OSTALI SPORTOVI STOLNI TENIS

EUROPSKO PRVENSTVO: Dugoreški stolnotenisači-veterani Prstec i Mačešić pobjednički par Conselationa

U gradu i luci Rimini, u sjevernoj talijanskoj pokrajini Emiliji-Romagni na ušću rijeke Marecchije, jednom od najvećih gradova na zapadnoj obali Jadrana te jedinom važnijem obalnom gradu u ovoj pokrajini koji se ubraja još i u najpoznatije mondeno talijansko ljetovalište, svojevremeno je igrao rukomet Karlovčanin Anđelko Čavlović.

U Riminiju je od 27. 6. do 2.7. ove godine održano prvenstvo Europe u stolnom tenisu za veterane starije od 40 godina. Igrači su bili razvrstani po dobnim granicama u rasponu od 5 godina, počevši od 40 godina pa na više, sve do 85+. Nastupilo je čak 2.821 natjecatelja.

Hrvatski veteranski stolni tenis predstavljalo je 12 natjecatelja a među njima i dva Dugorešana – Petar Mačešić i Damir Prstec, nekadašnji dugoreški stolnotenisač a danas na privremenom radu u Njemačkoj gdje i igra i trenira jednu stolnotenisku ekipu. Prstec u kategoriji 55-60 a Maćešić u kategoriji 60-65 godina, u pojedinačnom dijelu natjecanja. U natjecanju parova nastupili su u kategoriji 55-60 godina.

U kategoriji pojedinaca 55-60 godina nastupio je 381 natjecatelj po grupama od 4 igrača. Nakon sve 3 pobjede u grupi, Prstec je u prvom nastupu na ispadanje pobijedio Nijemca Thomas Huck s 3/1, a u drugom nastupu Danca Sondberga s 3/0 u setovima. U meču protiv Rumunja Fejer-Konnert za plasman među 16 najboljih zasluženo je slavio Rumunj s 3/0 u setovima.

  • Postoji žal za gubitkom 15-13 u prvom setu ali sve u svemu pobijedio je bolji koji je na kraju završio natjecanje na postolju kao brončani – objašnjava Prstec.

U kategoriji pojedinaca 60-65 nastupilo je također 381 igrač. Suverenom igrom Mačešić je ostvario sve 3 pobjede u grupi te je u daljnjem nastavku natjecanja na ispadanje u prvom kolu pobijedio Nijemca Siche s 3/0. U borbi među 32 najboljih izgubio je s 3/1 od bugarskog predstavnika Saparbaeva, u vrlo neizvjesnom meču.

U kategoriji muških parova 55-60 godina nastupilo je 261 par.

  • U grupi od četiri para Mačešić i ja osvojili smo treće mjesto te smo se kvalificirali za Conselation natjecanje od 128 parova. U prvom nastupu na ispadanje pobijedili smo par iz Italije Belmonte/Lombardi. Zatim i Austrijance Pfluger/Wallner, pa Izraelce Askotskyy/Boikaner. Nakon njih bili smo bolji od Danaca Irsen/Lengemann. U polufinalu smo pobijedili Talijane Cecchini/Cerioni. U finalu koje je bilo neizvjesno samo u drugom setu pobijedili smo predstavnike Njemacke Baierl/Bohl rezultatom 3/0. Osvojili smo Conselation, utješni turnir – priča Damir Prstec i dodaje:
  • Ukupna atmosfera na turniru koji se održavao u četiri spojene velesajamske hale bila je fantastična. Gotovo 3000 natjecatelja, pratećeg osoblja i volontera uživalo je u odličnoj organizaciji Talijanskog stolnoteniskog saveza. Srdačno pozdravljamo našeg najvećeg sponzora i prijatelja Ivicu Žubčića i njegov Cafe J’adore.

Službena stranica turnira www.evc2022.it

Sljedeće natjecanje stolnotenisača veterana održava se u Sandefjordu (Norveška) krajem lipnja 2023.