OSTALI SPORTOVI VIJESTI IZ HOO

NERALIĆEVI DANI: Počast prvom hrvatskom osvajaču olimpijske medalje Milanu Neraliću

Polaganjem vijenaca ispred rodne kuće hrvatskog mačevaoca Milana Neralića počeli su u četvrtak u Slunju Neralićevi dani, u sjećanje na tog prvog hrvatskog olimpijca i prvog hrvatskog osvajača medalje na Olimpijskim igrama u Parizu 1900. godine.

Milan Neralić je rođen u Slunju 26. veljače 1875. godine, a umro u Bečkom Novom Mjestu 17. veljače 1918. i bio je jedan od najboljih mačevalaca u Austro – Ugarskoj, također i učitelj mačevanja.

Prvi je u povijesti primijenio ‘leteći ispad’, munjeviti ubod protivnika iz visokog skoka. Sudjelovao je na OI 1900. u Parizu, osvojivši brončano odličje u sablji. Svečanost je nastavljena otvaranjem izložbe eksponata olimpijca u Pučkom otvorenom učilištu Slunj. Izložbu je postavio Hrvatski mačevalački savez, a sve o izlošcima, ali i tehnici mačevanja, posjetiteljima je podrobno opisao i predstavio predsjednik Hrvatskog mačevalačkog saveza Antonio Trcin. Prema Trcinovim riječima, 26. veljače će biti otkrivena Neralićeva bista u Slunju, na ulazu u grad, da bi se široj javnosti približila povijesna činjenica o uspješnom mačevaocu iz Slunja.

  • Sa željom da se u Slunju popularizira mačevanje održat će se tu u svibnju Prvenstvo Hrvatske u floretu baš u Slunju, također će se i demonstrirati škola mačevanja, a nastojat ćemo otvoriti i mačevalački klub – rekao je Trcin i pobrojao gradove u kojim postoje klubovi, a to su Zagreb, Zaprešić, Karlovac, Poreč, Split i Osijek.

Počast uspješnom olimpijcu iskazale su županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin i gradonačelnica Slunja Mirjana Puškarić, kao i brojni okupljeni građani.

Izvor: HINA