OSTALI SPORTOVI

AUTOCROSS PRVENSTVO: Ozljani ekipni prvaci Hrvatske, najbolji rezultat ostvario je Dražen Krznarić

Međunarodnom autocross utrkom Moravče 2023/II, na stazi poligona Kaps MS nedaleko Domžala u Sloveniji, jednom od bodovnih natjecanja FIA CEZ Prvenstva Srednjeeuropske zone, zaključena su ovogodišnja nacionalna prvenstva Slovenije i Hrvatske, a rezultati su bodovani i za Prvenstvo Austrije. Nastupilo je 40 vozača iz pet zemalja, a među njima i šest hrvatskih, iz četiri kluba.

Hrvatsko prvenstvo poslije četiri utrke, dvije u Gambetićima i dvije u Sloveniji, zaključeno je, a do naslova ekipnih prvaka HAKS-a stigli su vozači Autokluba Ozalj, koji su svoje nastupe u posljednje dvije utrke, a time i novi naslov prvaka, posvetili nedavno preminulom trofejnom vozaču i sportskom djelatniku matičnog kluba Draženu Katiću.

Na ovoj su utrci Krznarić, Huljev i Jandri donijeli presudnih 69 bodova i tako prestigli do tada vodeći AKOK Skok racing 1993. Pojedinačne pobjede u divizijama na ovom natjecanju pišu se Siniši Filčiću, Ferdinandu Pađenu, Draženu Krznariću i Lorisu Krbavcu.

Najbolji rezultat, pored pobjede za Prvenstvo Hrvatske, četvrte ovosezonske kojom je osigurao naslov državnog prvaka Hrvatske, ostvario je Dražen Krznarić (Semog Bravo 600 ccm) iz AK Ozalj. U finalnoj vožnji Divizije CC (CartCross) zauzeo je 2. mjesto s minimalnim zaostatkom tek 63 tisućinke sekunde, poslije 8 krugova, iza Slovenca Klemena Zupana (Yamaha MT09 850 ccm). Mladi Ozljanin Karlo Jandri (Speedcar Xtrem 600 ccm) uspješno je priveo utrku kraju na osmoj poziciji.

Dva su hrvatska vozača sudjelovala u Diviziji 1 (do 5.000 ccm). Iskusni Ferdinand Pađen (AKOK Skok racing 1993) za upravljačem Audija 80 4×4 2500 TD ccm, završio je na 3. mjestu, a iza njega kroz cilj je prošao Ante Huljev (Audi A3 4×4 1800 ccm) iz AK Ozalj. Sve do pred kraj utrke vodio je borbu za drugu poziciju sa Slovencem Primožom Omahnom (Audi TDI 4×4 1900 ccm) koji je bio za nijensu brži od Pađena, a samo 6,98 sekundi sporiji od pobjednika Slovaka Jana Šeba (Mitsubishi Lancer Evo 9 2002 ccm).

Vozač ASK Kastavac Siniša Filčić (Zastava Yugo 1.3) je u finalnoj vožnji Divizije 1A (do 1.600 ccm) već u kvalifikacijskim vožnjama imao tehnički problem da bi u finalnoj utrci odustao poslije drugog kruga. Na pobjedničkom postolju te divizije završila su trojica vozača slovenskog ŠK Tornado, pobjednik Žiga Kraševec (VW Polo 1600 ccm), drugi Luka Lisjak (VW Polo 1600 ccm) i treći Rok Jurišič (Suzuki Swift 1600 ccm).

Najbrojnija skupina bili su buggy jednosjedi Divizije 3 SB u kojoj je pobjedu odnio Slovenac Robert Kociper (Seat 2000 ccm) ispred Austrijanca Marcusa Tomasa (Alfa Racing Honda 1750 ccm) i Slovenca Igora Kerna (Honda 2×1100 ccm). Jedini hrvatski predstavnik Loris Krbavac (AK Buzet Autosport) u Buggyju 2000, s krugom manje od pobjedničke trojke, plasirao se na 10. poziciju finalne međunarodne utrke.

Izvor: www.haks.hr Foto: M. Krpan