OSTALI SPORTOVI PRENESENO

Jedriličari, predvođeni olimpijcima braćom Fantela i Stipanovićem, slavili na pripremnoj regati za momčadski SP

Hrvatska jedriličarska reprezentacija, predvođena osvajačima olimpijskog zlata i srebra, Šimom Fantelom i Tončijem Stipanovićem, osvojila je prvo mjesto na regati u Švicarskoj u sklopu priprema za nadolazeće Svjetsko momčadsko prvenstvo u jedrenju.

SSL Gold Cup pripremna regata jedrila se tijekom prošlog tjedna na jezeru Neuchatel. Prva četiri dana bila su rezervirana za jedrenje po skupinama. U svakoj je skupini bilo po četiri reprezentacije, a iz svake od njih prve su dvije reprezentacije izborile veliki finale, a treći četvrti jedrili su u malom finalu.

U skupini s Hrvatskom bili su Argentina, Mađarska i Švicarska, a nakon sedam odrađenih jedrenja naša je reprezentacija osvojila prvo mjesto s 12 bodova koje je joj je osiguralo nastup u velikom finalu. Finalno jedrenje sastojalo se od samo jednog plova u kojem je pobjednik uzeo sve. Naši jedriličari su već do prve plutače stvorili prednost ispred Brazila, Mađarske i Švicarske te potom znalački kontrolirali situaciju do cilja.

  • Bio je to sjajan tjedan za hrvatsko jedrenje. Jedrili smo protiv jakih reprezentacija poput Brazila s Robertom Scheidtom, Argentine sa Santiagom Langeom i Švicaraca koji su jaki u dvobojskom jedrenju. Osvojili smo zlato, odradili puno regata u kojima smo naučili puno stvari. Zadovoljni dolazimo kući – komentirao je Šime Fantela.

Uz zlatnog olimpijca iz Rija za Hrvatsku u Švicarskoj jedrili su: Tonči Stipanović, Mihovil Fantela, Josip Olujić, Antonio Arapović, Stjepan Vitaljić, Marko Sorić, Pave Pleslić i Darko Hajdinjak.

  • Sjajno smo odradili posao. S devet ljudi na brodu ovo je momčadski sport, a mi smo funkcionirali savršeno tijekom cijele regate – ispričao je dvostruki srebrni olimpijac Tonči Stipanović.

Jedriličarska verzija nogometnog SP-a u na kojem će se prvi put u povijesti natjecati nacionalne jedriličarske reprezentacije održat će se iduće godine u Švicarskoj, a među više od 50 reprezentacija nastupit će i hrvatski jedriličari. Ideja je sakupiti sve najbolje jedriličare iz olimpijskih klasa, velikih natjecanja poput Volvo Ocean Racea, SailGP-a ili America’s Cupa te oformiti reprezentacije koje će se boriti za naslov najbolje na svijetu. Koncept natjecanja uključuje kvalifikacije u kojima mogu sudjelovati sve zemlje koje su članice Svjetske jedriličarske federacije, a završno natjecanje u Švicarskoj ograničeno je na 56 najboljih koje će nakon jedrenja po skupinama kroz četvrtfinale, polufinale i finale odlučivati o pobjedniku.

Zlatni olimpijac i višestruki svjetski prvak Šime Fantela kapetan je hrvatske jedriličarske reprezentacije koja će 2022. jedriti uz bok najboljih i najmoćnijih jedriličarskih nacija poput Velike Britanije, SAD, Francuske, Njemačke, Italije, Brazila…

  • Projekt zvuči odlično. Organizatori natjecanja uzeli su najbolje iz nogometa, tenisa i ostalih velikih sportova i stvorili ovo jedinstveno natjecanje – SSL Gold Cup. Sviđa mi se što nema protežirana bogatih nacija jer ćemo svi jedriti u istim brodovima – krstašima od 47 stopa i s ograničenim brojem dana za treniranje. Svi ćemo imati jednake uvjete za treniranje i regate, tako da je naglasak stavljen na samu vještinu jedrenja. Sviđa mi se ideja o jedriličarskom Svjetskom prvenstvu za reprezentacije. Ako se ostvare sve najave, to bi mogla biti jedna od najjačih regata u povijesti jedrenja – pojasnio je Šime.

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) čestita jedriličarskoj reprezentaciji na pobjednički odrađenoj pripremnoj regati momčadskog SP-a jer to je potvrda da će momčad predvođena sjajnim olimpijcima – Tončijem Stipanovićem i braćom Fantela – biti itekako konkurentna na tom prestižnom natjecanju!


H. Bulešić Foto: Foto: SSL Gold Cup