OSTALI SPORTOVI STOLNI TENIS

Čudesna Hrvatica je jednostavno neuništiva: U 66. godini je postala dvostruka europska prvakinja

Brankica Batinić i dalje hara stolnoteniskim arenama. U 66. godini jedna od najboljih hrvatskih igračica i dalje je vrlo aktivna i pritom osvaja medalje na veteranskim prvenstvima.

U norveškom gradu Sandefjordu upravo se završilo vetaransko Europsko prvenstvo, a Batinić je upotpunila svoju kolekciju odličja. Donekle se moglo očekivati neko postolje jer je prije Eura najavila pohod na medalje:

  • Idem po zlato! Uvijek imam visoka očekivanja i ne zanima me samo sudjelovanje’.

OSMI NASLOV PRVAKINJE

I nije lagala. Iz Norveške se vraća s dvije medalje i to dva zlata! U kategoriji iznad 65 godina Batinić je pobijedila u pojedinačnoj konkurenciji i u parovima. Batinić i Estonka Kai Thornbech nisu ispustile set na putu do titule, a u singlu je naša stolnotenisačica na putu do zlata ispustila tek set i to u polufinalu baš protiv svoje partnerice, Thornbech. Za kraj, u finalu, je s 3:0 (3, 5, 4) totalno nadigrala Njemicu Petru Rubin. Imala je Batinić i dodatnog motiva jer je godinu ranije, na EP u Riminiju, osvojila broncu u parovima. S čime, blago rečeno, nikako nije bila zadovoljna. Sada joj je srce na mjestu.

Ovo je za Batinić osmi naslov europske prvakinje na veteranskim prvenstvima, a ukupno 11-ta medalja. Na veteranskim prvenstvima počela je nastupati 1999. u Göteborgu, slijedili su nastupi u Poreču 2009., Tampereu 2015., Budimpešti 2019., Riminiju 2022. i sada u Sandefjordu. Pet puta je bila pojedinačna prvakinja, triput u parovima, osvojila je jedno srebro i dvaput je bila brončana.

80 ZLATA S PRVENSTAVA

Branka Batinić je rođena u Vinkovcima 8. svibnja 1958., gdje je i počela igrati stolni tenis u Spačvi odnosno Lokomotivu, a veći dio karijere bila je vezana uz Zagreb (Marathon i Mladost) gdje je ostvarila velike sportske uspjehe.

Branka je bila 22 puta prvakinja Jugoslavije, 16 puta prvakinja Balkana, 42 puta prvakinja Hrvatske, najbolja sportašica Jugoslavije 1975., najbolja sportašica Hrvatske 1975. i 1984., najbolja sportašica Zagreba 1984. i Vinkovaca 1975. Nadalje, šest godina zaredom najbolja sportašica Akademskog sportskog društva Mladost (1980. -1986.), dobitnica Nagrade Grada Zagreba 1981., osvajačica je sedam medalja sa svjetskih i europskih prvenstava za vrijeme aktivnog igranja. Godine 2021. primila je Nagradu HOO-a Matija Ljubek i to za životno djelo, a godinu kasnije primila je i godišnju Državnu nagradu Franjo Bučar.

ETTU (Europska stolnoteniska federacija) i BTTU (Balkanska stolnoteniska federacija) proglasile su je za najuspješniju stolnotenisačicu Balkana u posljednjih 50 godina. Aktivnu profesionalnu karijeru okončala je 1994. godine.

Osim Brankice, na Europskom prvenstvu u Norveškoj sudjelovalo je osam hrvatskih predstanika, a to su Marija Dujmović, Tomislav i Željko Glad, Josip Martinović, Vera Ali Menla, Đuro paher, Vesna Perhoč i Sergej Počuča.

Izvor: SN / Siniša Božić