipirati objektom iz svemira, jer je iznad zaletišta tanjur koji izgleda poput svemirskog broda. Arhitektonski izgleda kao umjetničko djelo, spektakularno.

  • Nikada nisam vidio nešto tako ‘super cool – rekao je skakač Stefan Kraft.

Izvor: JL/H. Slišković Foto: Mou Yu/Xinhua Via AFP