OSTALI SPORTOVI PRENESENO TENIS

NOVOSTI IZ UMAGA: ITF M15 turnir kao uvertira za prestižni Plava Laguna Croatia Open Umag!

Kao i svake sezone, ATP turnir Plava Laguna Croatia Open Umag bit će središnji događaj umaškog sportskog ljeta, a novost u profesionalnom programu je ITF M15, sjajna prilika za mlade igrače da osvoje bodove za ATP listu.

Jedini hrvatski ATP turnir, Plava Laguna Croatia Open Umag, ove će godine doživjeti već 34. izdanje i ponovno okupiti neke od najboljih tenisača svijeta. Dolazak su već potvrdili sjajni ruski tenisač Andrej Rubljov (trenutno šesti na ATP listi i nedavni osvajač turnira iz serije Masters 1000 u Madridu), te trojica članova talijanske reprezentacije koji su prošle godine osvojili Davis Cup, a očekuje se da će uskoro popis velikih imena biti dodatno proširen. Kao i svake sezone, ATP turnir bit će središnji događaj umaškog sportskog ljeta, no teniski program će ukupno biti bogatiji nego ikad.

Glavna novost je još jedan turnir koji će se bodovati za ATP listu – to je Umag ITF M15, natjecanje iz serije ITF World Tennis Toura, koji je idealna prilika za mlade i talentirane tenisače da sakupe bodove za napredak među profesionalcima. Od 1990., kad je u Stella Marisu održan prvi ATP turnir, u Umagu su mnogi mladi tenisači napravili prvi veliki korak među profesionalcima, a tako bi moglo biti i sada.

Mnogi hrvatski tenisači, koji su kasnije napravili vrhunsku karijeru, dobili su prvu priliku na velikoj pozornici ATP turnira baš u Umagu. Bili su to, među ostalima, Ivan Ljubičić, Marin Čilić, Borna Ćorić… Također, kada se govori o igračima koji nisu iz Hrvatske, ali su baš u Stella Marisu napravili vrhunski rezultat u ranoj fazi profesionalne karijere, treba istaknuti Rafaela Nadala (polufinalist 2003.) i Novaka Đokovića (2004. u Umagu prvi put igrao na nekom ATP turniru). U posljednje vrijeme Carlos Alcaraz i Jannik Sinner su također u Umagu u ranoj fazi profesionalne karijere ostvarili sjajan rezultat. Ove godine će zahvaljujući novom ITF M15 turniru prilika za mlade igrače biti još više!

Turnir ITF M15 će se održati od 6. do 14. srpnja u sklopu Mjeseca tenisa. Osim tog natjecanja Mjesec tenisa uključuje serije Road to Umag, juniorski te turnir rekreativnog karaktera koji počinju 29. lipnja te završavaju 27. srpnja, odnosno finalom Plava Laguna Croatia Open.

  • Ove godine srpanj će u Umagu biti potpuno u znaku tenisa, a na natjecanjima ćemo obuhvatiti najrazličitije kategorije – od rekreativaca, preko mladih igrača koji se tek žele probiti u visoko društvo do tenisača koji igraju na najvišoj razini i imaju kvalitetu za vrhunska dostignuća. Umag se tako dodatno profilirao na svjetskoj razini, a vjerujem da će priliku na novom ITF M15 turniru dobro iskoristiti i naši mladi tenisači – rekao je direktor turnir Plava Laguna Croatia Open Umag Tomislav Poljak.
  • Mjesec tenisa je još jedan dokaz da je Umag prepoznat kao grad sporta. Ova manifestacija doprinosi imidžu grada kao destinacije koja nudi raznovrsne sportske aktivnosti. Plava Laguna, kao turistička kompanija koja stoji iza organizacije ATP turnira, pokazuje kako uspješno integrira sport u svoju turističku ponudu. To nije samo sportski događaj, već i važan dio turističke strategije – naglasio je predsjednik Uprave Plave Lagune Dragan Pujas, naglasivši tako sinergiju između sporta i turizma, te kako pravilno planiranje i organizacija sportskih događaja mogu značajno doprinijeti turističkom razvoju i promociji destinacije.
  • Promocija sporta kao motiva turističkih dolazaka u destinaciju je nešto na čemu Turistička zajednica Grada Umaga već godinama uspješno radi. Umag kao grad sporta, a poglavito tenisa, zaslužuje jedan ovakav mjesec i iznimno nas veseli da smo mogli podržati Plavu Lagunu u ovom novom projektu – dodao je direktor TZ-a Umag Milovan Popović.

Izvor: EXTERNAL Foto: ATP Umag