MIX VIJESTI IZ HOO

Svečano otvorene Zimske olimpijske igre u Pekingu

Spektakularnom dvosatnom svečanošću, prepunom svjetlosnih efekata i simbolike iz kineske tradicije, na tek u trećinskoj mjeri ispunjenom Nacionalnom stadionu, poznatom kao “Ptičje gnijezdo”, otvorene su XXIV. zimske olimpijske u Pekingu. Hrvatsku zastavu na otvaranju Igara nosili su olimpijski debitanti – alpska skijašica Zrinka Ljutić i skijaški trkač Marko Skender.

U kineskoj prijestolnici, kao prvom gradu koji je ugostio i ljetne i zimske Olimpijske igre u povijesti olimpizma, ZOI je otvorio kineski predsjednik Xi Jingping, u društvu predsjednika Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomasa Bacha. Svečanosti otvaranja ZOI-ja nazočila je i hrvatska članica MOO-a Kolinda Grabar Kitarović.

Zahvaljujući domaćinu na uloženim naporima za održavanje “još jednih sigurnih Igara”, Bach je poručio:

  • Vi, olimpijski sportaši, pokazat ćete ovdje kako bi svijet izgledao kada bismo svi poštivali ista pravila. Ovdje neće biti nikakve diskriminacije, u iduća dva tjedna borit ćete se za najveću nagradu, dok živite zajedno pod jednim olimpijskim krovom. Najdublje suosjećam sa svim sportašima koji zbog pandemije ne mogu ostvariti svoj olimpijski san …

Za Lijepu Našu će na ZOI-ju u Pekingu nastupiti 11 sportašica i sportaša u 4 sporta: Filip Zubčić, Matej Vidović, Samuel Kolega te Leona Popović, Andrea Komšić i Zrinka Ljutić (svi alpsko skijanje), Vedrana Malec, Marko Skender i Tena Hadžić (skijaško trčanje), Valentina Aščić (brzo klizanje na kratkim stazama) i Lea Jugovac (snowboard). Prva će na borilište upravo snowboardašica Lea Jugovac, koju u Zhangjiakouu očekuju kvalifikacijski nastupi u slopestyleu (subota, 3.45 – 5.50).

Do 20. veljače u trima natjecateljskim zonama na ZOI-ju će nastupiti 2871 sportaš i sportašica iz 91 države svijeta, a u 15 sportova i sportskih grana podijelit će 109 kompleta medalja. Sretno svima!

HOO/Vinko Knežević Foto: Jaki Franja/HINA