BICIKLIZAM OSTALI SPORTOVI

BIZARNA RASPRAVA: Modni kriminal na Giro d‘Italia izazvao lavinu reakcija

Nakon što je prvi put u karijeri odjenuo majicu koja označava vodećeg čovjeka na Giro d’Italia, slovenski biciklist Tadej Pogačar sigurno nije očekivao da će se najveća debata voditi oko – boje njegove opreme.

Na jednoj od tri najveće svjetske utrke lider tradicionalno nosi prepoznatljivu “maglia rosa”, dakle rozu majicu i to nije bilo sporno ni ovoga puta, već je problem nastao oko boje njegovih hlača. Preciznije, Pogačar je na start treće etape, vožene u ponedjeljak, stigao u trkaćem jednodijelnom kombinezonu, ali koji nije bio cijeli iste boje, već je gornji dio (majica) bio klasično rozi, dok je donji dio (nogavice) bio, kako je službeni dobavljač opreme za Giro naveo, granata nijanse. Što bi, pak, bila nekakva crveno-smeđa, kestenjasta boja.

I tu je nastao problem jer je, navodno, to protiv pravila Međunarodne biciklističke federacije (UCI), prema kojima bi odijelo trebalo biti iste boje.

  • Nismo htjeli imati Peppu Pig u pelotonu – u svoju je obranu rekao predstavnik tvrtke Castelli, koja izrađuje posebne majice za Giro.

Doduše, izlika baš i ne stoji jer mnogo je puta dosad, u prijašnjim godinama, lider Gira bio u potpuno rozom odijelu i nikada prije to nikome nije smetalo. Plus rozi bicikli, roze ručke… Štoviše, neki su znali dobiti i pohvale za taj modni izričaj.

Nadalje, pomutnja je nastala i zbog toga što je boja nogavica na Pogačaru bila jednaka ili barem jako slična boji majice koju, pak, nosi lider utrke u bodovnom poretku (sprinteri), a ta je, pak, službeno, boja – ciclamino. Kako definitivno nismo modna policija, rekli bismo, da je to zapravo najbliže ljubičastoj boji. Ili purpurnoj. Kako god, sami odlučite.

  • To nisu iste boje, već je majica za sprintere tamnija za nekoliko nijansi – odmah su se i tu branili iz Castellija.

Izvor: SN Foto: L. Bettini / AFP