GIMNASTIKA OSTALI SPORTOVI

NEVJEROJATNO! Vlasnica dviju olimpijskih medalja osuđena na 12 godina zatvora u rodnoj državi

Vlasnica dviju olimpijskih medalja, bjeloruska plivačica Aliaksandra Herasimenia, osuđena je u odsutnosti na 12 godina zatvora u Bjelorusiji zbog “stvaranje ekstremističke formacije”, objavila je u ponedjeljak organizacija za zaštitu ljudskih prava Viasna.

Herasimeniju (36), osvajačicu srebrne i brončane medalje na Olimpijskim igrama (2012., 2016.), sud u Minsku proglasio je krivom, navodi se u priopćenju objavljenom na stranici Viasna, u kojem se precizira da je suđenje počelo 19. prosinca.

Prema nevladinoj organizaciji, bivša plivačica, koji se povukla iz sporta 2019. i živi u egzilu, također je proglašena krivim za “pozivanje na sankcije Bjelorusiji” i “širenje lažnih informacija o događajima” u zemlji 2020. godine. Te godine, tijekom prosvjeda bez presedana protiv osporavanog reizbora predsjednika Aleksandra Lukašenka, na vlasti od 1994., Herasimenia je potpisala otvoreno pismo, zajedno s drugim bjeloruskim sportašima, pozivajući na “slobodne izbore”.

U procesu je stvorila Zakladu bjeloruske sportske solidarnosti (BSSF), organizaciju koja pruža financijsku i pravnu pomoć bjeloruskim sportašima, koji su na meti vlasti. Bjeloruske vlasti to prepoznaju kao “ekstremističku formaciju”. U travnju 2021. prodala je na aukciji svoju zlatnu medalju osvojenu na Svjetskom prvenstvu 2012. za 13.500 eura kako bi prikupila sredstva za potporu oporbenim sportašima.

Više od dvije godine bjeloruske vlasti provode neumornu represiju, a gotovo svi oporbenici su zatvoreni ili otjerani u egzil.

Izvor: HINA Foto: Petras Malukas/AFP/profimedia