OSTALI SPORTOVI VIJESTI IZ HOO

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac primila veleposlanicu Japana Nj. E. Misako Kaji

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac primila je u nastupni posjet veleposlanicu Japana NJ. E. Misako Kaji. Tijekom razgovora izmijenile su informacije o turističkoj i sportskoj povezanosti Hrvatske i Japana.

Ministrica je predstavila projekt Safe stay in Croatia, kojim se turistički dionici i svi ostali dionici u lancu putovanja u Hrvatskoj potiču na pridržavanje epidemioloških mjera. Istaknula je kako su na web stranici projekta na devet jezika dostupni svi protokoli te sve relevantne informacije o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj. Veleposlanica Kaji izrazila je veliko zadovoljstvo ovim projektom te istaknula kako će to japanskim turistima biti veliki poticaj za dolazak u Hrvatsku, čim epidemiološka situacija bude dopuštala njihovo putovanje.

– Veseli nas što su japanski turisti zainteresirani za dolazak u Hrvatsku i s našim projektom Safe stay in Croatia možemo im jamčiti sigurnost. Hrvatska će biti otvorena za japanske turiste čim njima budu omogućena putovanja, s tim da je epidemiološka situacija u obje zemlje ključna za sva turistička kretanja – kazala je Brnjac.

Veleposlanica Kaji izvijestila je o pripremi Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Tokiju, naglasivši kako njihovo održavanje nije upitno, ali da se još mora donijeti odluka hoće li se natjecanja održavati u prisustvu gledatelja.

– Hrvatska do sada ima 27 sportašica i sportaša u pojedinačnim sportovima te jednu momčad, vaterpoliste, koji su se plasirali na Olimpijske igre i vjerujemo kako će se do Igara taj broj još povećati. Ne sumnjamo kako će sve biti održano na najvišoj razini, i u organizacijskom i sigurnosnom smislu što se tiče zadovoljavanja svih epidemioloških uvjeta – dodala je ministrica Brnjac.

NJ. E. Kaji istaknula je suradnju japanskog grada Tokamachija s Hrvatskom, koja datira još od 2002. godine kada je taj grad bio domaćin hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji za vrijeme Svjetskog prvenstva, a i sada je grad domaćin hrvatskim sportaši(ca)ma koji se pripremaju za OI u Tokiju.

Obzirom na veliko iskustvo Japana u saniranju posljedica potresa, veleposlanica Kaji ponudila je svu stručnu pomoć japanske države oko sigurnosnih aspekata i ublažavanja posljedica potresa te pozvala Hrvatsku da se uključi u EXPO2025 kojem je domaćin upravo Japan 2025. godine.

HOO/Vinko Knežević