OSTALI SPORTOVI

LIJEPO PRIZNANJE: Navijači iz cijelog svijeta proglasili završnicu hrvatskog relija odlučujućim trenutkom WRC sezone

U ovoj smo godini usprkos svim teškoćama mogli doživjeti i jedan od najvećih sportskih događaja ikad održanih u Hrvatskoj. Automobilizam kod nas ima veliku tradiciju, ali je dolaskom WRC-a popularnost relija otišla na novu razinu.

Svi su bili oduševljeni, gledatelji i vozači, a na kraju godine stigla je još jedna svojevrsna nagrada za koju je zaslužan osmerostruki svjetski prvak Sebastian Ogier. Francuz je slavio na Croatia Rallyju, a potom i na kraju sezone uzeo novi naslov prvaka. Mnogi smatraju kako mu se najvažnija stvar dogodila upravo na trećem reliju sezonu koji je održan u okolici Zagreba i Karlovca.

WRC je ove godine uveo novu kategoriju za koju su mogli glasati navijači putem ankete. Radi se Asahi Kasei Turning Point of the Year anketi u kojoj je završnica zagrebačkog relija dobila 45% glasova i prvo mjesto u 2021. godini.

SPEKTAKULARAN KRAJ HRVATSKOG RELIJA

Podsjetimo, Uoči posljednjeg brzinca Velšanin Elfyn Evans (Toyota) je imao 3.9 sekunde prednosti u odnosu na Ogiera, ali je na zadnjem zavoju relija pogriješio i izgubio pobjedu za samo šest desetinki, a Ogier je došao do 51. trijumfa u karijeri. Unatoč oštećenjima na desnoj strani Yaris WRC-a nakon manje prometne nezgode na putu za 17. brzinac, posada Ogier/Ingrassia ostala je u konkurenciji za pobjedu započevši Wolf Power Stage s 3,9 sekunde iza Evansa i Martina. Iako je francuska posada napravila manju pogrešku, bili su najbrži na posljednjem brzinskom ispitu i preskočili Evansa i Martina.

OGIER BIO ODUŠEVLJEN RASPLETOM

Činilo se da su Britanci sigurni pobjednici sve do trenutka kad su desnom stranom široko otklizali tik pred cilj. Razlog otklizavanja bio je prebrzi ulazak u zavoj tijekom uspinjanja na uzbrdicu, a izgubljeno vrijeme značilo je i gubitak pobjede. Evans i Martin su Power Stage završili 4,5 sekundi sporije od Ogiera i Ingrassije, te 0,6 sekundi u ukupnom poretku.

  • Čini se da je stvarno sve bilo blizu do nekoliko posljednjih metara – rekao je Ogier.
  • Možda nam je posljednja pogreška Elfyna donijela pobjedu, ali tijekom vikenda je cijela momčad napravila nevjerojatan posao. Naravno, emocije su nam sada došle do izražaja, a ovaj vikend je za nas bio poput ludog tobogana zbog puknute gume i problema ujutro. Da budem iskren, bilo mi je drago ostati u utrci. Zbog emocija se i bavimo relijem – rekao je tada Francuz.

WRC se i ove godine vraća u Hrvatsku, od 21. do 24. travnja.

Završnicu hrvatskog relija pogledajte OVDJE: https://www.wrc.com/en/news/2021/wrc/croatia-rally-wolf-powerstage-voted-defining-2021-moment/?fbclid=IwAR3G38f0gg7jwF9UNDzwvPUh3wHco2sF3FPf3kpkQ3H5ZVAxjMx5wBfEnZ4

Izvor: GOL.hr/Automoto Foto: Luka Stanzl/PIXSELL