OSTALI SPORTOVI PLANINARSTVO

Dvjestotinjak planinara iz Hrvatske, BiH i Slovenije iz 28 planinarskih udruga otvorilo je planinarsku stazu Karlobag – Baške Oštarije

Povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj i 10. obljetnice Osmice – društvo za planinarenje, istraživanje i očuvanje prirodoslovnih vrijednosti iz Karlovca, Hrvatski planinarski savez, općina Karlobag i Turistička zajednica općine Karlobag svečano su otvorili planinarsku stazu br. 61 Karlobag – Baške Oštarije.

Otvaranje staze započelo je u jutarnjim satima okupljanjem sudionika u centru Karlobaga uz kraći obilazak znamenitosti grada. Loša vremenska prognoza (bura, kiša pa čak i snijeg) navele je neke od prijavljenih da odustanu. Unatoč svemu u Karlobagu se okupilo dvjestotinjak planinara iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije, iz 28 planinarskih udruga.

Koristeći se dobrim dijelom stare trase povijesnih velebitskih cesta Terezijane i Karoline, staza povezuje mjesta Karlobag i Baške Oštarije, a poveznica Premužićeve staze završava na moru u Baškim Oštarijama, u Karlobagu na obali Sjevernog Jadrana.

  • Staza prolazi prelijepim velebitskim krajobrazom pružajući posjetiteljima nezaboravne poglede na otok Pag i Karlobag. Osim morskog pogleda, i pogled na unutrašnjost je jednako lijep i zanimljiv. Ukrašen šumama, pašnjacima i planinskim vrhovima kao što su Velinac, Kiza, Bačić kuk, Veliki Sadikovac, Konjevača i drugi, svakog će prolaznika ostaviti bez riječi – kaže Vitomir Murganić, predsjednik karlovačke Osmice.
  • U 10 sati kolona planinara praćena vodičima Osmice krenula je prema Baškim Oštarijama. Putem je osigurana okrjepa u obliku štandova sa sokovima i vodom, a za sigurnost planinara brinula je i dežurna ekipa HGSS stanice Gospić. Zadnji sudionici, nakon prehodanih 12 kilometara i 1100 metara visinske razlike, pristigli su oko 15 sati do hostela na Baškim Oštarijama gdje je za sve sudionike bio organiziran planinarski grah. Druženje uz muziku nastavljeno je do kasno popodnevnih sati kada smo se autobusom vratili u Karlobag po ostavljena vozila. Rastali smo se s obećanjem da se vidimo uskoro ponovo na ovoj divnoj stazi – dodaje Murganić.

Okupljene planinarke i planinare, prigodnim riječima pozdravili su dopredsjednica Hrvatskog planinarskog saveza Jadranka Čoklica, načelnik Općine Karlobag Boris Smojver i predsjednik PD Osmice Vitomir Murganić.

Izradu, održavanje i otvorenje staze pomogli su Hrvatski planinarski savez, Općina i Turistička zajednica Karlobaga, Park prirode Velebit, HGSS stanica Gospić i Hostel Čelina.