OSTALI SPORTOVI VESLANJE

BORIS VRBANAC: ‘Sve što radim za Veslački klub je odraz moje iskrene privrženosti i vrijednostima koje klub predstavlja’

Boris Vrbanac, znanstvenik – umirovljeni stručnjak za geologiju, član Veslačkog kluba Korana pune 64 godine, dobitnik je priznanja Karlovačke športske zajednice (KŠZ) za sportskog djelatnika 2020. godine.

Danas nepuni 76-godišnjak Boris-Bobo Vrbanac (rođen je po završetku 2. svjetskog rata 1945 u Karlovcu, na Dubovcu) član je Veslačkog kluba Korana pune 64 godine (1957.). Kao i većina dubovačke djece veslanjem se počeo baviti prije 57 godina (1964.). Polaskom u Zagreb na studij, na Prirodoslovno-matematički fakultet smjer geologija s paleontologijom, nije se odrekao veslanja već je nastavio veslati kao rekreativac, sve do svoje 50. godine života, iliti do Hrvatskog proljeća 1971. godine. Članom Upravnog odbora VK Korana prvi put postaje prije 58 godina (1963.) te je s povremenim prekidima preko 30 godina proveo u upravnim tijelima kluba s desne obale rijeke Kupe na Dubovcu, kao član Upravnog ili Nadzornog odbora. Jedno mandatno razdoblje bio je i predsjednik VK Korana. U trenutnom sazivu Uprave je dopredsjednik kluba.

– Gospodin Vrbanac je naš istaknuti član. Svojom aktivnošću održava vezu sa starijim članovima kluba iz takozvanog Bratstva Dubovac – Kvaka ’85. Informira ih o aktivnostima unutar kluba i prenosi nam njihova zapažanja i prijedloge. U vrijeme usaglašavanja vlasništva Veslačkog doma puno je svojim znanjem i iskustvom pridonio da se proces završi mirno i uspješno. Njegove analize i prijedlozi su konkretni te doprinose donošenju odluka koje omogućuju da veslači i treneri imaju dobre uvjete rada – kaže predsjednik Korane Bruno Rogić koji podupire argument priznanja koje je zaslužio Boris Vrbanac.

Naime, Boris Vrbanac, znanstvenik – umirovljeni stručnjak za geologiju, dobitnik je priznanja Karlovačke športske zajednice (KŠZ) za sportskog djelatnika 2020. godine. Međutim, prema doprinosu koji je dao u radu veslačkog sporta u Karlovcu, dugovječnosti u veslanju gdje je prisutan gotovo 60 godina a time općenito i karlovačkom sportu, bez imalo dileme zaslužio je i najveće priznanje koje dodjeljuje KŠZ – Nagradu za dugogodišnji rad u sportu (životno djelo). Zašto je nije dobio takvo priznanje znaju samo članovi Povjerenstva i Upravnog odbora KŠZ koji su tako odlučili.

Dugo ste u klubu, nije li priznanje došlo malo kasno?
– Meni kao osobi priznanja nisu potrebna jer sve što sam do sada radio i što danas radim za Veslački klub je odraz moje iskrene privrženosti i vrijednostima koje klub predstavlja. To priznanje isključivo shvaćam kao priznanje svim dosadašnjim generacijama članova Upravnog kojima je dobrobit kluba i mladih veslača bio prioritet. Još prije nekoliko godina bio sam predložen za to priznanje ali sam to kategorički odbio. Nažalost, situacija se promijenila. U tijeku je pokušaj nasilnog preuzimanja kluba od osoba kojima su vlastiti probici važniji od interesa mladih veslača. U takvoj situaciji prihvatio sam kandidaturu.

Klub je oduvijek bio primjer dobrih odnosa. Otkud odjednom nesloga?
– Moram priznati da sam iskreno nesretan što je došlo do takve polarizacije među članovima, polarizacije gdje se brat suprotstavlja bratu, nećaci ujaku itd. Sjećam se vremena od prije skoro 60-tak godina kada sam prvi puta izabran u Upravni odbor i kada su u njemu sjedili i oni koji su po preokretu u Karlovac ušli na ‘bijelim konjima’ kao i oni koji su došli s Križnog puta, ali to ih nije sputavalo jer im je interes kluba i mladih veslača bio zajednički.

Znači li ovo priznanje i vaše povlačenje iz Upravnog odbora VK Korana?
– Mislio sam se povući s istekom ovog mandata ali vjerujem da je još potrebna poveznica koja povezuje sve generacije veslača tijekom proteklih godina i ako me sadašnji Upravni odbor kandidira za člana novog Upravnog odbora prihvatit ću kandidaturu.

Koliko se Korana danas može pouzdati u svoje klupske veterane …?
– Jedna od bitnih odrednica vođenja kluba jest odabir osoba kojima je interes kluba na prvom mjestu. Do sada smo pažljivim promišljanjem uvijek birali visokomoralne i etične osobe koje su, bez obzira da li su bili i sami veslači ili ne, samozatajno i beskompromisno zastupali interese mladih-regatnih veslača. Upravo ovaj veliki interes donedavnih veslača da se aktivno uključe u njegov rad ohrabruje i među mnoštvom njih svakako će se naći oni koji će nastaviti tradiciju besprijekornog vođenja kluba.

Raspodjela financijskih sredstva iz proračuna KŠZ za ovu godinu nije baš „pomazila“ klub. Korana je svojim sredstvima izgradila i godinama ulagala u uređenje ugostiteljskog objekta Kvaka a prošle godine je klubu onemogućeno da izravno odlučuje o zakupu prostora. Što bi trebalo učiniti da se ispravi ta „nepravda“?
– Znamo da su teška vremena, ali vjerujem da ćemo naći zajednički interes i financijska sredstva koja će i dalje omogućiti klubu uspješno i normalno djelovanje na športskom polju.