OSTALI SPORTOVI VESLANJE

70. KARLOVAČKA REGATA: Korani pripao naslov sveukupnog pobjednika, laureatima zadovoljstvo, a publici nezaboravan ugođaj subotnjeg prijepodneva

Domaći veslački klub, VK Korana, pobjednici su jubilarne 70. Karlovačke regate na kojoj održano sveukupno 15 utrka od kojih 12 finalnih. Odveslane su 3 kvalifikacijske i jedna finalna utrka 32. Memorijal ‘Bruno Cetinjanin’. KAveKAŠi su imali šest pobjeda, Trešnjevka tri, Croatia dvije, a ogulinski Sabljaci jednu.

Uz domaću VK Koranu nastupili su zagrebački klubovi Croatia, Trešnjevka i Zagreb te ogulinski Sabljaci, sveukupno 60-ak veslača među kojima prvi, drugi i treći s nedavno završenog Veslačkog prvenstva Hrvatske. Neki od njih nastupit će u dresu Hrvatske veslačke reprezentacije na Balkanskim igrama u Rumunjskoj: Josip Jakšić (Korana) i Luka Sabelja (Criatia) i Ema Hodak (Korana).


Prije početka regate, a u okviru programa Dana židovske baštine “kršten” je čamac, četverac GIG, koji nosi ime Tibora Hekscha, jednog od začetnika karlovačkog veslanja i VK Korana, ubijen u 25. godini od ustaških zločinaca. Kuma je Tena Bunčić, predsjednica karlovačke Udruge Židovi u Karlovcu.


Regata je započela s tri memorijalne kvalifikacijske utrke dvojca na pariće za juniore B iz kojih su pobjednici veslali finale Memorijala ‘Bruno Cetinjanin’. U zasigurno najzanimljivijoj utrci Karlovačke regate Koranin dvojac, Jan Latković i Šime Ravnjak, za špicu čamca bio je ispred favorizirane kombinirane posade Korane i Croatie u kojoj su veslali Josip Jakšić i Luka Sabelja – prvaci s Bledske regate i prvenstva Hrvatske te posade koja će nastupiti na Balkanski igrama. Pehar i medalje pobjedničkom dvojcu uručila je Jasenka Cetinjanin, sestra nekadašnjeg veslača Korane i poginulog hrvatskog branitelja Brune Cetinjanina.

Nadalje, zlatne medalje za karlovački klub osvojili su Luka Hajdin i Mauro Bauer u skifu za juniore A, Niko Dropulić, Noa Kralj, David Mikašinović, Leon Opačić i kormilar Matej Mikašinović u GIG četvercu za kadete, Ema Hodak u skifu za juniorke B, Josip Jakšić u skifu za juniore B, Mauro Bauer i Luka Hajdin u dvojcu na pariće za juniore A te već spomenuti Jan Latković i Šime Ravnjak u memorijalnoj utrci dvojca na pariće za juniore B.

Predsjednik Korane Bruno Rogić i profesionalni trener domaćih veslačica i veslača Zlatko Katušin nisu krili zadovoljstvo, prije svega time što je Korana bila sveukupni pobjednik, drugo zbog odličnog veslanja koje je prikazano, dobre organizacije i velikog broja građana koji su se okupili da bi pozdravili veslačke nade.

Dakako, zadovoljstvo nisu krili niti prisutni gosti koji su pomogli u dodjeli medalja: karlovačka županica Martina Furdek Hajdin, predsjednik Gradskog vijeća Grada Karlovca Marin Svetić, predsjednik i glavna tajnica Karlovačke športske zajednice Željko Šančić i Marijeta Ćelić, ravnateljica Opće bolnice Karlovac Ivana Kovačić, Maja Vučinić Knežević, Mladen Kuka, Zoran Vuičić i drugi.

Onaj drugi dio regate, također tradicionalni, koji se odvijao u novom hangaru s druge strane nasipa, uz veslački grah i lovački gulaš – nećemo ni spominjati, potrajao je, a možda traje još i sada dok vaš novinar slaže ovo izvješće.