OSTALI SPORTOVI PRENESENO

Karavana WRC-a prvi se put nakon travanjskog Croatia Rallyja vratila na asfalt utrkom u Belgiji

Najbolji relijaši svijeta prvi puta nakon travanjskog Croatia Rallyja vratili su se na asfaltnu podlogu. U međuvremenu su odradili još četiri utrke, sve na makadamu, da bi proteklog vikenda Belgija, baš kao i Hrvatska, prvi puta ugostila WRC elitu i također na asfaltu.

Na koncu je slavio domaći vozač, Thierry Neuville, koji je opravdao status favorita, kakav je zbog podloge imao i u Hrvatskoj, ali je tada završio treći, iza slavljenika Sebastiena Ogiera i nesretnog Elfyna Evansa koji je u posljednjem zavoju u Kumrovcu ispustio pobjedu za šest desetinki sekunde. Ovoga je puta pritisak bio još veći jer vozio je na domaćem terenu, ali izdržao je i to i trodnevni pritisak momčadskog kolege iz Hyundaija Craiga Breena. U završnici je doduše, po naredbi šefova momčadi, a u interesu da momčad osvoji što više bodova, ta borba splasnula pa su samo pazili da mirno i sigurno u formaciji 1-2 dođu do cilja, za koji su se inače koristili dijelovi legendarne F1 staze Spa Francorshamps.

Ostati na cesti – nije bio baš tako lagan zadatak govore brojne nesreće i izlijetanja proteklih dana. Od 25 odustajanja čak 11 je bilo zbog nesreće, odnosno izlijetanja, a barem tri “zaslužuju” biti izdvojeni. Adrien Fourmaux, sjajni mladi Francuz, bio je prva zvučnija žrtva nakon što je u trećem brzinskom ispitu poletio zrakom, izveo piruete i salta te posve uništio svoju Fiestu prije nego se zaustavio na livadi. Vrlo sličan incident dogodio se i Japancu Takamotu Katsuti, dapače on je pri svom “slobodnom letu” pogodio i srušio betonsku banderu, koja nosi strujne kablove. Pukom srećom ni bandera ni leteći Japanac nisu pogodili gledatelje uz stazu – a bilo ih je. Stup se inače popriječio posred ceste. Najbizarnija nesreća dogodila se domaćem vozaču, Pieteru Tsjoenu, koji je očito “zaboravio” na zavoj i odletio s cestu u – kuću. Preciznije, sudario se s garažom, koja je naslonjena na kuću.

  • Vlasnik je odmah izašao iz kuće i pokazao puno razumijevanja, pokušao nam pomoći – rekao je Belgijanac za tamošnje medije.

Doduše, vlasnik kuće troškove popravka ionako će morati dogovarati s organizatorima relija… Loša vijest je, pak, da je Tsjoenovom suvozaču u toj nesreći napukao kralješak, pa će neko vrijeme morati nositi specijalni, gipsani korzet.

Neuville je, nakon svega, itekako imao razloga biti sretan. Pobjeda na domaćem tlu i bodovi koji mu revitaliziraju borbu za naslov prvaka. Vodeći Ogier, koji se doteglio do petog mjesta, bježi i njemu i Evansu 38 bodova, a još su četiri utrke do kraja.

Izvor: SN/I. Jelkić Foto: Andreas Solaro/AFP