OSTALI SPORTOVI SKIJANJE

Hrvatska skijašica u Leviju stigla do najboljeg rezultata karijere!

Leona Popović je u nedjelju u Leviju doskijala do 14. mjesta u slalomu, svog najboljeg rezultata u karijeri u Svjetskom kupu, prvog Top 15 plasmana i prvog za hrvatsko žensko skijanje od 11. mjesta Ane Jelušić u slalomu u Zagrebu još 4. siječnja 2011. Dugo smo čekali, ali najvažnije je da smo i dočekali. A kako Leona skija trenutačno, ovo bi morao biti tek početak …

 • Konačno sam ušla u Top 15. Ja sam baš ozbiljno shvatila “baby steps”, sve malo, po malo – javila se dobro raspoložena Leona iz Levija dodavši: – Zadovoljan sam s obje vožnje, popravila sam neke stvari o kojima sam pričala s trenerom, sigurno je moglo i bolje, uvijek može, ali zasad je ovo super.

Leoni je 18. mjesto u prvom slalomu u subotu donijelo poboljšanje za čak 20 startnih pozicija, a to je naša 24-godišnjakinja itekako iskoristila. Sa stranim brojem 30 u cilj prve vožnje je ušla s 12. vremenom, sekundu i 46 stotinki iza Vlhove. Amir Ljutić, trener Zrinke Ljutić, nakon zajedničkih treninga u Leviju uoči utrka rekao je:

 • Leona je po onome što pokazuje sposobna za vrh i stvarno se nadam da će to prenijeti i u utrku.

A ona je napravila upravo to. Odskijala je odlično cijelu stazu, napadački, a i nakon manje pogreške se brzo vratila u ritam, a reakcija u cilju je jasno pokazala koliko je zadovoljna. Do kraja prve vožnje skijašice koje su startale iza nje pomaknule su je za dva mjesta. Prvo se Norvežanka Maria Therese Tviberg s brojem 46 probila sve do 5. mjesta (+0.52), a onda je 18-godišnja Emma Aicher potvrdila da njezino 14. mjesto u subotu sa startnim brojem 60 nije slučajnost. Mlada Njemica je ovaj put imala startni broj 59 i ostvarila 13. vrijeme, stotinku brže od Leone (+1.45). U drugoj vožnji je Leona imala 11. vrijeme što ju je zadržalo na 14. poziciji. Pritom, samo ju je 5 stotinki dijelilo od 11. mjesta koliko je bila brža Šveđanka Anna Swen Larsson, a 12. mjesto su podijelile Norvežanka Stjernesund i Šveđanka Hector koje su bile tek stotinku brže od Leone.

 • Malo je šteta zbog tih stotinki, 11. mjesto bi zvučalo još bolje, ali ne možemo reći da je ovo loše.

Naravno da ne možemo, odličan je to početak sezone. Nakon prva dva slaloma Leona Popović je 15. u poretku ove discipline s 31 bodom. Gotovo je dostigla ukupan broj slalomskih bodova prošle sezone ostvaren u 8 utrka (34).

 • Stvarno je dobar početak, a nadam se da ću nastaviti u još boljem ritmu. Već idući vikend je slalom u Killingtonu, nema odmora, par dana treninga, putovanje i nastavljamo.

Je li to otprilike i ono što ste očekivali nakon dobrih pokazatelja na treninzima?

 • Pa da, tu negdje. Imali smo sreću da smo trenirali s Petrom Vlhovom i onda možeš procijeniti gdje si. Stvarno mi je solidno išlo na treninzima, a onda sam tako odradila i obje utrke. U drugom slalomu sam podjednako zadovoljna s obje vožnje, u drugoj je postava staze bila kompliciranija, trebalo je više razmišljati i taktički odrađivati neke dijelove, a mislim da sam se u tome dobro snašla.

Nije znala da smo Top 15 ženski rezultat čekali još od siječnja 2011. godine…

 • Uh, dugo. Ali popravljamo se i sad ćemo se mi cure zalaufati.

Je li bio zadovoljan i trener Goran Rački?

 • Mislim da je, malo je dramio nakon prve vožnje, ali popravila sam stvari koje je spominjao, a njega posebno veseli kad ga poslušam.

Zrinka Ljutić nije završila prvu vožnju, nakon jedne pogreške na ulazu u strminu došlo je do puštanja veza i otpala joj je skija. Andrea Komšić je imala 39. vrijeme (+2.59) i nije se plasirala u drugu vožnju. A dva dana za redom iste su skijašice i na istim mjestima popunile postolje u Leviju. Slovakinja Petra Vlhova prva, Amerikanka Mikaela Shiffrin druga i Njemica Lena Dürr treća. Kao i dan ranije, Vlhova je u nedjelju nakon prve vožnje vodila ispred Shiffrin, a Dürr se ponovo do treće stepenice postolja probila sa šestog mjesta u prvoj vožnji. Čak su i razlike između njih na kraju bile slične kao dan ranije, u subotu je Slovakinja imala 31 stotinku bolje vrijeme od Amerikanke i 84 stotinku bolje od Njemice, a u nedjelju je bila 47 stotinki brža od Shiffrin i 78 od Dürr. Ukupna pobjednica Svjetskog kupa prošle sezone tako je dvije godine za redom osvojila oba slaloma u Leviju i sad je s 5 pobjeda najuspješnija u ovom finskom skijalištu.


SVJETSKI KUP (LEVI, SLALOM):

 1. Petra Vlhova (Svk) 1:45.22
 2. Mikaela Shiffrin (SAD) +0.47
 3. Lena Dürr (Njem) +0.78
 4. Wendy Holdener (Švi) +0.97
 5. Michelle Gisin (Švi) +1.24 …
  14. Leona Popović (Hrv) +2.28 …

Prenosimo: SN/R. Beluhan Foto: Mauro Dalla Pozza/Shutterstock Editorial/Profimedia