OSTALI SPORTOVI VESLANJE

Dvostruko slavlje osmeraca Oxforda na Regati Sveti Duje u Splitu

Veslači i veslačice Sveučilišta Oxford slavili su na jubilarnoj 20. Međunarodnoj veslačkoj regati Sveti Duje te tako potvrdili titulu s ovogodišnjeg Boat Race-a na Temzi. Utrke vodio Matthew Holland, koji je za BBC komentirao i ovogodišnji Boat Race.

Kvalifikacijske utrke započele su u 9:30h, a osunčanom spinutskom stazom veslali su studentice i studenti brojnih europskih sveučilišta. Do finala su u muškoj konkurenciji doveslali studenti Oxforda, Cambridge-a, Imperial College-a, Sveučilišta u Aachenu, Jagiellonian Sveučilišta u Krakowu, Sveučilišta u Zadru i domaćina, Sveučilišta u Splitu. U revanšu Oxford-Cambridge po drugi puta ove godine slavila je ekipa Sveučilišta Oxford, za koji vesla i poznati olimpijac iz Rija i Tokija, Bernable Delarze.

Fantastično veslanje pokazala je i domaća ekipa Splita, koja se okitila srebrnom medaljom, dok su brončani studenti Cambridge-a.

  • Drago nam je da smo se uspjeli dobro pripremiti i ući u utrku na dobar način. Znali smo da imamo brzinu, ali je bilo pitanje hoćemo li izdržati cijelu stazu. Ovo je najbolji rezultat Sveučilišta u Splitu u zadnji 10 godina na našoj Regati i iznimno smo ponosni što smo pobijedili ekipe poput Sveučilišta Cambridge i Imeprial College. Ne skrivamo ambicije, dogodine idemo na pobjedničko postolje – izjavio je Karlo Borković, kapetan splitske ekipe.

U ženskom finalu po prvi puta ikada zajedno su nastupile izrazito jake ekipe Cambridge-a i Oxforda, zatim studentice Sveučilišta Jagiellonian u Krakowu, SEA EU ekipe sastavljene od studentica Sveučilišta u Kielu, Sveučilišta u Malti, Sveučilišta u Brestu i Sveučilišta u Gdanjsku te domaće ekipe Sveučilišta u Zagrebu, Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Splitu. Djevojke s Oxforda uvjerljivo su slavile ispred protivnica s Cambridge-a čime su uzvratile za ovogodišnji Boat Race, dok su broncom iznenadile studentice Sveučilišta u Splitu.

Iz pobjedničke ekipe Oxforda Regatu Sv. Duje komentirala je Anja Zehfuss:

  • Drago nam je što imamo priliku biti ovdje u Hrvatskoj i Splitu, većina nas je ovdje po prvi put. Na vodi je bio predivan osjećaj, ništa slično nisam osjetila ni u jednoj utrci do sada, nadrealno. Budući da smo nedavno veslali Boat Race posebno je zanimljivo i zabavno bilo priviknuti se na kraću stazu i sprint utrku. Cijelom je dužinom bilo neizvjesno, ali smo uspjele, pobjeda i revanš su tu.
  • Odlično smo veslale, od starta je krenulo vrlo dobro te iako se nismo nadale medalji, uspjele smo iznenaditi i same sebe. Trka je bila predivna, brzo je prošla i nemam što drugo reći neko iduće godine idemo na Oxford i Cambridge – poručila je Ivana Hrkač sa Svečilišta u Splitu.

Komentator utrke bio je Matthew Holland, bivši veslač Sveučilišta Cambridge i pobjednik Boat Race utrke, koji je za BBC gostovao i u ovogodišnjem spektaklu na Temzi.

Veslački program Regate Sveti Duje nastavlja se u nedjelju, 15. svibnja. Rivom će se od 11:30h veslati revijalna utrka između Sveučilišta u Aachenu, Sveučilišta u Zagrebu i domaćina Sveučilišta u Splitu. Po starom dobrom običaju, Utrka legendi Oxforda, Cambridge-a i Splita na programu je točno u 12 sati.

Foto: www.radiodalmacija.hr