MIX OSTALI SPORTOVI VESLANJE

NAŠIH 85 GODINA: U zagrebačkom hotelu Westin predstavljena je monografija HVS-a, autora Karlovčanina Rudolfa Starića

„Monografija Naših 85 godina plod jednog čovjeka koji je pokraj veslačke staze zapisivao sve trenutke“, kazao je Branimir Bašić, predsjednik Hrvatskog veslačkog saveza i dugogodišnji prijatelj i suradnik Rudolfa Starića.


O RUDOLFU STARIĆU

Karlovčanin sa zagrebačkom adresom primio je 2021. posebno priznanje HVS-a za informiranje, promidžbu i vidljivost veslačkog sporta. Karlovačka športska zajednica dodijelila mu je nagradu za životno djelo.

Rođen je u Karlovcu 19. rujna 1941. Bio je član VK Korana i HAVK Mladost Zagreb. Bavio se tenisom, atletikom i alpinizmom. Bio je skijaški učitelj, republički instruktor speleologije, alpinist i dugogodišnja član Hrvatske gorske službe spašavanja.

Bio je urednik Veslanja, bavio se i novinarskom publicistikom. Njegovi radovi našli su se u Antologiji hrvatske planinarske književnosti (1994.)

„Ostat će u sjećanju kao zasigurno naš najbolji poznavatelj veslačke povijesti. Njegov doprinos i predanost veslanju bit će zauvijek upamćeni“, piše u uvodniku monografije.


Predstavljanje monografije otvorio je i pozdravio brojne nazočne goste i veslačke djelatnije te obitelj preminulog Rudolfa Starića (preminuo je u travnju 2023.), predsjednik HVS-a Branimir Bašić. Nazočni su bili državni tajnik za sport u Ministarstvu turizma i sporta Tomislav Družak, glavni tajnik HOO-a Siniša Krajač s Moranom Paliković Gruden, bivši predsjednik HVS-a Zdravko Jurčec i drugi.

  • Ovo je događaj koji po prvi put obilježava sve aktivnosti Hrvatskog veslačkog saveza u proteklih 85 godina. Monografija je plod jednog čovjeka, Rudolfa Starića, koji je godinama pokraj veslačke staze zapisivao sve trenutke, bilježio sve događaje i prikupljao rezultate, objedinio ih i stavio u ovu knjigu koju je uredio glavni urednik Sportskih novosti Robert Šola – kazao je između ostaloga Bašić zahvalivši se svima koji su pomogli u realizaciji monografije.

Glavni tajnik HOO-a Siniša Krajač naglasio je između ostaloga.

  • Čestitao bih Hrvatskom veslačkom savezu ovu veliku obljetnicu, veslanje je jedno od najuspješnijih sportova koji je obilježio uspjehe cjelokupnog hrvatskog sporta – kazao je glavni tajnik HOO-a.

Državni tajnik za sport Tomislav Družak, Karlovčanin kao i Starić, istaknuo je:

  • Ovo je knjiga jedne, nažalost, sportske legende koja je preminula. Rudolf Starić bio je enciklopedija jednog od najtrofejnijih i najuspješnijih sportova, ne samo veslačkog, već i planinarstva, speleologije … Nažalost nije dočekao izdavanje ove monografije koja bez njegovih podataka koje je neumorno prikupljao, arhive, ne bi postojala.

Znak pažnje i poštovanja od HVS-a dobila je autorova supruga Nada Starić.

  • Jako ste me dirnuli. Kad sam dobila poziv bila sam presretna znajući koliko je dana i noći Rudi ulagao u pisanje ove knjige. Knjiga je nastajala po noći i po danu. Naši lusteri su jedino u zgradi gdje živimo svijetlili do duboko u noć. On je od jutra do mraka neumorno radio. On je bio jedan vedar i sretan čovjek kao na ovoj slici. Sve što ste rekli o njemu je istina, nije mu to bio napor već veselje jer sve što je radio od srca je radio. Podatke je davao tko god ga je zatražio. Moja obitelj i ja jako smo sretni i zahvalni na ovim lijepim riječima. Dragi moj Rudi ako nas sada gledaš, vidiš svoju sretnu obitelj i svoja djela – kazala je Nada Starić.

Porukom su se javili su i braća Valent i Martin Sinković, koji se na Peruči pripremaju za predstojeće Olimpijske igre u Parizu.

  • Jako nam je drago da imamo ovu monografiju, jedva je čekamo pročitati. Rudi nas je pratio od malih nogu, stvarno je bilo gušt s njim raditi, svaka čast i žao nam je što nismo mogli doći – kazao je Valent Sinković.

Potom je uslijedio kratak pregled najvećih veslačkih rezultata u povijesti kroz koje je predstavljen i sam autor. Istaknuto je kako je Starić iza sebe ostavio neprocjenjivu arhivu povijesnih činjenica, rezultata i podataka o hrvatskom veslanju. Rečeno je i kako je ovo “jedna od najboljih knjiga o povijesti jednog sporta u Hrvatskoj”.

Program je uspješno i profesionalno vodio bivši veslač Jura Ozmec, glavni urednik Sportske televizije.


O MONOGRAFIJI

Monografija na 428 stranica u kojima se kronološkim redom u poglavlju pod naslovom Razvoj akademskog veslanja u svijetu i u Hrvatskoj opisuje povijest veslanja. Poglavlje Akademsko veslanje u neovisnoj Hrvatskoj obrađuje teme od veslanja tijekom Domovinskog rata (1991.-1995.) do veslanja u posljednje tri godine. Zanimljivo je poglavlje Čudesne priče gdje se piše o najvećim uspjesima veslača olimpijaca i na kraju, u zadnjem poglavlju, objavljeni su rezultati i kronologija hrvatskog veslanja – od prvenstva Hrvatska i Jugoslavije, olimpijske igre, svjetska i europska prvenstva, Mediteranske igre. U tom poglavlju navedeni su svi predsjednici, tajnici, treneri i izbornici Hrvatskog veslačkog saveza te kronologija, nagrade i priznanja, novinari i veslanje, liječnička služba, suci i sudačka organizacija, a knjiga se zaključuje bibliografijom.

Od novinara karlovačke Sekcije HZSN koji su tijekom godina surađivali sa Starićem u monografiji su navedeni Zdravko Švegar, Darko Pribanić i Marijan Bakić.