OSTALI SPORTOVI STOLNI TENIS

Hrvatski stolnoteniski savez potpisao memorandum o suradnji s gostima iz ‘domovine stolnog tenisa’

Hrvatski stolnoteniski savez (HSTS), Veleposlanstvo NR Kine u Hrvatskoj i sportsko Sveučilište u Šangaju potpisali su u Zagrebu memorandum o suradnji.

Izaslanstvo HSTS-a, predvođeno direktorom Renatom Čengićem, tajnikom Goranom Radanovićem te bivšom igračicom i izbornicom hrvatske reprezentacije Tian Yuan, ugošćeno je u veleposlanstvu NR Kine, gdje je uz domaćina, veleposlanika NR Kine u Hrvatskoj Nj. E. Qi Qianjina, bila i jaka delegacija spomenutog kineskog sveučilišta.

U Zagreb su stigli Li Yin, kancelar Sveučilišta za sport u Šangaju i direktor stolnoteniskog centra (CTTC), Shi Zhihao, predsjednik stolnoteniskog centra na istom šangajskom sveučilištu i bivši svjetski prvak, Ren Jie potpredsjednik CTTC-a, Zhang Dingding, supervizor međunarodnog stolnoteniskog centra na sveučilištu i Xia Mingna, direktorica za medije.

Ovo nije prvi put da HSTS i NR Kina uspostavljaju suradnju u području stolnog tenisa. Prva suradnja uspostavljena je 2020. i funkcionirala je neko vrijeme. U Hrvatskoj su gostovali kineski treneri, obilazili hrvatske klubove, a potom je sve stopirano zbog pandemije koronavirus. Dolaskom Zorana Primorca na čelo HSTS-a, ponovno je zaživjela suradnja, a jedna od točaka njegove kampanje bila je upravo obnova suradnje s Kinom.

  • Ovo je nastavak suradnje, započete prije pandemije Covida-19. Nažalost, akcija je prekinuta zbog pandemije. Bili smo jako zadovoljni s tim trenerima studentima te se sad ta suradnja obnavlja. Jedna od opcija našeg sporazuma je i što želimo slati hrvatske igrače u Kinu. Jako smo zadovoljni s ovim projektom kao Savez, nadamo se da će naši mladi igrači imati najviše koristi od toga – kazao je, između ostaloga, predsjednik Hrvatskog stolnoteniskog saveza Zoran Primorac.
  • Ovo je veliki dan za naš Savez jer nema jačeg partnera u ovom sportu od Kine. Za nas je to jako zanimljiva priča i hvala svima što je sve ekspresno dogovoreno. Ono što nas je najviše zanimalo je razmjena znanja. Dogovoreno je da će u Hrvatsku stići četiri trenera u prvoj fazi, koji će se ovdje zadržati tri ili četiri mjeseca. I pritom obilaziti klubove po Hrvatskoj. Treneri bi trebali stići u rujnu ili listopadu ove godine – naglasio je direktor HSTS-a Renato Čengić.

Kinezi su izrazili spremnost pomoći u razvoju hrvatskog stolnog tenisa, ali suradnja bi trebala ići u oba smjera. Njih zanima razvoj sportova u kojima nisu toliko dobri, a ponajviše onih ekipnih, poput nogometa, košarke, rukometa ili vaterpola. Zato je HSTS organizirao sastanak i u Hrvatskom olimpijskom odboru gdje je kinesku delegaciju ugostio direktor Ureda za olimpijski program Damir Šegota, u društvu direktora HOO-ova Ureda za programe sport na lokalnoj razini Hrvoja Balena.

HINA/HOO/VinkoKnežević